Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Απεβίωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας



Τον θάνατο του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ πέθανε από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 69 ετών και το τελευταίο διάστημα δεν έκανε συχνά δημόσιες εμφανίσεις, πιθανώς λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του. To 2008 είχε υποστεί εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης, ο Κιμ άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα τρένο, επισκεπτόμενος μια περιοχή έξω από την πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ.

Η κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα γίνει στην Πιονγκγιάνγκ στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 17 έως τις 29 Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί στη χώρα περίοδος πένθους.

Εκτιμάται ότι ο θάνατος του βορειοκορεάτη ηγέτη θα προκαλέσει σοκ στους πολίτες της φτωχής χώρας, η οποία, εξαιτίας της πυρηνικής της πολιτικής είναι διπλωματικά απομονωμένη.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανέλαβε την εξουσία το 1994, "κληρονομικά" από τον πατέρα του, Κιμ Ιλ-Σανγκ.

Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, λιμός που προκλήθηκε από οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και από φτωχικές σοδειές οδήγησε στον θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το καθεστώς του έχει συχνά δεχθεί επικρίσεις για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η επιμονή του στην απόκτηση πυρηνικών όπλων οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση και κυρώσεις.

Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε το πρώτο της πυρηνικό τεστ το 2006, ενώ ένα δεύτερο ακολούθησε τρία χρόνια μετά. Οι συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας κατέρρευσαν ήδη μία φορά και εδώ και μήνες έχουν "παγώσει".


Οι χώρες της Ομάδας των Έξι συνιστούν ψυχραιμία

Εναν μίνι πανικό προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Κιμ Γιονγκ-Ιλ σε χώρες της "Ομάδας των Εξι" που συμμετείχαν σε συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βορείου Κορέας.

Τους Νοτιοκορεάτες πολίτες προσπάθησε να καθησυχάσει ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, μετά την είδηση του θανάτου του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο πρόεδρος Λι Μιούνγκ-Μπακ ζήτησε από τους κατοίκους της χώρας του να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ και η Νότιος Κορέα δηλώνει ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που προκλήθηκε ήταν ότι η Σεούλ έσπευσε να ανακοινώσει ότι βιομηχανικό πάρκο που χειρίζονται από κοινού Βόρειος και Νότιος Κορέα λειτουργεί κανονικά. Στο πάρκο περίπου 100 μικρές και μεσαίες νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις λειτουργούν εργοστάσια, χρησιμοποιώντας βορειοκορεατική έκταση και εργατικό δυναμικό.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σεούλ βρίσκεται σε επικοινωνία με γειτονικές χώρες και με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της περιοχής.

Ήδη, ο Λι Μιούνγκ-Μπακ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις πληροφορίες που σχετίζονται με τον θάνατο του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

"Διατηρούμε τις δεσμεύσεις μας για σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και για την ελευθερία και ασφάλεια των συμμάχων μας" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζ. Κάρνεϊ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία.

Ανησυχία και στην Ιαπωνία, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας συγκάλεσε ομάδα διαχείρισης κρίσης μετά το άκουσμα της είδησης.

Τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του Κιμ-Γιονγκ Ιλ, ωστόσο το Πεκίνο - η χώρα με τις περισσότερες εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα - δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση.


Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αναλαμβάνει κληρονομικά την εξουσία

"Μέγα διάδοχο" ανακήρυξε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βορείου Κορέας τον τρίτο γιο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, Κιμ Γιονγκ-Ουν, μετά την είδηση του θανάτου του βορειοκορεάτη ηγέτη.

"(Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν) είναι εξαίρετος ηγέτης του κόμματος, του στρατού και του λαού μας" ανέφερε το ειησεογραφικό πρακτορείο, KCNA.

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον Ουν, μιας και οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι λίγες. Ακόμα και η ηλικία του είναι αβέβαιη, αν και πιστεύεται ότι είναι 27 ή 28 ετών.

Πρόκειται για τον νεότερο γιο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ και της τρίτης συζύγου του, Κο Γιόνγκ-Χούι. Πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 1983 ή το 1984 και αρχικά δεν επρόκειτο να αναλάβει αυτός την εξουσία της χώρας.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας επρόκειτο να διαδεχθεί είτε ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ-Ουν, Κιμ-Γιονγκ Ναμ, είτε ο Κιμ Γιονγκ-Τσολ.

Τον Ιανουάριο του 2009 ανέκυψαν φήμες ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν επρόκειτο να αναλάβει την εξουσία, έπειτα από πληροφορίες ότι τον είχε διαλέξει ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση δίπλα στον πατέρα του στην παρέλαση για την 65η επέτειο ίδρυσης του Kόμματος των Εργατών.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, KCNA, προέτρεψε τους πολίτες να στηρίξουν τον Ουν.

"Όλα τα μέλη του κόμματος, οι στρατιωτικοί και ο λαός θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά την ηγεσία του συντρόφου Κιμ Γιονγκ-Ουν και να προστατεύσουν και να ενδυναμώσουν το ενωμένο μέτωπο του κόμματος, του στρατού και του λαού" ανέφερε το πρακτορείο.


πηγή: tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου