Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Όχι άλλη εθνική υπερηφάνεια!


Δεν μπορώ να μιλήσω σαν διεθνολόγος ακόμα και αν έχω τελειώσει το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Υπάρχουν άτομα μακράν πιο ικανά και πιο καταρτισμένα από μένα να το κάνουν αυτό. Το ξεκαθαρίζω εξ αρχής για να μην υπάρξουν παραφωνίες.

Δεν θα πάρω θέση στο τι είναι σωστό και τι λάθος να ψηφίσει κανείς την Κυριακή. Θεωρώ πως όποιος μιλάει με απόλυτη σιγουριά πάνω στο θέμα και ρίξει την ψήφο ελαφρά τη καρδία, είναι επικίνδυνος. Είναι επικίνδυνος κοινωνικά, γιατί δεν μπορεί να ξέρει ούτε η μια αλλά ούτε και η άλλη πλευρά τι θα επακολουθήσει ακριβώς την επομένη του δημοψηφίσματος. Είναι σαν να βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο και η αλαζονεία του "τα ξέρω όλα" δεν βοηθάει πόσο μάλλον όταν επί της ουσίας νομίζει ότι τα ξέρει όλα ενώ κάτι τέτοιο είναι - αν όχι αδύνατο - εξαιρετικά σπάνιο.

Θα ήθελα να σταθώ ωστόσο στο επιχείρημα ψηφίζουμε "ΟΧΙ" για να σώσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια. Θα ήθελα να σταθώ στη βραχυχρόνια μνήμη του Έλληνα. Θα ήθελα να σταθώ στον χαμαιλεοντισμό του Έλληνα που αλλάζει απόψεις ανάλογα με αυτό που τον συμφέρει στην εκάστοτε περίπτωση.

- Πού ήταν η εθνική σου υπερηφάνεια Έλληνα, όταν ζήταγες ρουσφέτια από πολιτικά πρόσωπα, για μια θεσούλα στο δημόσιο;
- Πού ήταν η εθνική σου υπερηφάνεια Έλληνα, όταν "λάδωνες" για να πάρεις το δίπλωμα οδήγησης;
- Πού ήταν η εθνική σου υπερηφάνεια Έλληνα, όταν έπαιρνες κονδύλια του ΕΣΠΑ ως αγρότης για παράδειγμα και τα έκανες Μercedes;
- Πού ήταν η εθνική σου υπερηφάνεια Έλληνα, όταν έβαζες μέσο στον στρατό;
- Πού ήταν η εθνική σου υπερηφάνεια Έλληνα, όταν έβγαζες της ουρά σου απ 'έξω και διαμαρτυρόσουν για τους πολιτικούς που ΕΣΥ ψήφισες;
- Πού ήταν η εθνική σου υπερηφάνεια Έλληνα, όταν έχτιζες τα αυθαίρετα;
- Πού ήταν η εθνική σου υπερηφάνεια Έλληνα, όταν φοροδιέφευγες εις βάρος άλλων;
- Πού ήταν η εθνική σου υπερηφάνεια Έλληνα, όταν αποκαλούσες για παράδειγμα τους Θεσσαλονικείς, Βούλγαρους;
- Πού ήταν η εθνική σου υπερηφάνεια Έλληνα, όταν σου πλήρωναν τα μεταφορικά τα κόμματα για να πας να τους ψηφίσεις;

Ακούω συνεχώς και ιδιαίτερα τελευταία "να αντισταθούμε όπως και οι προγονοί μας". Όπως ο Λεωνίδας, όπως ο Κολοκοτρώνης, όπως οι ήρωες του Πολυτεχνείου. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό θα μας φάει. Η προσκόλληση σε ένα παρελθόν, άλλων ηθών, άλλων καταστάσεων και αξιών,  που μας κάνει να θεωρούμε ότι είμαστε οι ευλογημένοι, οι εκλεκτοί και πως όλα τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει λίγο-πολύ να μας ευγνωμονούν. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των Ελλήνων δεν είναι (είμαστε, ό,τι θέλετε) ούτε στο ελάχιστο ικανή και άξια να συγκριθεί με τους προγόνους - αγωνιστές. Δεν έχουμε κάνει τίποτα τόσα χρόνια είτε για να διατηρήσουμε, είτε για να επεκτείνουμε την δυναμική και την κληρονομιά αυτών των ανθρώπων. Εμμένουμε απλά χαμένοι και προσκολλημένοι σε μια ιστορία, νομίζοντας ότι αυτό θα μας σώσει. Η ιστορία όμως γράφεται καθημερινά και δεν ξέρω ειλικρινά για πόσο ακόμα, χωρίς λαμπρά δείγματα από τη νεότερη, θα μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από την παλιά.

Δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε την άποψη του άλλου. Δεν έχουμε μάθει από το ρητό του Βολταίρου "διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες". Δεν έχουμε μάθει να κάνουμε αυτοκριτική. Δεν έχουμε μάθει να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να ζητάμε συγνώμη. Για όλα φταίνε οι άλλοι, ποτέ εμείς. Δεν έχουμε μάθει να μην είμαστε θερμόαιμοι και να μην τσακωνόμαστε μεταξύ μας από το αν είναι καλαμάκι ή σουβλάκι μέχρι τα πιο σοβαρά.

Την Κυριακή ψήφισε "όχι" γιατί πιστεύεις ότι είναι η καλύτερη λύση με βάση όλων αυτών που έχεις διαβάσει, ακούσει, δει και όχι για την εθνική υπερηφάνεια. Ψήφισε "όχι" αν θες για την προσωπική, ατομική σου υπερηφάνεια.
Την Κυριακή ψήφισε "ναι" για τους ίδιους λόγους.

Κανείς όμως να μην κρίνει σκληρά την απόφαση του άλλου. Είναι προσωπικό δικαίωμα του καθενός να ψηφίσει το οτιδήποτε. Κανείς δεν είναι ειδήμονας. Μιλάμε για μια πρωτοφανή κατάσταση  που δεν έχει προηγούμενο και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.

Όπως και να έχει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και αν κάτι έχουμε μάθει από την ιστορία, είναι ότι τα προβλήματα και οι δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται όταν ένας λαός είναι ενωμένος. Όταν το άτομο δεν κοιτάει μόνο τη δική του σωτηρία αλλά και του διπλανού του. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό κατανοητό, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούμε να μπούμε σε καλύτερη τροχιά. Και τότε ναι, θα μπορούμε να είμαστε έστω και λίγο εθνικά υπερήφανοι!




5 σχόλια:

  1. Φίλε μου εξυπνε, δεν ξέρω αν είσαι Έλληνας ή όχι αλλά κάνε μου μια χάρη. Η ιστορία ενός λαού είναι δικαίωμά του, αν εσύ θέλεις να του την αφαιρέσεις είναι δικό σου πρόβλημα. Συμφωνώ με αρκετά απο αυτά που έγραψες αλλά άσε την ελληνική ιστορία κατά μέρος. Σεβασμό προτείνω και τίποτε άλλο. Ο Έλληνας είναι η ιστορία του, ότι και να γράψεις αυτό δεν θα το αλλάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχα καμία πρόθεση να αφαιρέσω από κανέναν την ιστορία του και δεν μπορώ να καταλάβω από πού βγήκε αυτό το συμπέρασμα αλλά κακώς βγήκε. Χαίρομαι που έχω την ιστορία που έχω (δίοτι αν διάβαζες πιο προσεκτικά θα έβλεπες ότι αφενός δεν είμαι φίλος, αφετέρου έχω ελληνικό όνομα και ότι τέλος, δεν προσπαθώ να το παίξω έξυπνη για κανέναν λόγο) αλλά από εκεί κ πέρα αυτό δεν αρκεί. Δεν μου αρκει προσωπικά να κρύβομαι πίσω από τα επιτεύγματα των αρχαίων και να "οικειοποιούμαι" κάτι που δεν έχω κάνει εγώ η ίδια. Αυτό που λέω είναι πως πρέπει να χαράξουμε και λίγη δικιά μας ιστορία, σύγχρονη, για να μπορούμε να έχουμε "πάτημα" και να μιλάμε. Ωστόσο όπως προείπα, πρόκειται για προσωπική μου άποψη και σίγουρα δέχομαι και ακούω την οποιαδήποτε άλλη κριτική.
      Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο

      Διαγραφή
  2. Η λογική σας είναι Αμερικανοτραφής ή Κομμουνοτραφής γιατι με τα παραπάνω, εννοείται λογικά οτι υποστηρίζετε και την εις θάνατον καταδίκη. Στην Ευρώπη δεν δέχονται την θανατική καταδίκη πόλυ καιρό τώρα. αν σας φαίνεται λογικό τότα άν έχετε παιδιά, με το που κάνουν την πρώτη κοπάνα από το σχολείο, στείλτε τα σε φανάρι για επετεία και μην προσπαθήσετε να διορθώσετε τα λάθη τους. Αν τρακάρετε, πετάξτε το αυτοκίνητο και πάρ'τε άλλο που δεν τρακάρει. Χαιρετίσματα στον κο Κασιδιάρη να πείτε και τα δέοντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η προσωπικότητα με το σπαγγάτο, θα ανοίξει διάπλατα και μπορεί, να επανέλθεις, στη λογική...σπαγγάτο με προσωπικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεχασες να πεις για τους Εβραιους/Μασονους που τραβηξαν το καζανακι και η Ελλαδα πηγε στον υπονομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή