Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Υποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης το WikiLeaksΥποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης είναι το WikiLeaks έπειτα από πρόταση νορβηγού πολιτικού για τη συμβολή της ιστοσελίδας «στην ελευθερία του λόγου και τη διαφάνεια».

«Το WikiLeaks είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές αυτού του αιώνα στην ελευθερία του λόγου και τη διαφάνεια», δήλωσε ο Σνόρε Βάλεν στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ.

Ο βουλευτής του κόμματος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ρόλο των αποκαλύψεων του ιστοχώρου για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί και της οικογένειάς του ως συμβολή στο κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην εκδίωξή του από τη εξουσία και τη χώρα.

Ο Βάλεν τόνισε τη δημοσίευση εγγράφων που αποκαλύπτουν τη διαφθορά αρχών, κυβερνήσεων και εταιρειών, καθώς και παράνομες παρακολουθήσεις, εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια σε πολλές χώρες.

Η Επιτροπή Νόμπελ συνιστά σε όσους καταθέτουν υποψηφιότητες να μην αποκαλύπτουν εκ προοιμίου τις προτάσεις τους, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες γι' αυτό, γεγονός που επιτρέπει τη φημολογία πριν από την ανακοίνωση της βράβευσης στις αρχές Οκτωβρίου.


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου