Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Οι πλατείες έχουν ρεύμα


«Η Κυριακή έχει δικιά της χάρη» θύμιζε από το παλιό τραγούδι μια παρέα τεσσάρων συνταξιούχων που έφτασε χθες στο Σύνταγμα από τον Πειραιά. Πληρώνοντας τα έξοδα του ταξί ρεφενέ, έλεγαν πως «όσο αντέχουν τα πόδια μας θα 'ρχόμαστε».

Παρά τη συσσωρευμένη κούραση και τη ζέστη που αποδεκατίζουν κυριολεκτικά την πλατεία από πολίτες, πολλές χιλιάδες έσπευσαν χθες να καταγγείλουν την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού νόμου, καθώς και την αστυνομική καταστολή της προηγούμενης εβδομάδας.

Ηδη πάντως αρκετοί, τόσο μεμονωμένα στις συνελεύσεις όσο και στα πηγαδάκια της πλατείας, ποντάρουν στον κοντινό Σεπτέμβριο. «Δώσαμε μια μάχη και δεν την κερδίσαμε. Να μην το κρύψουμε. Να χαράξουμε σχέδιο για το πώς θα κινηθούμε από Σεπτέμβρη και μετά. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναβγούμε στο δρόμο».

Non grata

«Το πνεύμα της πλατείας δεν ηττήθηκε ποτέ. Υπάρχει παντού και στο τέλος θα νικήσει, ανεξάρτητα από το όνομα της πλατείας», έλεγαν στο Σύνταγμα τη στιγμή που οι πλατείες Κορινθίας σε κοινή ανακοίνωσή τους (και διαδικτυακώς) κηρύσσουν «ανεπιθύμητους» στο νομό τούς βουλευτές Παναγιώτη Μπεγλίτη, Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη και Αγγελο Μανωλάκη που υπερψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο. Ξεχωριστή αναφορά κάνουν στον Κωνσταντίνο Κόλλια, «επίσης ανεπιθύμητος» αφού ψήφισε μαζί με το κόμμα του «τον βαρύ και εξοντωτικό εφαρμοστικό νόμο».

Την ίδια στιγμή όμως, «ζούμε την πιο ενδιαφέρουσα εποχή και την πιο αισιόδοξη», όπως έλεγε ο Γιάννης Αγγελάκας στο Σύνταγμα. «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Οι μάσκες πέφτουν και εμείς είμαστε εδώ. Και τραγουδάμε».

Μετά και τα τελευταία ψηφίσματα, η συμπαράσταση της πλατείας προς τα αποκλεισμένα πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ θεωρείται δεδομένη. Η πλατεία «καταγγέλλει και καταδικάζει κάθε δολιοφθορά που επιχειρήθηκε στα πλοία» και απαιτεί -μεταξύ άλλων- «την άμεση ανάκληση της άδειας προς ναυτιλλομένους που εξέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με σκοπό να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων και την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού πλοιάρχου που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό».

Τέλος, για αύριο η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Αγωνιζόμενη Ελλάδα», που εδρεύει στις Βρυξέλλες, προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία ενώ την ερχόμενη Παρασκευή ενημερωτική ημερίδα για τις εδώ κινητοποιήσεις με υλικό που «αποδεικνύει τις παράνομες δραστηριότητες της αστυνομίας και των πρακτόρων/προβοκατόρων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των διαδηλωτών». Μέλη της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας ήταν που είχαν σηκώσει πανό πριν από λίγους μήνες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον «αγωνιζόμενο λαό της Κερατέας».


πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου