Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

"Ποια Ελλάδα αγαπάμε", by Kostas


Επειδή, τον τελευταίο καιρό, οι έννοιες της "Ελλάδας", της "Ελληνικότητας" και της "Ελληνικής σημαίας" έχουν γίνει αντικείμενο χυδαίας εκμετάλλευσης από φουσκωτούς μπράβους με άχυρα αντί για μυαλό στο κεφάλι τους και από "Ελληναράδες" που δεν έχουν καμία ιστορική γνώση αλλά αρέσκονται σε  μεγαλεπήβολες δηλώσεις περί "Εθνικής Υπερηφάνειας", "Εθνικού Μεγαλείου" και "Ελληνικής Ανωτερότητας", θα ήθελα να γράψω ένα σύντομο σημείωμα για να διευκρινίσω γιατί αγαπάω την Ελλάδα, γιατί συγκινούμαι με την ελληνική σημαία και γιατί είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας.

1. Αγαπάω την Ελλάδα γιατί οι Έλληνες είναι κάτι παραπάνω από μια φυλή. Είναι ένα μείγμα φυλών. Προερχόμαστε από τους αρχαίους Έλληνες αλλά στην πορεία έχουμε ανακατευτεί με Ρωμαίους, Σλάβους, Αλβανούς, Τούρκους, Ιταλούς, Άραβες κλπ. Αυτό το μείγμα μας έχει δώσει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να είμαστε και Δυτικοί και Ανατολικοί και Ευρωπαίοι και Ασιάτες και Βαλκάνιοι, να έχουμε κοινά χαρακτηριστικά με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς (ως Μεσόγειοι), με τους Αλβανούς και τους Σέρβους (ως Βαλκάνιοι), με τους Τούρκους και τους Παλαιστίνιους (ως ανατολίτες). Αυτή είναι η αξία της Ελλάδας. Η ποικιλομορφία της και η δυνατότητά της να συνδυάζει αρμονικά διάφορες επιρροές. Όσοι εστιάζουν μόνο στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, ξεχνούν ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει άλλα 2.000 χρόνια.

2. Συγκινούμαι με την ελληνική σημαία γιατί υπήρξε σύμβολο ενάντια στον φασισμό και διαχρονικό σύμβολο της μάχης υπέρ της ελευθερίας. Γιατί ήταν η σημαία που μάτωσε με το αίμα των παιδιών του πολυτεχνείου. Ήταν η σημαία που κατέβασαν από την Ακρόπολη οι πρόγονοι των σημερινών ψευτοπαλικαράδων που τώρα την χρησιμοποιούν σαν όπλο ή σαν ρόπαλο για να την αντικαταστήσουν με την σβάστικα.

3. Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας γιατί ανήκω σ' έναν λαό που ήταν πάντα σε θέση να αφομοιώσει και να συνθέσει πολιτιστικά στοιχεία και πολιτισμικές επιρροές από παντού διατηρώντας αλλά και ανανεώνοντας την ταυτότητά του. Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας γιατί ξέρω πολλούς ξένους που αισθάνονται Έλληνες χωρίς να είναι. Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας γιατί ανήκω σ' έναν λαό που πολέμησε με περισσότερο πάθος από πολλούς άλλους λαούς τον φασισμό.

Θα σταματήσω να είμαι περήφανος εάν οι συμπολίτες μου συνεχίσουν να αυξάνουν τα εκλογικά ποσοστά μιας εγκληματικής συμμορίας γιατί τότε θα έχουμε αποδείξει ότι από έθνος ηρώων θα έχουμε γίνει απλώς ένα έθνος ηλιθίων.


by Kostas


7 σχόλια:

  1. Υπέροχο κείμενο Κώστα. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όλα. Και εγώ αγαπάω την Ελλάδα για τους ίδιους λόγους και αυτά που συμβαίνουν τώρα μ' έχουν κάνει να ντρέπομαι να κρατάω την Ελληνική σημαία στα χέρια μου γιατί έχει γίνει λάβαρο στα χέρια επικύνδινών νεοφασιστών. Και το τρομακτικό είναι ότι δεν μιλάμε πλέον για χίλιους ανθρώπους. Και μου γεννιέται και μένα η απορία που εκφράζεις στον επίλογο. Τι είμαστε τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστός Κώστα!! Δυστυχώς το έχουμε ξαναπεί ότι όσο δεν μιλάμε είμαστε συνένοχοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ena e8nos ili8iwn.. Makari na min apodeix8ei oti auto eimaste..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωστα συμφωνω απολυτα μαυτα που λες... Οσο ομως τα ποσοστα στης χ.α ανεβαινουν αναρωτιεμαι εαν οπως ειπε κ ο ανωνυμος παραπανω ειμαστε περα απολα τα αλλα κ ενα εθνος ηλιθιων..θα δουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *δεν το ειπε ο ανωνυμος λαθος μου ! απλα επειδη ειχα μπει απο κινητο ειχε φαει ενα κολληματακι κ δν εβγαζε τις τελευταιες 2 λεξεις ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν τα ποσοστά της Χ.Α. συνεχίζουν να ανεβαίνουν θα έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πέρα και πάνω απ' όλα ένα έθνος ηλιθίων. Ελπίζω να λειτουργήσουν τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kai se autin tin fwtografia iparxun poli oikeia se mas proswpa :) tixaio ? alejandro

    ΑπάντησηΔιαγραφή