Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορίες από τον Αρχαίο Κόσμο (6)


ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ.

Οδηγίες για το πώς μπορεί να κατακτήσει ένας άντρας μια γυναίκα υπάρχουν σε όλες τις εποχές. Στη σημερινή εποχή μπορεί κάποιος να διαβάσει τα άρθρα που ανεβάζει ο συντάκτης Νίκος στην στήλη Love στο Γλέντι ή να διαβάσει ανδρικά περιοδικά όπως το Nitro ή το Men's Health. Στην αρχαία Ρώμη, τις οδηγίες τις έδινε ο ποιητής Οβίδιος στο έργο του Arte Amatoria. Παρακολουθήστε την σκέψη του ποιητή και κρατήστε σημειώσεις...

Για τον Οβίδιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να επιλέξει τον χώρο που θα πάει να απλώσει τα δίχτυα του. "Ο κυνηγός ελαφιών ξέρει πού θα πάει να βάλει τα δίχτυα του [...] Έτσι, όποιος ψάχνει τον έρωτα, αν θέλει να έχει λίγη τύχη, θα πρέπει να πάει στους χώρους που είναι περισσότερο γεμάτοι από ωραίες γυναίκες (Ι, 47-50)".

Στην εποχή του Οβίδιου, δεν υπήρχε αμφιβολία για το πού βρίσκεται αυτός ο χώρος: ήταν η Ρώμη "Η Ρώμη θα σου προσφέρει όσες γυναίκες θέλεις και όλες τόσο ωραίες που σε κάποιο σημείο θα αναγκαστείς να πεις Μα αυτή η πόλη έχει στα αλήθεια οτιδήποτε είναι πιο επιθυνητό στον κόσμο! [...] Εάν σε ελκύουν τα άγουρα χρόνια, αυτή η πόλη θα σου δώσει μια κοπελίτσα προσραμοσμένη στις επιθυμίες σου, εάν την προτιμάς στο άνθος της ηλικίας της θα μπορείς να βρεις χίλιες, εάν τελικά η ώριμη ηλικία είναι αυτή που σε ικανοποιεί περισσότερο, πίστεψέ με, δεν υπάρχουν όρια (Ι, 55-56)".

Μετά ο Οβίδιος, αναφέρει πού στην Ρώμη υπάρχουν οι πιο ωραίες γυναίκες. Αναφέρει το θέατρο (όπου οι γυναίκες πάνε για να δουν την παράσταση αλλά και τις δουν), την αγορά και επίσης τις ιπποδρομίες όπου παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες. Άλλες οδηγίες για τον ιππόδρομο: "Δεν χρειάζεται να κάνεις νοήματα για να στείλεις μηνύματα [...] αν κάποιος έχει τύχη, μπορεί να καθήσει δίπλα στην γυναίκα που θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να μας πει τίποτα. Έτσι όπως είναι φτιαγμένο το γήπεδο, εξαναγκάζεται ο ένας να κάθεται πάνω στον άλλο είτε το θέλει κανείς είτε όχι θα είναι οι κανόνες του χώρου να ευνοήσουν μια πιο κοντινή επαφή με τις κοπέλες (Ι,135-151)." Άλλες οδηγίες για τον ιππόδρομο: "εάν αντιληφθείτε ότι αυτή υποστηρίζει κάποιο άλογο, υποστηρίξτε το ίδιο", "από τους θεούς, να επαινείτε πιο πολύ την Αφροδίτη", "εάν πέσει λίγη σκόνη στο φόρεμά της, να φροντίσετε να διώξετε την σκόνη από πάνω του με τα δάχτυλα και αν δεν έχει σκόνη, εσύ διώξτε την το ίδιο".

Ένας άλλος χώρος στον οποίο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες είναι τα τραπέζια "πολλές φορές στα τραπέζια συχνά κλέβουν τις καρδιές στους νέους και το να βάζει κανείς μαζί το κρασί με την Αφροδίτη είναι όπως το να προσθέτει φωτιά σε φωτιά".

Έπειτα, σύμφωνα με τον Οβίδιο, δεν χρειάζεται πάντα να δείχνουμε διαθέσιμοι "Είμαι σίγουρος ότι εάν συμφωνούσαμε εμείς οι άντρες να μην κάνουμε το πρώτο βήμα με καμία, οι γυναίκες σίγουρα θα έπαιρναν την πρωτοβουλία (Ι,277-280)".


Μερικές φορές τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Παρ' όλα αυτά η συμβουλή είναι απλή "κουράγιο και δοκίμασε με όλες! Θα υπάρχει τουλάχιστον μία μέσα σε όλες που θα αφεθεί να κατακτηθεί".

Μια άλλη συμβουλή είναι η εξής: κάντε συμμάχους: γίνε για παράδειγμα φίλος με την υπηρέτριά της "θα είναι αυτή η οποία θα διευκολύνει την επαφή [...] Η υπηρέτρια χτενιζόντάς της τα μαλλιά το πρωί θα της μιλήσει για σένα και, αφού της πει ότι είσαι έτοιμος να πεθάνεις από έρωτα, θα της πει πειστικά λόγια. Με ρωτάς αν είναι απαραίτητο να αποπλανήσεις και την υπηρέτρια; Αν είναι ωραία μπορείς και να το κάνεις αλλά θα πρέπει να προσπαθήσεις να έχεις πρώτα την κυρία και μετά την υπηρέτρια".

Επίσης, "πρέπει να κάνεις πάντα τον ερωτευμένο, μιμήσου με κάθε τρόπο τις πληγές του έρωτα. Προσπάθησε να την πείσεις με κάθε τρόπο ότι ήταν αυτή που σε πλήγωσε με τα βέλη του. Ούτως ή άλλως αυτό δεν είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που δεν θεωρεί ότι είναι άξια να αγαπηθεί. Τα κοπλιμέντα στην ομορφιά μιας γυναίκας είναι πάντα ευχάριστα ακόμα και στις τίμιες γυναίκες και ακόμα και στις παρθένες (Ι, 611-626)".

"Δίνε υποσχέσεις άφοβα (οι υποσχέσεις πάντα προσελκύουν τις γυναίκες) και κάλεσε για μαρτυρές σου τους θεούς. Ο Δίας πάντα γελάει με τα ψέμματα των εραστών".

Και για να μην κατηγορηθεί ότι ωθεί τους ανθρώπους προς το ψέμμα, ο Οβίδιος έχει έτοιμη την δικαιολογία, "παραπλάνησε όποιον σε παραπλανά. Να ξέρεις ότι οι γυναίκες στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι μια ιερόσυλη ράτσα. Οπότε κουράγιο: μέχρι και τα δάκρυα θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν και πρόσεξε αυτή να δει καλά τα βρεγμένα μαγουλά σου. Και αν τα δάκρυα αργούν να έρθουν, βρέξε τα μάτια σου με σάλιο (Ι, 645-662)".

Εάν και η τελευταία συμβουλή είναι λίγο αηδία, ο Οβίδιος θεωρήτο μεγάλος καρδιοκατακτητής, οπότε πολλές από τις συμβουλές του περνάγαν στην εποχή του (και βάζω στοίχημα πολλές περνάνε ακόμα και τώρα). Επειδή το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αφιερώσουμε άλλα δύο άρθρα της στήλης στο θέμα. Το επόμενο θα αφορά το πώς να διατηρήσετε μια γυναίκα, και το μεθεπόμενο, που θα ενδιαφέρει περισσότερο τις γυναίκες αναγνώστριες, είναι το πώς να κατακτήσετε έναν άντρα.


by Kostas

4 σχόλια:

  1. πάρα πολύ ωραίο κείμενο Κώστα για άλλη μία φορά! ο άτιμος ο Οβίδιος ήταν πολύ μπερμπάντης! "Δίνε υποσχέσεις άφοβα (οι υποσχέσεις πάντα προσελκύουν τις γυναίκες) και κάλεσε για μαρτυρές σου τους θεούς. Ο Δίας πάντα γελάει με τα ψέμματα των εραστών" χαχαχα... αθεόφοβος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Endiaferon dn lew....alla ousiastika sthrizetai h epafh k h olh sxesh se ena psema!...pseutika koplimenta,pseutikes uposxeseis...Einai swsto?...Isws egw to vlepw alliws gti eimai kopela!Pantws polu wraio keimeno!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από ό,τι τον κόβω τον Οβίδιο δεν νομίζω ότι ενδιαφερόταν και πολύ για το βάθος στην σχέση και για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Μάλλον το κείμενο θα έπρεπε να λεγόταν "τι πρέπει να κάνετε για να ρίξετε μια γυναίκα στο κρεβάτι". Από την άλλη, αν όλοι ήταν απολύτως ειλικρινείς και αληθινοί στις σχέσεις τους, τι νόημα θα είχαν όλα τα κείμενα του στυλ "οδηγίες για το πρώτο ραντεβού", "tips για μακροημέρευση σχέσης" κλπ; Και ο Οβίδιος κάτι τέτοιες οδηγίες δίνει. Για το ότι μπορεί να τα βλέπεις έτσι επειδή είσαι κοπέλα, πού να δεις τις οδηγίες που δίνει στις γυναίκες (προσεχώς στην στήλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή