Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορίες από τον Αρχαίο Κόσμο (2)


ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.


Βασίλης Σπανούλης, Αντώνης Νικοπολίδης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Μα φυσικά το ότι είναι σιχαμένοι προδότες, τουλάχιστον για τους οπαδούς των πρώην ομάδων τους, που τις εγκατέλειψαν για να παίξουν στον (αιώνιο ή λιγότερο αιώνιο) αντίπαλο για περισσότερα χρήματα. Και έτσι η λατρεία των οπαδών μετατρέπεται σε μίσος. Και αν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως διαφαίνεται στην περίπτωση Σαλπιγγίδη, η επιστροφή του παίκτη στην αρχική του ομάδα καταλαγιάζει κάπως τα πάθη, σε άλλες, όπως αυτήν του Μπάγεβιτς, το μίσος παραμένει άσβηστο.

Τον Βασίλη Σπανούλη των αρχαίων χρόνων των έλεγαν Άστυλο και ήταν από τον Κρότωνα. Ο Άστυλος λοιπόν είχε αναδειχτεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές νικητής στο δρόμο σταδίου και στον δίαυλο. Την πρώτη φορά αγωνίστηκε ως Κροτωνιάτης και τίμησε την πόλη του. Τις επόμενες φορές όμως αγωνίστηκε ως Συρακούσιος γιατί ήθελε να ευχαριστήσει τον φίλο του Ιέρωνα, τύραννο των Συρακουσών.

Οι Κροτωνιάτες αντέδρασαν ήρεμα και πολιτισμένα όπως όλοι οι οπαδοί άλλωστε. Για να τον τιμωρήσουν κατέστρεψαν τον ανδριάντα που ήταν στημένος στο ιερό της πόλης και μετέτρεψαν το σπίτι του σε φυλακή.

Οι σημερινοί οπαδοί δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να κάνουν το σπίτι του "προδότη" φυλακή (να και κάτι όπου οι αρχαίοι έλληνες ήταν πιο κάφροι από εμάς) όμως αντίστοιχοι σημερινοί αδριάντες πρέπει να έχουν καταστραφεί πολύ. Φαντάζομαι εφέτος πολλά μπλουζάκια του Παναθηναϊκού με το όνομα του Σπανούλη και πολλές αφίσες του παίκτη θα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Η ιστορία δεν το αναφέρει αλλά φαντάζομαι ότι ο Άστυλος θα είχε και πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν πήγαινε να πιει τον οίνο του στα εστιατόρια του Κρότωνα. Άλλωστε ο Σαλπιγγίδης έχει δηλώσει ότι επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για να μπορεί να πίνει τον καφέ του ήσυχος στην Θεσσαλονίκη.

Ηθικό Δίδαγμα: Αν θέλετε να πίνετε ήρεμα τον καφέ σας στον Κρότωνα, μην πάτε να αγωνιστείτε για τις Συρακούσες...

(Τα στοιχεία είναι από τον Αρχαιολογικό Οδηγό της Ολυμπίας, εκδόσεις Explorer)


by Kostas

4 σχόλια:

  1. "να και κάτι όπου οι αρχαίοι έλληνες ήταν πιο κάφροι από εμάς"
    "ο Άστυλος θα είχε και πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν πήγαινε να πιει τον οίνο του στα εστιατόρια του Κρότωνα"
    χαχαχαχαχαχαχαχαχα
    πεθανααααααααα!!
    πολυ καλο το κειμενακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικό! χαχα... τον Νικοπολίδη πάντως θα τον βάζαν να κουρέψει τους κρεμαστούς κήπους! μπράβο Κώστα για το πολύ απολαυστικό κείμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχα πέθανα !!! Γαμάτο για άλλη μια φορά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή