Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

I Wonder και η γνωριμία μου με τον S. Rodriguez by Alejandro


Το τραγούδι I Wonder από τον Sixto Rodriguez είναι ένα από τα αγαπημένα μου από το album Cold Fact που βγήκε το 1970 στις Η.Π.Α στην αγορά και... δεν το αγόρασε κανείς. Ναι, φίλοι μου, καλά το υποπτευθήκατε. Θα σας διηγηθώ πως αυτό το τραγούδι έφτασε στα χέρια μου, ενώ δεν το αγόρασε κανείς όταν πρωτοβγήκε. Σίγουρα δεν είμαι τόσο ψαγμένος για να ακούω όλα τα album του 1970 για να δω αν ψαρέψω κανά λαβράκι.

Η ιστορία του Sixto (έχουμε γίνει φίλοι πια) είναι πράγματι εντυπωσιακή και έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό και σε μένα μέσα από το ντοκιμαντέρ Searching for Sugar Man, που ορισμένοι από εσάς ψηφίσατε στον διαγωνισμό του Γλεντιού για τα Oscars (μουχρίτσες, ψηφίσατε τα φαβορί, δεν είχατε ιδέα για το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, γι' αυτό ανοίξτε τα μάτια σας και διαβάστε αυτά που έχω να σας πω).

Ο Rodriguez έβγαλε στα νιάτα του δύο album με ομολογουμένως εξαιρετικά τραγούδια. Όμως η αγορά των Η.Π.Α του γύρισε την πλάτη. Ο κύριος έζησε στην αφάνεια, δούλεψε σε οικοδομές για να βγάλει τα προς το ζην. Μέχρι...

Μέχρι που κάτι τρελοί Νοτιοαφρικανοί αποφάσισαν να τον βρουν! Μα καλά, η Νότια Αφρική που κολλάει; Κολλάει! Μπορεί στις ΗΠΑ ο πρωταγωνιστής μας να πήρε τον που... (εεε, να μη γνώρισε επιτυχία), αλλά στη Νότια Αφρική ήταν κάτι σαν λαϊκός ήρωας. Τα τραγούδια του ενέπνευσαν τον αγώνα κατά του Apartheid και το όνομα του ήταν γνωστό σε όλους! Οι Νοτιαφρικανοί θέλησαν, λοιπόν, να μάθουν πως έληξε η ζωή αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη.

Καλά, ακόμα δεν τον γνωρίσαμε και τον θάψαμε; Είναι νεκρός ο Sixto; Για τους Νοτιοαφρικανούς ναι είναι, καθότι λέγεται ότι ο φίλος μας έβαλε τέλος στη ζωή του πάνω στη σκηνή, στην πρώτη του νιότη.

Έλα όμως που η ζωή (ή ο θάνατος;) είναι γεμάτη εκπλήξεις! Ψάχνοντας για το πως πέθανε ο Sugar Man, διαπίστωσαν ότι αυτός ήταν ζωντανός και δούλευε στις οικοδομές του Detroit (χα! Σας την έφερα!). Αυτά το έτος 1998. Όταν τον συνάντησαν του έκαναν γνωστή την τεράστια επιτυχία του στη Νότια Αφρική για την οποία ο ίδιος δεν είχε ιδέα. Τότε το internet δεν είχε καταστήσει τον πλανήτη παγκόσμιο χωριό και το απρόβλεπτο ήταν ακόμη υπαρκτό.

Η συνέχεια για τον Sixto ήταν συγκινητική. Από την πλήρη απαξίωση, έδωσε το 1998 πέντε συναυλίες στη Νότια Αφρική  που ήταν sold out γνωρίζοντας πρωτοφανή αποθέωση! Στην ίδια του τη χώρα φαίνεται να κερδίζει επιτέλους αναγνώριση 42 χρόνια μετά. Το 2012, μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ που έκανε γνωστή την ιστορία...

Never say Never, λοιπόν. Σας προτείνω να ακούσετε τα τραγούδια του και να δείτε το ντοκιμαντέρ Searching for Sugar Man παρότι σας χάλασα την έκπληξη.



I Wonder

I wonder how many times you've been had
And I wonder how many plans have gone bad
I wonder how many times you had sex
I wonder do you know who'll be next
I wonder l wonder wonder I do

I wonder about the love you can't find
And I wonder about the loneliness that's mine
I wonder how much going have you got
And I wonder about your friends that are not
I wonder I wonder I wonder I do

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ιστορία, θα το δω σίγουρα το ντοκιμαντέρ! Και πολύ ωραίο και το τραγούδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Alejo μόλις είδα το ντοκιμαντέρ. Απίστευτη ιστορία.

    Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
    Αν και δεν είδα τα άλλα ντοκιμαντέρ πιστεύω μόνο λόγο ιστορίας άξια πήρε το βραβείο....

    Περισσότερα ωραία τραγούδια και για μας :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή