Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Υπό το βλέμμα του Φιντέλ η αλλαγή φρουράς



Χωρίς τον Φιντέλ Κάστρο στα ηγετικά κλιμάκια, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια, το 6ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας εξέλεξε την Τρίτη την ανώτατη κομματική ηγεσία και επικύρωσε τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο Ραούλ Κάστρο για την αναζωογόνηση της χώρας.

Ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε ξαφνικά στο συνέδριο και έγινε δεκτός με δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους περίπου 1.000 συνέδρους.

Αρκετοί μάλιστα εμφανίστηκαν δακρυσμένοι βλέποντας μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του ιστορικού ηγέτη της χώρας, ο οποίος από το 2006 έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τη πολιτική λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε.

Αν και καταβεβλημένος στάθηκε σε στάση προσοχής δίπλα στον αδελφό του Ραούλ κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Το συνέδριο επιβεβαίωσε την ανάδειξη του Ραούλ Κάστρο στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ο Χοσέ Ραμόν Μασάδο Βεντούρα, όπως ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο, είναι ο νέος αναπληρωτής γραμματέας και ουσιαστικά δεύτερος τη τάξει στην πολιτική ιεραρχία της χώρας. Επιπλέον, στο νούμερο τρία του κόμματος αναδείχτηκε ο Ραμίρο Βάλντες, αντιπρόεδρος της χώρας.

Ο 80χρονος Βεντούρα και ο 78χρονος Βάλντες είναι και οι δύο παλιά κομματικά στελέχη, πλαισιώνονται πάντως στο 15μελές ανώτατο όργανο και από νεότερους πολιτικούς.

Η ανάδειξή τους αποτέλεσε σε ένα βαθμό έκπληξη γιατί ο Ραούλ Κάστρο είχε ζητήσει το Σάββατο στην ομιλία του να έρθει στο προσκήνιο μία νέα γενιά στελεχών για να φέρει νέο αίμα στην πολιτική σκηνή της χώρας. Παράλληλα, είχε ασκήσει σκληρή αυτοκριτική στα οικονομικά και πολιτικά πεπραγμένα του παρελθόντος.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου