Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σκηνικό έντασης στην Αίγυπτο

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί από το μεσημέρι η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου ομάδες διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Μουμπάρακ συγκρούονται με αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που χθες πραγματοποίησαν μία μοναδική στα χρονικά της χώρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ, τη συνδρομή του λαού για την επιστροφή της ζωής στην Αίγυπτο σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζήτησε σήμερα ο στρατός της χώρας - δήλωση που ερμηνεύεται ως έκκληση για τερματισμό των διαδηλώσεων.

Στιγμιότυπο από τις σημερινές συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ (Πηγή: Αλ Τζαζίρα)

Στιγμιότυπο από τις σημερινές συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ (Πηγή: Αλ Τζαζίρα) Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν η αντι-διαδήλωση μπήκε στην περιοχή της πλατείας, όπου παραμένει μεγάλος αριθμός πολιτών που ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ, απορρίπτοντας τα όσα ο ίδιος δήλωσε χθες περί αποχώρησής του τον Σεπτέμβριο. Γρήγορα την αντιπαράθεση με ανταλλαγή συνθημάτων διαδέχθηκε ο πετροπόλεμος με αναφορές για τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Δυνάμεις του στρατού, που η αντιπολίτευση ήδη κατηγορεί για αδράνεια, έκανε χρήση δακρυγόνων για να περιορίσει τις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι οπαδοί του Μουμπάρακ έχουν "επιτάξει" άλογα και καμήλες για να επιτεθούν με αυτά στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Η πορεία των φιλοκυβερνητικών μπήκε στην πλατεία Ταχρίρ νωρίς το μεσημέρι

Η πορεία των φιλοκυβερνητικών μπήκε στην πλατεία Ταχρίρ νωρίς το μεσημέρι

Οι διαδηλωτές συγκρούονται με ξύλα και ρίχνοντας πέτρες, χωρίς οι στρατιωτικοί να παρεμβληθούν μεταξύ των αντιπάλων.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας αλλά και το πρακτορείο Ρόιτερς οι τραυματίες είναι τουλάχιστον δέκα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.

Να εγκαταλείψουν τους δρόμους ζητάει από τους πολίτες ο στρατός

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου τονίζουν, μέσω εκπροσώπου τους, πως τα αιτήματα των πολιτών έγιναν πλέον γνωστά και πως οι διαδηλωτές είναι οι πλέον υπεύθυνοι για την επιστροφή της ομαλότητας στη χώρα.

"Οι ένοπλες δυνάμεις σας καλούν... Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού.

Τις προηγούμενες ημέρες ο στρατός είχε διευκρινίσει πως δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών λέγοντας πως κατανοούσε τα δίκαια αιτήματά τους.

Ωστόσο εκπρόσωπος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, στις οποίες συμμετέχουν τόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, όσο και η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή του οποίου ηγείται ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε σήμερα ότι θα διαπραγματευθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν μόνο όταν αποχωρήσει από την εξουσία ο Μουμπάρακ και κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις.

"Καλούμε το λαό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις στην πλατεία Ταχρίρ και ζητάμε τη συμμετοχή των πολιτών απ΄όλες τις επαρχίες την ερχόμενη Παρασκευή", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μουσταφά Ναγκάρ. Μάλιστα ζήτησε από τον κόσμο να διαδηλώσει στην πλατεία Ταχρίρ, στη βουλή και μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Επιστρέφει η Αίγυπτος στο διαδίκτυο

Ωστόσο μικρός αριθμός αντικαθεστωτικών διαδηλωτών παραμένει συγκεντρωμένος στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και μικρής κλίμακας κινητοποιήσεις υποστηριχτών του Μουμπάρακ.


Την ίδια ώρα αποκαθίστανται η σύνδεση της Αιγύπτου με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω διαδικτύου, ενώ φαίνεται πως αποκαθίσταται πλήρως και η λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

Επίσης όπως έγινε γνωστό η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 5 το απόγευμα έως τις 7 το πρωί, αντί από τις 3 το απόγευμα έως τις 8 το πρωί που ίσχυε έως και χθες. Πάντως οι πολίτες όπως απεδείχθη λίγη σημασία έδιναν στο συγκεκριμένο καθώς συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μουμπάρακ: Φεύγω αλλά όχι τώρα

Όσον αφορά στο χθεσινό διάγγελμα του Μουμπάρακ, αυτό εκλαμβάνεται ως ελιγμός απέναντι στα αιτήματα των διαδηλωτών.

"Δηλώνω ότι δεν έχω πρόθεση να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές. Έδωσα όλη μου τη ζωή για την πατρίδα. Δεν θα συνεχίσω. Θα διασφαλίσω την ομαλή διεξαγωγή εκλογών σε λίγους μήνες" δήλωσε ο Μουμπάρακ και πρόσθεσε: "Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές...θα προωθήσουμε μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς".

Επίσης τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: "θα πεθάνω στη γη μας" ενώ ζήτησε τη σύλληψη και την τιμωρία των "ταραχοποιών".

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με το καθεστώς αν δεν απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μουμπάρακ.

Αρχίστε τώρα τη μετάβαση, διαμηνύουν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αργά χθες το βράδυ με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η μεταβατική περίοδος στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα και πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να ορίσουν τον τρόπο που θα γίνει η ζητούμενη μετάβαση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η όποια αλλαγή θα πρέπει να οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και να συμπεριλαμβάνει και φωνές της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ο Ομπάμα εξήρε τη στάση του αιγυπτιακού στρατού για τον "πατριωτισμό του και τον επαγγελματισμό του", δεδομένου ότι η στάση του στρατού ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των χθεσινών κινητοποιήσεων καθώς είχε δηλώσει ότι δεν θα αντιδρούσε στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών κάτι που όπως απεδείχθη έπραξε χθες με αποτέλεσμα να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Χθες ο Αμερικανός γερουσιαστής και σημαντική προσωπικότητα του οποίου η γνώμη "βαραίνει" στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε συνέντευξή του στο CNN τόνισε ότι ο Μουμπάρακ θα πρέπει να υποσχεθεί πως ούτε αυτός ούτε ο γιος του θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. "Το μέλλον ανήκει στον αιγυπτιακό λαό. Αυτός θα γράψει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Αιγύπτου" είπε.

Πιέσεις και από την Ε.Ε.

Πιέσεις προς τον Μουμπάρακ ασκεί και η Ε.Ε. με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, να δηλώνει ουσιαστικά πως η υπόσχεση του Αιγύπτιου προέδρου για αποχώρηση από το προσκήνιο δεν είναι αρκετή. "Η Ε.Ε. ζητάει μια συντεταγμένη μετάβαση μέσω μιας ευρείας βάσεως κυβέρνηση" επανέλαβε η Αστον προσθέτοντας όμως, "δυστυχώς, το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν συνιστά κυβέρνηση ευρείας αντιπροσώπευσης".

Ελ Μπαραντέι: Τέχνασμα το διάγγελμα Μουμπάρακ

Ο νομπελίστας και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετική πλέον μορφή της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε το διάγγελμα του Μουμπάρακ ως "τέχνασμα" προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Μιλώντας στο CNN,είπε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία άμεσα και να συσταθεί προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση έως και τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν ικανοποιήθηκε από το διάγγελμα Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα έπρεπε να κάνει ένα διαφορετικό βήμα. Οι δηλώσεις του έγιναν σήμερα κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κιργιστάν. Την Τρίτη ο Ερντογάν είχε καλέσει τον Μουμπάρακ να ακούσει τα αιτήματα των Αιγυπτίων για αλλαγή.

Συγκρούσεις τη νύχτα

Αργά χθες το βράδυ ξέσπασαν συγκρούσεις στο Κάιρο μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηριχτών του Μουμπάρακ. Όπως έγινε γνωστό οι ομάδες των υποστηριχτών του Μουμπάρακ κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, απαιτούσαν από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συμπλοκές ανάμεσα τους.

Συμπλοκές αναφέρθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, την Ισμαηλία και το Πόρτ Σάϊντ. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο στρατός πυροβόλησε αρκετές φορές στον αέρα για εκφοβισμό προκειμένου να σταματήσουν οι συμπλοκές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των διαδηλώσεων στη χώρα.


πηγή: enet.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου