Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Τάζουν αύξηση 15%

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε αύξηση ύψους 15% στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αμβλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.



Η απόφαση αυτή ακολουθεί χρονικά υποσχέσεις για διερεύνηση των ισχυρισμών για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος και υποθέσεων διαφθοράς αξιωματούχων, αλλά δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τις δεκάδες χιλιάδες Αιγυπτίους να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους, που ξεκίνησαν δύο βδομάδες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Οικονομικών, οι προαναγγελθείσες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των περίπου 6 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων της χώρας αντιστοιχούν συνολικά σε 960 εκατ. δολάρια και θα τεθούν σε εφαρμογή τον Απρίλιο.

Η πρακτική αυτή, είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όταν το καθεστώς Μουμπάρακ είχε ανακοινώσει αντίστοιχες αυξήσεις ύψους 30% κατά τις εξεγέρσεις του 2008. Κάτι που είχε φέρει τότε τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς βοήθησε προσωρινά στον περιορισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Εν τω μεταξύ, η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε επίσης ότι ο υπό κράτηση μάνατζερ της Google που φέρεται να βοήθησε τη διοργάνωση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα.

Πρόοδο βλέπει ο Ομπάμα

Για πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. "Προφανώς, η Αίγυπτος πρέπει να διαπραγματευθεί ένα μονοπάτι και έχουν σημειώσει πρόοδο", δήλωσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια χθεσινής του ομιλία εξέφρασε την επιθυμία του να δει μία "ομαλή" μετάβαση, που θα οδηγήσει σε μία "αντιπροσωπευτική κυβέρνηση" στην Αίγυπτο. "Οι Αιγύπτιοι θέλουν ελευθερία, εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, θέλουν μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Και εμείς τους έχουμε πει πρέπει να δεσμευτείτε για μία άμεση μετάβαση", ανέφερε.


πηγή: enet.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου