Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ανεξάρτητοι Φοιτητές για Ανοιχτό Πάνεπιστήμιο


Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε το ΒΗMagazino με μία συνέντευξη των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου που δημιούργησαν την κίνηση "Ανεξάρτητοι Φοιτητές για Ανοιχτό Πανεπιστήμιο". Οι φοιτητές και συντάκτες του glenti.blogspot εξήγησαν τις θέσεις τους γιατί το ανοιχτό πανεπιστήμιο είναι προτιμότερο από άλλη μία κατάληψη.

Πριν σας παραθέσουμε τη συνέντευξη που έδωσαν, να πω ένα προσωπικό μπράβο γιατί αυτά τα παιδιά κάνουν μία ανεξάρτητη και όχι κομματική κίνηση. Γιατί μιλούν για διάλογο. Γιατί μιλούν για πραγματική δημοκρατία. Γιατί βλέπουν το γκρι, και όχι μόνο το μαύρο και το άσπρο. Γιατί πρεσβεύουν τη φοιτητική πολιτική σκέψη όπως θα έπρεπε να είναι: ελεύθερη και αχρωμάτιστη.

Διαβάστε τις θέσεις τους και, είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε, προσπαθήστε να καταλάβετε την αξία που έχει αυτή η κίνηση.


"ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ, ΔΑΝΑΗ ΚΟΥΤΡΕΤΣΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΧΟΙΝΟΠΛΟΚΑΚΗΣ, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Επί πτυχίω φοιτητές στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και αγανακτισμένοι με τον "εσωκομματικό διάλογο που ουσιαστικά γίνεται μεταξύ των παρατάξεων στις φοιτητικές γενικές συνελεύσεις" (και στον οποίο μόνο οι πολύ... προπονημένοι μπορούν να παρέμβουν), πήραν τη δική τους πρωτοβουλία την οποία ονόμασαν "Ανεξάρτητοι Φοιτητές για Ανοιχτό Πανεπιστήμιο": "Σεβόμαστε την απόφαση της γενικής συνέλευσης, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντίδρασης, πέραν από την κατάληψη όπως γίνεται σήμερα" λένε.

"Να πιέσεις τους πρυτάνεις να στείλουν το νέο νόμο-πλαίσιο στα διοικητικά δικαστήρια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και να κριθεί εκεί η συνταγματικότητα του" αναφέρει ο Αλέξανδρος. Η "να καταλάβεις απλώς ένα αμφιθέατρο όπου θα γίνονται συζητήσεις και προτάσεις, αλλά παράλληλα με τη λειτουργία του πανεπιστημίου", προσθέτει ο Δημήτρης, "διότι, πηγαίνοντας στη σχολή, προβληματίζεσαι περισσότερο από το να κάθεσαι στο σπίτι σου και να μπαίνεις στο Internet για να δεις αν άνοιξε το πανεπιστήμιο ή όχι". Παρά το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση που διοργάνωσαν, καλώντας όποιον ήθελε να τοποθετηθεί σχετικά με το νόμο-πλαίσιο, διαλύθηκε ουσιαστικά από φοιτητές διαφόρων παρατάξεων που θεωρούσαν ότι "δεν είναι σωστό να αμφισβητείται η απόφαση της γενικής συνέλευσης", τώρα ετοιμάζουν τη δική τους πρόταση για την επόμενη γενική συνέλευση.

"Υπάρχουν και καλά και κακά σημεία" λένε για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, αναφέροντας ενδεικτικά: "Συμφωνούμε με τον "Συνήγορο του Φοιτητή" που δημιουργείται, με την αξιολόγηση των καθηγητών και των υπηρεσιών του πανεπιστημίου, ενώ πολύ θετικό είναι ότι τα πάντα (από την ύλη ως την απορρόφηση των κονδυλίων) θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Όσον αφορά το περίφημο "ν+2", ο νόμος λέει ότι "οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 θα έχουν συμπληρώσει τα "2ν+1" έτη, θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα ως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014". Συνεπώς, δεν μένει κανείς εκτός. Ωστόσο, παρατηρούν μεταξύ πολλών άλλων ότι "οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν ενισχυμένο ρόλο στην αξιολόγηση καθηγητών και υπηρεσιών, και όχι απλώς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους όπως προβλέπει ο νόμος", καθώς και ότι οι όροι των συγχωνεύσεων παραμένουν ασαφείς. Τέλος, δεν τους αρκεί η αποδυνάμωση των φοιτητικών παρατάξεων, διότι ιδανικά θα ήθελαν "να δημιουργηθεί ένας αχρωμάτιστος φοιτητικός σύλλογος για κάθε πανεπιστήμιο"."

Την σελίδα των παιδιών "Ανεξάρτητο Πλαίσιο για Ανοιχτό Πάντειο" μπορείτε να την επισκεφθείτε πατώντας εδώ.

Η συντάκτρια μας Δανάη, επίσης, είχε γράψει τον προβληματισμό της στο κείμενο "Α.Ε.Ι - Ανώτατο Εξευτελιστικό Ίδρυμα".

Και ο συντάκτης μας Αλέξανδρος το κείμενο "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες...".

4 σχόλια:

  1. άλλη μία φορά να τονίσω τη σημασία της κίνησης των παιδιών. όσοι ξέρουν πως λειτουργούν και πως σκέφτονται οι κομματικές νεολαίες, πρέπει να δουν το κουράγιο που έχουν αυτά τα παιδιά να προσπαθήσουν κάτι τέτοιο. όσοι καταφέρουν να δουν ότι τα παιδιά αντιπροσωπεύουν κάτι καθαρό, υγειές και ανεξάρτητο, ακόμα και αν διαφωνούν (ο διάλογος έχει συμφωνίες και διαφωνίες), θα πρέπει αυτόματα να νιώσουν προσωπική ικανοποίηση. εγώ τη νιώθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο παιδιά... ειστε και τυχεροί όμως σε σχέση με άλλα κινήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς... έχετε το πληρέστερο blog να σας στηρίζει άρα η επιτυχία είναι ψιλοδεδομένη :)

    ξανά πολλά συγχαρητήρια... μας κάνετε περήφανους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για το ασυλο κουβεντα ε? εχει χυθει αιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φίλε ανώνυμε η συνέντευξη που μπήκε στο ΒΗMAGAZINO είναι τρεις παράγραφοι. τα παιδιά μίλησαν πολύ περισσότερο και ανέφεραν φυσικά και το άσυλο αλλά δεν μπορούν να χωρέσουν όλα σε τρεις παραγράφους. παρ' όλα αυτά, αν είσαι άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και σκέψη, και αν έχεις όρεξη, αν πατήσεις οποιοδήποτε από τα τρία link στο τέλος του κειμένου θα δεις και την άποψη των παιδιών για το πολύ σημαντικό άσυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή