Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εμβόλιο τα βάζει με όλους τους τύπους γρίπης


Ένα πειραματικό εμβόλιο, που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα με διαφορετικό τρόπο από ό,τι το συμβατικό εμβόλιο της γρίπης, είναι πιθανώς αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση όλων των τύπων της ασθένειας, ανακοίνωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πάντως το νέο εμβόλιο έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε μικρό αριθμό εθελοντών και τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα υποβληθεί για δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν πάντως ότι θα αποδειχθεί αποτελεσματικό και ίσως καταργήσει την ανάγκη για ανάπτυξη νέου εμβολίου κατά της γρίπης κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει σήμερα.


Τ-κύτταρα

Το πρόβλημα με τη γρίπη, μια ασθένεια που προσβάλλει δισεκατομμύρια και σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, «είναι ότι υπάρχει σε πολλούς διαφορετικούς τύπους που αλλάζουν συνεχώς» δήλωσε στον Guardian o Άντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης όπου αναπτύχθηκε η νέα τεχνολογία.

«Περιστασιακά, νέοι τύποι στους οποίους δεν έχουμε ανοσία ξεπηδούν από τα άγρια πτηνά ή τους χοίρους. Χρειαζόμαστε τότε νέα εμβόλια και δεν μπορούμε να τα παράγουμε αρκετά γρήγορα» εξήγησε.

Το γενικό εμβόλιο για τη γρίπη θα μείωνε το χρόνο και τα κονδύλια που απαιτούν τα προληπτικά μέτρα κατά της ίωσης. Η Βρετανία, για παράδειγμα, ξόδεψε 1,4 δισ. ευρώ για να προετοιμαστεί κατά της περυσινής πανδημίας νέας γρίπης.

Τα εμβόλια της εποχικής γρίπης πρέπει να αλλάζουν κάθε χρόνο, ανάλογα με τους τύπους του ιού που επικρατούν. Τα εμβόλια αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα που συνδέονται στις εξωτερικές πρωτεΐνες του ιού (συνήθως την αιμαγλουτίνη και τη νευραμινιδάση, στις οποίες αντιστοιχούν τα γράμματα H και N στα ονόματα των ιών της γρίπης, για παράδειγμα Η1Ν1).

Αντίθετα, το νέο εμβόλιο βάζει στο στόχαστρο πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του ιού (την πρωτεΐνη μήτρας 1 και τη νουκλεοπρωτεΐνη που προστατεύει το γενετικό υλικό του ιού).

Επιπλέον, το νέο εμβόλιο σχεδιάστηκε όχι για την παραγωγή αντισωμάτων αλλά για την ενεργοποίηση και πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, βασικούς στρατιώτες του οργανισμού στον διαρκή πόλεμο κατά των παθογόνων εισβολέων.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται το εάν μπορεί να ενισχυθεί η αντίδραση του οργανισμού στα Τ-κύτταρα» σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα η Δρ Σάρα Γκίλμπερτ, επικεφαλής της μελέτης.

Στη δοκιμή της Γκίλμπερτ, 11 εμβολιασμένα άτομα και 11 μη εμβολιασμένοι εθελοντές εκτέθηκαν στη γρίπη Α(Η3Ν2), ένα υπότυπο που αναγνωρίστηκε το 2005.

Όπως διαπιστώθηκε τις επόμενες ημέρες, τα κρούσματα της ίωσης ήταν λιγότερα στην εμβολιασμένη ομάδα, ενώ οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν αύξηση των ενεργοποιημένων Τ-κυττάρων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, σε συνδυασμό με το συμβατικό εμβόλιο, η νέα προσέγγιση θα προσέφερε αυξημένη προστασία ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα, στα οποία τα εποχικά εμβόλια είναι αποτελεσματικά μόνο κατά 30 με 40 τοις εκατό.

Στο απώτερο μέλλον, όμως, το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως τα συμβατικά εμβόλια έτσι ώστε μία δόση να επαρκεί για χρόνια ή δεκαετίες.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου