Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Comics Παρουσίαση │ ΑΡΚΑΣ


Σε συνέχεια της στήλης μας, και όπως είχαμε προαναγγείλει, ξεκινάμε σήμερα μια σειρά από παρουσιάσεις των σχεδιαστών κόμικς. Για αρχή επιλέξαμε να μείνουμε εγχώρια και να παρουσιάσουμε τον - μακράν - πιο πετυχημένο σχεδιαστή εικονογραφημένων ιστοριών στην Ελλάδα, τον Αρκά.


Ο άγνωστος Αρκάς

Η ταυτότητα του Αρκά παραμένει ένα από τα αγαπημένα θέματα για συζήτηση των αναγνωστών του, και όχι μόνο, και ο λόγος είναι γιατί δεν έχει ποτέ - έως και σήμερα - επιβεβαιώσει την πραγματική του ταυτότητα. Το επικρατέστερο όνομα ανάμεσα στα τόσα που έχουν κατά καιρούς συζητηθεί είναι το Αντώνης Ευδαίμων και το επικρατέστερο επάγγελμα του είναι ψυχολόγος/ψυχίατρος αν και έχει συζητηθεί ότι μπορεί να είναι αρχιτέκτονας.

Μάλιστα στις 5 Οκτωβρίου 2005, στη διεθνή έκθεση βιβλίου, ως τιμώμενο πρόσωπο, είχε παρουσιάσει τον εαυτό του ως Αντώνη Ευδαίμων μέσα από μια σειρά αστείων διαλόγων με το κοινό, αφήνοντας όμως πολλά ερωτηματικά αν όντως έλεγε την αλήθεια. Μετά από αυτό, πολλοί υιοθέτησαν αυτό το όνομα και έτσι βλέπουμε εγκυκλοπαίδειες όπως η Πάπυρος - Larousse και ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες όπως τη Wikipedia να αναφέρονται στον Αρκά με το όνομα Αντώνης Ευδαίμων.

Μια ανάλυση από ένα φόρουμ για κόμικς αναφέρει ότι το πιο πιθανόν είναι να μην είναι παντρεμένος αφού τα καυστικά αστεία του δεν περιλαμβάνουν την εκδοχή του γάμου. Το μόνο σίγουρο, που το επιβεβαίωσε και ο ίδιος, είναι ότι το όνομα Αρκάς έχει άμεση σχέση με την Αρκαδία.


Τα πρώτα βήματα

Πάνε σχεδόν 30 χρόνια από τη παρουσίαση της πρώτης δουλείας του Αρκά, τη συλλογή «Κόκκορας» στο περιοδικό «ΒΑΒΕΛ» το 1981, όπου τον βλέπουμε να πραγματεύεται με μαεστρία και φοβερό χιούμορ το πάντα επίκαιρο θέμα του σεξ μέσα από τον πολυδιάστατο χαρακτήρα ενός κόκορα.

Στη συνέχεια συνεργάζεται μέχρι το 1987 με τα περιοδικά «Παρά Πέντε» και «Μικρό Παρά Πέντε» κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα στην ένατη τέχνη με μεγάλο ατού τις φοβερές ατάκες του.



Η αναγνώριση

Η αναγνώριση για τον Αρκά δεν άργησε να έρθει και όπως με κάθε σχεδιαστή κόμικς έρχεται με εκείνο το έργο που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Αλήθεια πόσοι όταν ακούμε τη λέξη Αρκάς δεν μας έρχεται αμέσως ο Ισοβίτης;

Ο συμπαθέστατος, αν και φυλακισμένος ισόβια, ποντικός έμελε να γίνει η φιγούρα που καθιέρωσε τον Αρκά ως μια κορυφαία μορφή στις συνειδήσεις του κοινού από πολύ νωρίς, μόλις το 1988 όταν κυκλοφόρησε στην εφημερίδα "Η ΠΡΩΤΗ". Ο Ισοβίτης μάλιστα έγινε σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση (ΕΤ-1) χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία όμως γιατί, όπως λένε και οι περισσότεροι, είναι πολύ διαφορετικό να διαβάζεις τις ατάκες και άλλο να τις ακούς.



Η φοβερή συνέχεια και η καθιέρωση

Ο Αρκάς συνέχισε να γράφει, κυρίως σειρές με συγκεκριμένο θέμα και πρωταγωνιστές, που δημοσιεύονταν σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονταν στη συνέχεια σε άλμπουμ. Μεταξύ άλλων οι σειρές «Χαμηλές Πτήσεις» (στο "ΕΨΙΛΟΝ" της "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" το 1991), «Καστράτο» (στο περιοδικό "ΜΕΤΡΟ" το 1995), και «Η Ζωή Μετά» (στο "ΕΨΙΛΟΝ" της "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" το 1999).

Επιπλέον το 1997 ο Αρκάς, αναγνωρισμένος πλέον, ανέλαβε και σχεδίασε το λογότυπο της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα European city of culture.

Η γενική ανταπόκριση του έργου του ήταν τόσο μεγάλη που τα βιβλία του μεταφράστηκαν με τεράστια επιτυχία σε 9 γλώσσες πέρα από τα ελληνικά, πιο συγκεκριμένα: στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρουμάνικα, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, βουλγαρικά και πολωνικά. Αποτελεί έτσι έναν άξιο πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Πιο πρόσφατα (το 2007) ο πολυτάλαντος Αρκάς δημοσίευσε και ένα θεατρικό με τίτλο «Εχθροί Εξ Αίματος» το οποίο είναι ουσιαστικά ένας απολαυστικός διάλογος μεταξύ των οργάνων ενός ανθρώπινου σώματος όταν αυτό παθαίνει ένα σοβαρό δυστύχημα. Το έργο μεταφέρθηκε μάλιστα στη σκηνή στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και το Μάιο του 2009 σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ορίστε και ένα μικρό δείγμα των απίστευτων διαλόγων:

- Παχύ Έντερο: Αλήθεια, θυμάσαι εκείνη τη φοβερή γαστρεντερίτιδα απ’ τα θαλασσινά; Μια βδομάδα δεν μπορούσα να δουλέψω, τίποτα, όπως μπαίνανε βγαίνανε. Μου τα' στελνες κι εσύ όπως σου έρχονταν… Λεπτό Έντερο: Τι θα γίνει τώρα, ρε χοντρέ; Θα το ρίξουμε στις αναμνήσεις; Πού νομίζεις ότι είσαι, σε reunion παλιών συμμαθητών;

- Λεπτό Έντερο: Το πεπτικό είναι ενωμένο σαν γροθιά! Ολόκληρος ο γαστρεντερικός σωλήνας, από τις αμυγδαλές ως τις αιμορροΐδες, είναι μια σφιγμένη γροθιά που θα σας συντρίψει! Παχύ Έντερο: Σταμάτα να μιλάς εκ μέρους όλου του πεπτικού συστήματος. Δεν σ' έχει εξουσιοδοτήσει κανένας… Λεπτό Έντερο: Άει χέσε, ρε…


Επίλογος

Ενώ τα προσωπικά του στοιχεία παραμένουν ένα μυστήριο που φέρνει πολλές διαφωνίες, όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν και υποκλίνονται στο αστείρευτο ταλέντο του χαρισματικού Αρκά. Οι θανατηφόρες ατάκες του σε συνδυασμό με την απλή και ανάλαφρη εικονογράφηση των πολυδιάστατων θεοπάλαβων του χαρακτήρων έχουν χαρίσει και χαρίζουν ακόμη ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας στους αναγνώστες του. Αν λοιπόν δεν έχετε διαβάσει ακόμη κανένα του έργο σας προτείνουμε να τρέξετε αμέσως και είμαστε σίγουροι θα τον αγαπήσετε και εσείς.

Αν παρ' όλα αυτά ακόμη δεν έχετε πειστεί (το αμφιβάλουμε) τότε ένα δείγμα από μερικές από τις καλύτερες ατάκες του ΑΡΚΑ θα σας αναγκάσει να πειστείτε.

- H πείρα είναι μια χτένα που την αποκτάς όταν είσαι πια φαλακρός/

- Δημοκρατία είναι 4 λύκοι και 1 πρόβατο να ψηφίζουν για φαγητό.

- Δεν είναι τόσο τρομερό να πεθάνεις... στον καθένα μπορεί να συμβεί.

- Προσπαθώ να βγω από το ψυχολογικό αδιέξοδο αλλά δε μπορώ να θυμηθώ από πού μπήκα.

- Φοβάμαι, ότι μια μέρα θα με εγκαταλείψουν όλοι... και θα μείνουν μόνοι τους.

- Διασκέδαση είναι η τέχνη να κουράζεσαι τις ώρες ανάπαυσης.

- Τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο... τα κακά πάνε παντού!

- Αυτοί που κάνουν πως ξέρουν τα πάντα εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε.

- Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει τη φυσική ηλιθιότητα.

- Ακόμα και μια κοινωνία ηλιθίων είναι ταξική. Έτσι, ένας ηλίθιος πλούσιος είναι απλά πλούσιος ενώ ένας ηλίθιος φτωχός είναι απλά ηλίθιος.

- Η τύχη χτυπάει την πόρτα σου μόνο μια φορά, αλλά η ατυχία έχει πολύ μεγαλύτερη υπομονή.

- Η ζωή χωρίζεται σε τρεις φάσεις: Επανάσταση, Περισυλλογή, Τηλεόραση. Ξεκινάς να αλλάξεις τον κόσμο και καταλήγεις να αλλάζεις κανάλια

- Μεγαλοφυΐα είναι κάποιος που σε μια παραλία γυμνιστών μπορεί να θυμάται φάτσες.


by Louis

8 σχόλια:

  1. Ο Αρκάς είναι ο αγαπημένος μου κωμικογράφος. Αυτός ο άνθρωπος σε κάνει να γελάς σε κάθε σελίδα. Εκπληκτική παρουσίαση Λούη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα. θεωρώ την ευφυία του Αρκά απίστευτη. διαβάζοντας (μονορούφι) τα βιβλία του, πραγματικά τον θαυμάζω για την ευκολία με την οποία δημιουργεί ατάκες που σε τέτοια συχνότητα δεν την έχω συναντήσει πουθενά. αγαπημένα μου νομίζω οι χαμηλές πτήσεις και η ζωή μετά. Λούη, όρεξη να έχεις να γράφεις για να ανοίγεις και τη δική μας όρεξη για comics! εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημοκρατία είναι 4 λύκοι και 1 πρόβατο να ψηφίζουν για φαγητό...XA XA XA!!!

    εξαιρετικό αφιέρωμα και καλή αρχή !!!! Ο Αρκάς είναι και μένα από τους αγαπημένους μου αν και για να πω την αλήθεια δεν είμαι ιδιαίτερα ψαγμένος στον χώρο αυτό ...Δεν πειράζει θα γίνω από δω και στο εξής με την καινούργια στήλη του Γλεντιού ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Arkas gia emena einai...[skeftomai]...KATAPLHKTIKOS TO EIDOLO MOY!OPWS EIPE KAI OKWSTAS SE KANEI NA GELAS SE KA8E SELIDA!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. o Arkas einai pragmatika polu <> exw ola ta biblia tou twra perimenw to EPIKINDINA NERA to noumero 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να ξέρετε το όνομα με το οποίο υπογράφει στα κόμικ του είναι ΆρΚά ,άρα θα είναι ένα όνομα που θα ξεκινάει από "Αρ" και θα τονίζεται στο "α" και ένα επίθετο που θα ξεκινάει από "Κα" και θα τονίζεται στο "α". (Θεοφάνης Αλεξανδρής, 14 ετών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολύ πιθανόν φίλε Θεοφάνη. όπως και να χει, ακόμη και αυτό το "μυστήριο" κάνει τον Αρκά ακόμη πιο μοναδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή