Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

"Η σαυρίτσα η σαβουρίτσα" by Dominic


πιο τυχερή σαυρίτσα και ένα από τα πιο τυχερά ζώα ολόκληρου του ζωικού βασιλείου είναι η σαυρίτσα που είναι γνωστή με το ψευδώνυμο... σαβουρίτσα! Θέλετε να μάθετε πως της βγήκε το παρατσούκλι;



Πριν από αρκετό καιρό έπαιζε που λέτε η σαυρίτσα με τον Ντίνο τον λεωντίνο κρυφτό. Δηλαδή τι έπαιζε... Πλάκα του έκανε του λεωντίνου. Όπως ξέρετε, η σαυρίτσα έχει τέτοιο δέρμα που της επιτρέπει να καμουφλάρεται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Κάτι σαν στη στρατιωτική παραλλαγή ένα πράγμα. Έτσι, ενώ βρισκόταν ένα μέτρο μακριά από τον Ντίνο τον λεωντίνο, εκείνος την έψαχνε για ώρες. Όταν κουραζόταν, παραδεχόταν την ήττα του...

Εκείνη τη μέρα, λοιπόν, οι δύο φίλοι έπαιζαν ανέμελα στο δάσος της γειτονιάς τους, που λεγόταν Φραγκολάτο.

Και ενώ ο λεωντίνος ωρυόταν ότι η σαυρίτσα τον έκλεβε και ότι όταν θα την έβρισκε θα της έκοβε την ουρά και θα την έκανε φιόγκο για το σακουλάκι με τις καραμέλες του, η σαυρίτσα σταμάτησε να αισθάνεται το χώρο.

Είχε βρει στο δρόμο του μία κατακόκκινη, ζουμερή φράουλα. Η σαυρίτσα γούρλωσε τα μάτια της και έμεινε να την κοιτάει. Ο χτύπος της καρδιάς της έφτανε στα αυτιά του Ντίνου του λεωντίνου που σταμάτησε να φωνάζει και παρατηρούσε τον ασυνήθιστο αυτόν ήχο.

Η σαυρίτσα είχε βρει την πιο όμορφη, για τα δικά της μάτια, φράουλα απ' όλες και υποσχέθηκε στον εαυτό της να την έχει πάντα μαζί της.

Να την κουβαλάει, όμως, δεν ήταν αρκετό. Θέλησε μαζί της να ανέβει στο πιο ψηλό δέντρο του Φραγκολάτο. Όλα τα ζώα ψιθύριζαν μεταξύ τους ότι η σαυρίτσα πρέπει να είναι τρελή για να πιστεύει ότι θα φτάσει τη φράουλα της τόσο ψηλά.

Κι όμως η σαυρίτσα, παρά τις αμέτρητες σαβούρες που έφαγε σκαρφαλόνωντας, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Την κορυφή την αποτελούσε ένα μικρό κλαρί. Εκεί η σαυρίτσα προσπάθησε να κρατήσει τη φράουλα της για πάρα πολύ ώρα. Τα κατάφερε για μέρες και νύχτες...

Μια μέρα, όμως, είδε ότι το κλαρί ήταν έτοιμο να σπάσει. Τι να κάνει η μικρή μας σαβουρίτσα, αποφάσισε να αφήσει το κλαρί για να μπορέσει αυτό να αντέξει την αγαπημένη του φράουλα. Την άφησε στην κορυφή, να τη χτυπάει ο ήλιος και ο καθαρός αέρας, κάτι που δεν είχε σε τέτοιο βαθμό κανένα άλλο φρούτο.

Η σαυρίτσα η σαβουρίτσα υποσχέθηκε στον εαυτό της να ξαναφτάσει στην κορυφή, κουβαλώντας μαζί της κι άλλα κλαριά, ώστε να κάνει την κορυφή ένα μέρος στο οποίο να μπορεί να μείνει για πάντα. Ένα μέρος για εκείνη, τη φράουλα της, τον Ντίνο τον λεωντίνο και ό,τι άλλο την έκανε χαρούμενη.

Αφού μάζεψε, λοιπόν, τα κλαριά που ήθελε, ξεκίνησε να ανεβαίνει το δέντρο. Και εδώ έρχεται η απάντηση στο ερώτημα της ιστορίας μας!

Ποιο είναι το ερώτημα; Μα το ψευδώνυμο φυσικά! Γιατί τη σαυρίτσα τη φώναζαν σαβουρίτσα; Ο λόγος είναι γιατί τον τελευταίο καιρό προσπαθεί μέρα - νύχτα να σκαρφαλώσει και όλο σαβουρντίζεται. Έχει βάρος στην πλάτη της τα κλαριά, το δέντρο έχει βγάλει πυκνότερα κλαριά και φύλλα, και έτσι αποτυγχάνει να ανέβει...

Μπορεί να τα καταφέρει σήμερα, μπορεί και πότε. Και σωστά θα με ρωτήστε "και γιατί ρε φίλε λες στην αρχή ότι η σαυρίτσα η σαβουρίτσα είναι η πιο τυχερή ολόκληρου του ζωικού βασιλείου;".

Μα φυσικά γιατί γνώρισε την πιο ξεχωριστή, για την ίδια, φράουλα, ό,τι και να γίνει την άφησε να ζει στην κορυφή του δέντρου, και, είτε πετύχει είτε αποτύχει, θα έχει πάντα έναν καλό λόγο να προσπαθεί να σκαρφαλώσει στην κορυφή...


by Dominic


6 σχόλια:

  1. 8a fanei polu periergo isws, alla proswpika me aggi3e!
    "είτε πετύχει είτε αποτύχει, θα έχει πάντα έναν καλό λόγο να προσπαθεί να σκαρφαλώσει στην κορυφή..."
    Bravo Dominic!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. para poli siginitiko re dominike !!! exeis poli talento !!! dn xerw an boroun na katalavoun oloi auto pou prospatheis na peis , egw pantws to katalava :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Δομήνικε. Πολύ ωραίο παραμύθι. Και εγώ νομίζω ότι το έπιασα το νόημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δομήνικε, μπράβο σου. Απλό και μεστό κείμενο, με νόημα όμως σύνθετο, σαν του Αισώπου. Η σαυρίτσα η σαβουρίτσα ας μάς δώσει μήνυμα στάσης απέναντι σε αυτά, που αν και φαντάζουν στον κόσμο ασήμαντα, ένα χρώμα και μια ευωδία τους δίνουν ξεχωριστή θέση στη ζωή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dominikos o savouritsos hehe... megalo pragma na vreis ekeino pou psaxneis kai poli pio megalo na to katalaveis oti to vrikes... katapliktiko keimeno...

    ΑπάντησηΔιαγραφή