Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορίες από τον Αρχαίο Κόσμο (3)


ΠΟΙΟΣ - ΠΟΙΟΣ, Ο ΘΕΑΓΕΝΗΣ Ο ΘΕΟΣ.


Ζούμε σε μια παρηκμασμένη εποχή. Τα είδωλα των νέων σήμερα είναι αθλητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, μοντέλα... Άνθρωποι δηλαδή που εκφράζουν τις αξίες της σωματικής δύναμης και της ομορφιάς και που καμία σχέση δεν έχουν με τον κόσμο του πνεύματος. Είμαστε πολύ μακριά από τον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας όπου ο κόσμος ασχολούνταν με το ανθρώπινο πνεύμα και θαύμαζε φιλοσόφους, ρήτορες, κλπ.

Αμ, δε... Στην Αρχαία Ελλάδα, όπως μας πληροφορεί ο Αρχαιολογικός Οδηγός της Ολυμπίας (εκδόσεις Explorer), τους μεγάλους αθλητές και ολυμπιονίκες ακολουθούσαν φήμες που άρμοζαν σε ημίθεους και ήρωες. Παρότι ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. οι "διανοούμενοι" της εποχής επέκριναν τη μονόπλευρη προβολή της σωματικής ρώμης, υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στην καλλιέργεια του πνεύματος, ο κόσμος δεν έπαψε ποτέ να λατρεύει τους αθλητές και να φτιάχνει ιστορίες με τα κατορθώματά τους.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της αρχαιότητας ήταν ο Θεαγένης από τη Θάσο. Ήταν τόσο διάσημος πυγμάχος που ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν γιος του Ηρακλή. Έλεγαν ότι σε ηλικία 9 ετών είχε σηκώσει ένα χάλκινο άγαλμα από την βάση του και το είχε κουβαλήσει ως το σπίτι του. Από τότε έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα για τη δύναμή του. Έλεγαν επίσης ότι κέρδισε πάνω από 14.000 στεφάνια για ισάριθμες νίκες σε αγώνες ανά την Ελλάδα! Μετά το θάνατό του τιμήθηκε ως ήρωας στη Θάσο (αλλά και σε όλη την Ελλάδα) και υπήρχε η φήμη ότι θεράπευε και ασθένειες.

Πριν συνεχίσουμε το άρθρο οφείλουμε να αφιερώσουμε το παρακάτω τραγούδι στον επόμενο αθλητή που θα παρουσιάσουμε, τον Μίλωνα τον Κροτωνιάτη (ο Κρότωνας έχει την τιμητική του σε αυτήν την στήλη). Για να καταλάβετε το γιατί συνεχίστε την ανάγνωση.



Ο Μίλων, λοιπόν, εκτός από τις νίκες του στους πανελλήνιους αγώνες φαίνεται ότι προσέφερε και άλλου είδους θεάματα στο κοινό, αφού αναφέρεται πως έδενε μια ταινία στο κεφάλι του και την έσπαζε με την δύναμη των φλεβών του ή ότι πρότεινε το χέρι με τον αγκώνα κολλημένο στα πλευρά, τα δάχτυλα τεντωμένα και τον αντίχειρα ανοικτό, χωρίς ποτέ να βρεθεί κανείς να του λυγίσει το μικρό δάχτυλο! Στην Ολυμπία ο Μίλων κουβάλησε στους ώμους ένα μεγάλο βόδι και αφού το περιέφερε ανάμεσα στους θεατές, το άφησε στα πόδια του ιερέα για να το θυσιάσει. Μετά τη θυσία, έφαγε ολόκληρο το βόδι μόνος του!

Θρυλική έχει μείνει και η ιστορία του Φάυλλου από (πού αλλού) τον Κρότωνα. Ο Φάυλλος ήταν αθλητής του άλματος σε μήκος ο οποίος (ο αθεόφοβος) κατάφερε με το άλμα του να περάσει από πάνω όλο το σκάμμα και να προσγειωθεί έξω από αυτό. Από το κατόρθωμα αυτό έχει μείνει η παροιμιώδης φράση "υπερέβη τα εσκαμμένα".

Τελευταίος αθλητής που θα σας παρουσιάσουμε είναι ο παγκρατιαστής Πολύδαμας από την Σικελική πόλη Σκοτούσα ο οποίος θεωρούταν ο πιο μεγαλόσωμος άνδρας που είχε εμφανιστεί ποτέ στη γη. Εκτός από τις ολυμπιακές του νίκες η ζωή του ήταν γεμάτη άθλους που δεν απείχαν πολύ από τους άθλους του Ηρακλή. Έλεγαν ότι ο Πολύδαμας είχε σκοτώσει ένα λιοντάρι με τα χέρια του, χωρίς όπλο, ότι είχε ακινητοποιήσει ένα άρμα που έτρεχε κρατώντας το με το ένα του χέρι και ότι είχε σκοτώσει τρεις άντρες από την επίλεκτη φρουρά του βασιλιά της Περσίας, αντιμετωπίζοντας τους με ρόπαλο ενώ αυτοί κρατούσαν ξίφη. Η απεριόριστη πίστη στην δύναμή του ήταν όμως και αυτή που έφερε το τέλος του. Καθώς βρισκόταν σε μια σπηλιά με τους φίλους του, η οροφή της σπηλιάς άρχισε να καταρρέει. Ο Πολύδαμας έχοντας εμπιστοσύνη στη δύναμή του, αντί να φύγει, προσπάθησε να συγκρατήσει την οροφή της σπηλιάς με τα χέρια του με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τα βράχια και να πεθάνει.

Συμπέρασμα 1: Οι Τζαμαϊκανοί μπορούν να χαίρονται γιατί αυτήν την στιγμή ανακάλυψαν τις ρίζες τους: είναι από τον Κρότωνα (δεν μπορεί, μια σχετικά μικρή πόλη να έχει τόσους ολυμπιονίκες, κάτι υπάρχει στο DNA)

Συμπέρασμα 2: Ούτε σήμερα ούτε στα αρχαία χρόνια, οι μεγάλοι αθλητές δεν περιόριζαν τις δραστηριότητές τους στον αθλητικό τομέα. Οι σημερινοί κάνουν διαφημίσεις. Οι αρχαίοι κάναν βλακείες (βλέπε τα show του Μίλωνα)

Συμπέρασμα 3: Αν κρίνουμε από τις αναλογίες που υπάρχουν με το σήμερα, είναι σίγουρο ότι οι γυναίκες του Θεαγένη, του Φάυλλου, του Μίλωνα και του Πολυδάμα ήταν μοντέλα. Ειδικά για τον Μίλωνα όμως (αν σκεφτούμε και το τραγούδι που του αφιερώσαμε) μπορούμε να φανταστούμε επίσης ότι τον περίμενε στο σπίτι με τον πλάστη στο χέρι...


by Kostas

4 σχόλια:

  1. Στην Ολυμπία ο Μίλων κουβάλησε στους ώμους ένα μεγάλο βόδι και αφού το περιέφερε ανάμεσα στους θεατές, το άφησε στα πόδια του ιερέα για να το θυσιάσει. Μετά τη θυσία, έφαγε ολόκληρο το βόδι μόνος του!

    χαχαχαχα...Εχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτές οι ιστορίες ...Πάντα διαβάζονται με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι σημερινοί κάνουν διαφημίσεις. Οι αρχαίοι κάναν βλακείες.
    χαχαχαχαχαα οι ιστοριες απ τον αρχαιο κοσμο εχουν μπει στις all time favourite glenti στηλες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φανταστικό! για μένα ο κορυφαίος ήταν αυτός που είχε πίστη ότι θα συγκρατήσει τη σπηλιά που γκρεμιζόταν! χαχαχα... άλλο ένα εξαιρετικό κείμενο που αποδεικνύει ότι ναι μεν υπάρχει εξέλιξη στο ανθρώπινο είδος, αλλά δεν διαφέρουμε και τόσο βρε αδερφέ! ο τρόπος μόνο αλλάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή