Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Οι ολόσωμοι σαρωτές δεν απειλούν την υγεία


Οι ολόσωμοι σαρωτές μπορεί να είναι ενοχλητικοί, αφού εμφανίζουν τους ταξιδιώτες σχεδόν γυμνούς, φαίνεται όμως ότι δεν είναι επικίνδυνοι: σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κίνδυνος καρκίνου δεν αυξάνεται, ακόμα και για όσους πετούν συχνά.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο καταλήγει στην εκτίμηση ότι η ιονίζουσα ακτινοβολία που δέχεται από τον σαρωτή κάθε επιβάτης είναι 50 φορές λιγότερη από ό,τι σε μια οδοντιατρική ακτινογραφία. Είναι επίσης 1.000 φορές μικρότερη από τη δόση μιας ακτινογραφίας στήθους, 4.000 φορές μικρότερη από τη μαστογραφία και 20.000 φορές μικρότερη από την αξονική τομογραφία.

Περίπου 486 σαρωτές λειτουργούν σήμερα πιλοτικά σε 78 αμερικανικά αεροδρόμια. Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται να έχουν αυξηθεί στους χίλιους, ενώ αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα καλύπτουν τις διηπειρωτικές πτήσεις σε ορισμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Οι ολόσωμοι σαρωτές δεν βασίζονται όλοι στην ίδια αρχή λειτουργίας -η τελευταία μελέτη αφορά τον μόνο τύπο που εκπέμπει ιονίζουσα ακτινοβολία, τον «σαρωτή οπισθοσκέδασης ακτίνων Χ».

Ανάλογα με την έντασή τους, οι ιονίζουσες ακτίνες Χ μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν βλάβες του DNA. Σύμφωνα όμως με την τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Archives of Internal Medicine, ο κίνδυνος στην πράξη είναι αμελητέος.

«Η εκτίμηση του κινδύνου καρκίνου είναι δύσκολη. Χρησιμοποιώντας τα μόνα διαθέσιμα μοντέλα, ο κίνδυνος θα ήταν εξαιρετικά μικρός, ακόμα και μεταξύ όσων ταξιδεύουν συχνά. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αξιόλογη απειλή από την ακτινοβολία των σαρωτών» γράφει η Δρ Ρεμπέκα Σμιθ-Μπάιντμαν και οι συνεργάτες της.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, από τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους που ταξιδεύουν κάθε χρόνο με αεροπλάνο, περίπου 40 εκατομμύρια είναι αναμενόμενο να εμφανίσουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η χρήση των σαρωτών θα προκαλούσε μόνο έξι επιπλέον κρούσματα, δείχνουν οι υπολογισμοί.

Μεταξύ των ατόμων που πετούν συχνά, δηλαδή βρίσκονται στον αέρα 60 ώρες την εβδομάδα, το στατιστικά αναμενόμενο θα ήταν να εμφανιστούν 400.000 περιστατικά καρκίνου.

Οι σαρωτές θα προκαλούσαν μόνο τέσσερα επιπλέον κρούσματα.

Συγκριτικά, η κοσμική ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται οι αεροπορικοί επιβάτες όταν βρίσκονται ψηλά στην ατμόσφαιρα, και ειδικά όταν περνούν κοντά από τους πόλους, εκτιμάται ότι θα προκαλούσε 600 επιπλέον κρούσματα μεταξύ όσων πετούν συχνά.

Εξαιρετικά μικρός υπολογίζεται ότι είναι ο κίνδυνος και για τα νήπια κάτω των πέντε ετών, τα οποία θεωρούνται πιο ευαίσθητα στην ιονίζουσα ακτινοβολία.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου