Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κιμ Γιονγκ-Ουν: ο μυστηριώδης διάδοχος



"Μέγα διάδοχο" ανακήρυξε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βορείου Κορέας, τον τρίτο γιο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, Κιμ Γιονγκ-Ουν, μετά την είδηση του θανάτου του Βορειοκορεάτη ηγέτη.


"(Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν) είναι εξαίρετος ηγέτης του κόμματος, του στρατού και του λαού μας" ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, KCNA.

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον Ουν, μιας και οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι λίγες. Ακόμα και η ηλικία του είναι αβέβαιη, αν και πιστεύεται ότι είναι 27 ή 28 ετών.

Πρόκειται για τον νεότερο γιο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ και της τρίτης συζύγου του, Κο Γιονγκ-Χούι. Πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 1983 ή το 1984 και αρχικά δεν επρόκειτο να αναλάβει αυτός την εξουσία της χώρας.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι τον ηγέτη της Βορείου Κορέας επρόκειτο να διαδεχθεί είτε ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ-Ουν, Κιμ-Γιονγκ Ναμ, είτε ο Κιμ Γιονγκ-Τσολ.

Τον Ιανουάριο του 2009 ανέκυψαν φήμες ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν επρόκειτο να αναλάβει την εξουσία, μετά από πληροφορίες ότι τον είχε διαλέξει ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Το φθινόπωρο του 2010, ο νεότερος γιος του Βορειοκορεάτη ηγέτη διορίστηκε στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, ονομάστηκε αντιπρόεδρος της ισχυρής κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής και προήχθη σε "τετράστερο" στρατηγό.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση δίπλα στον πατέρα του, στην παρέλαση για την 65η επέτειο ίδρυσης του Kόμματος των Εργατών, ενώ πιστεύεται ότι είχε συνοδεύσει τον πατέρα του και σε επίσκεψη που πραγματοποίησε εκείνος στην Κίνα.

Ο νεότερος γιος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ έχει σπουδάσει στην Ελβετία, αλλά απέφευγε τις "δυτικές συναναστροφές": όταν δεν βρισκόταν στο σχολείο, επέστρεφε στην πατρίδα του ή δειπνούσε με τον Βορειοκορεάτη πρεσβευτή στη χώρα.

Φαίνεται πως ήταν το αγαπημένο παιδί της μητέρας του, η οποία τον αποκαλούσε "Βασιλιά του Αυγερινού".

Η Κο Γιονγκ-Χούι θεωρείται πως ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ και φαίνεται πως προωθούσε την υποψηφιότητα του μικρού γιου της στην ηγεσία της χώρας.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, KCNA, προέτρεψε τους πολίτες να στηρίξουν τον Ουν.

"Όλα τα μέλη του κόμματος, οι στρατιωτικοί και ο λαός θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά την ηγεσία του συντρόφου Κιμ Γιονγκ-Ουν και να προστατεύσουν και να ενδυναμώσουν το ενωμένο μέτωπο του κόμματος, του στρατού και του λαού" ανέφερε το πρακτορείο.

Ήδη ποιήματα και τραγούδια έχουν φτιαχτεί για να τον υμνήσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 10 εκατομμύρια πορτρέτα ετοιμάζονται για να υψωθούν δίπλα σε εκείνα του πατέρα και του παππού του.

Όπως αναφέρει το BBC - λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες - ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, αν και νεαρής ηλικίας, φαίνεται να διαθέτει κάποια από τα προβλήματα υγείας του πατέρα του και λέγεται ότι πάσχει από διαβήτη.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Ανάμεσά τους και ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στις εξαμερείς συνομιλίες για τον αφοπλισμό της Βορείου Κορέας.


Glenti comment: Τι γλυκούλης...


πηγή: news.in.gr

2 σχόλια: