Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

98,83% ΝΑΙ στην απόσχιση του Νοτίου Σουδάν

Την ανεξαρτητοποίησή τους επέλεξαν, με συντριπτική πλειοψηφία, οι πολίτες του Νοτίου Σουδάν. Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, το 98,83% των ψηφοφόρων στο Νότιο Σουδάν τάχθηκε υπέρ της απόσχισης.

Από τις 3.837.406 έγκυρες ψήφους, μόνο οι 44.888, δηλαδή το 1,17% ψήφισε υπέρ της διατήρησης της ενότητας με τον Βορρά.

Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα προκαταρκτικά που είχαν δημοσιευθεί στις 30 Ιανουαρίου και είχαν ήδη δείξει ότι το 98,83% των κατοίκων του Νοτίου Σουδάν ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους.

Από την πλευρά του ο Σουδανός πρόεδρος Όμαρ ελ Μπεσίρ δήλωσε ότι δέχεται και σέβεται την επιλογή των Νοτιοσουδανών. "Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι γνωστό. Οι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν επέλεξαν την απόσχιση. Αλλά έχουμε δεσμευθεί να διατηρήσουμε τους δεσμούς ανάμεσα σε Βορρά και Νότο και να διατηρήσουμε τους καλές σχέσεις που βασίζονται στην συνεργασία", τόνισε.

Το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου διεξήχθη στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005, ύστερα από δυο δεκαετίες εμφυλίου ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο.

Ο διαχωρισμός του Σουδάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου.


Ε.Ε. και ΟΗΕ επιδοκιμάζουν τον διαχωρισμό του Σουδάν

Το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στο Νότιο Σουδάν χαιρέτισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

"Είναι μια ιστορική στιγμή για το Σουδάν", δήλωσε η κ. Αστον. Στην ανακοίνωση της επισημαίνει: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται απολύτως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που τα θεωρεί πραγματική θέληση του λαού του Νότιου Σουδάν που εκφράστηκαν δημοκρατικά" και συνεχίζει: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση εύχεται την ανάπτυξη μιας καλής μακρόχρονης συνεργασίας, με βάση όρους συμφωνιών και ειρήνης".

Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν χαιρέτισε το δημοψήφισμα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δείξει την υποστήριξή της τόσο στο Νότιο όσο και στο Βόρειο Σουδάν.

Οι πολίτες του Νοτίου Σουδάν επέλεξαν την ανεξαρτητοποίησή τους με συντριπτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το 98,83% των ψηφοφόρων στο Νότιο Σουδάν τάχθηκε υπέρ της απόσχισης.


Θα αναγνωρίσουν το Νότιο Σουδάν οι ΗΠΑ

Στην αναγνώριση του Νοτίου Σουδάν, μετά τον διαχωρισμό του από το Βόρειο τον Ιούλιο, θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τους κατοίκους της περιοχής που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, ενώ χαρακτήρισε ιστορικό το δημοψήφισμα που διεξήχθη.

"Εκ μέρους του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, συγχαίρω το λαό του Νότιου Σουδάν για το επιτυχημένο και εμπνευσμένο δημοψήφισμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επέλεξε την ανεξαρτησία. Έχω επομένως τη χαρά να ανακοινώσω την πρόθεση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν επισήμως το Νότιο Σουδάν ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, τον Ιούλιο του 2011", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομπαμα.


πηγή: enet.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου