Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σχεδιάζουν "Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας"

Συμφωνία για ένα πανευρωπαϊκό "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας" και στενότερη "οικονομική διακυβέρνηση" φέρονται να συζητούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.


Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για σχέδιο στενότερης "οικονομικής διακυβέρνησης" στην Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times" ενώ τέσσερις ξένες εφημερίδες επισημαίνουν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, κατά την αυριανή του συνάντηση στη Μαδρίτη με την Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να θέσει τις βάσεις για ένα πανευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, στη Γερμανία συζητούνται έντονα μέτρα που πρέπει να περιληφθούν στο πλαίσιο του "σύμφωνου ανταγωνιστικότητας". Γενική συμφωνία υπάρχει στη Γερμανία ότι το σύμφωνο πρέπει να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως τη συνταγματική κατοχύρωση για τη μείωση του δημόσιου δανεισμού και ένα σύστημα εθνικών πλαισίων για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων.

Σύμφωνα με το Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, πρόκειται για την σημαντικότερη σύνοδο μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο ίδιος υποστήριξε, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο ότι είναι αναγκαία η εστίαση της πολιτικής των κρατών στην ανταγωνιστικότητα τους δεδομένου ότι το ευρώ σήμερα υποστηρίζεται από την κοινή νομισματική πολιτική αλλά απουσιάζει ο έτερος πυλώνας, αυτός της οικονομικής πολιτικής.

Κατά τον Ισπανό πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν τρεις ιδιαίτερα σημαντικές χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. «Η Ισπανία έκανε όσα έπρεπε να κάνει εφαρμόζοντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Τώρα είναι η σειρά της Γερμανίας και της Γαλλίας να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας στενότερης οικονομικής ένωσης».
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το Βερολίνο επιθυμεί την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς επίσης και να αναγνωρίζουν οι χώρες -μέλη αμοιβαία τα διπλώματα και τις επαγγελματικές άδειες.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη η απαγόρευση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και η μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.


πηγή: enet.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου