Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

"Οι Βρυξέλλες και η Dexia", by Kostas



Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες μου έκανε εντύπωση μια καινούρια τράπεζα που έχει δημιουργηθεί και της οποίας η πινακίδα φαίνεται πολύ συχνά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η τράπεζα αυτή λέγεται Dexia και είναι εμπορική και επενδυτική τράπεζα.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη εικόνα για να περιγράψει κανείς συμβολικά την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε κύρια είδηση ήταν η συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της Τρόικας. Εγώ δεν θα σταθώ τόσο στο θέμα της εκποίησης (ή "αξιοποίησης" όπως θέλουν να την λένε) της κρατικής περιουσίας όσο στο θέμα της ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας και των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ποιος είπε σε αυτούς τους πανέξυπνους ανθρώπους ότι το πρόβλημα το οποίο εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι οι υψηλοί μισθοί των εργαζομένων; Αυτό μας πείραξε; Λύσαμε τα προβλήματα της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, της έλλειψης εξωστρέφειας, της έλλειψης καινοτομίας και διαπιστώσαμε ότι αν μειώσουμε τους μισθούς θα γίνουμε πιο ανταγωνιστική χώρα; Οι χαμηλοί μισθοί είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κίνας, της Ινδίας κλπ. Δεν μπορεί η Ελλάδα να βασιστεί εκεί. Όσο και αν πέσουν οι μισθοί, πάντα θα υπάρχει μια χώρα η οποία να έχει χαμηλότερους (εκτός και αν καταφέρουμε να τους ρίξουμε κάτω ακόμα και από τους μισθούς στην Βουλγαρία). Η Γερμανία βασίζει την ανταγωνιστικότητά της στους χαμηλούς μισθούς;

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς άνθρωποι που έχουν τέτοια αξιώματα δεν έχουν την στοιχειώδη νοημοσύνη για να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι στους οποίος κόβονται οι μισθοί είναι και αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να αγοράσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται για να μπορέσει να στηριχτεί η οικονομία. Πώς να στηριχτεί η οικονομία εάν ο κόσμος δεν έχει να αγοράσει; Ο όρος "New Deal" δεν λέει σε κανέναν τίποτα;

Ο λόγος, κατ' εμέ, που αυτοί οι άνθρωποι αδυνατούν να δουν πέρα από την μύτη τους ονομάζεται ιδεολογική αγκύλωση στην δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Δηλαδή προσπαθούν να βρουν την λύση στην αιτία του κακού. Αντιμετωπίζουμε την κρίση με περικοπές. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει ο όρος "αντικυκλικές πολιτικές". Μας ενδιαφέρει η νομισματική σταθερότητα ακόμα και αν αυτή οδηγεί σε ύφεση.

Η Ευρώπη έχει σοβαρό έλλειμμα ηγεσίας. Δεν ξέρω εάν το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο εάν στη θέση των Μπαρόζο, Σαρκοζί και Μέρκελ ήταν οι Ντελόρ, Μιτεράν και Κολ.

Όσο για την δική μας κυβέρνηση, δεν έχω κανένα σχόλιο. Το μόνο που έχω να πω ότι περισσότερο επηρεάζουν την χώρα μας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γερμανία παρά στην Ελλάδα. Επίσης προτείνω να την καταργήσουμε την κυβέρνηση και να αναθέσουμε την κυβέρνηση της χώρας απευθείας στην Τρόικα γλυτώνοντας έτσι μισθούς υπουργών, γενικών γραμματέων κλπ. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας στην συνέντευξη τύπου ήταν απλώς ειλικρινείς. Φέρθηκαν σαν αυτό ακριβώς που είναι: η κυβέρνηση της χώρας.


by Kostas

3 σχόλια:

  1. exeis poli dikaio Kosta... i proseggisi tis troikas einai apo logistiki apopsi kai mono... kata sinepeia vlepoun tous misthous san tipota allo apo eksoda... auto pou zei i ellada twra einai mia diktatoria me ti thelisi tis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με τη "θέληση" της θα έλεγα εγώ. δεν ξέρουμε τι πιέσεις δέχεται μία κυβέρνηση και τι απειλές. πάντως, καθόλου δεν νοιάζονται στην τρόικα για την ελλάδα. καμμία ανάπτυξη δεν είναι στα πλάνα. απλώς να πλουτίσουν αυτοί μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά όλων των ελλήνων και μετά να ξεπουλιόμαστε για ένα κομμάτι ψωμί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και δεν υπάρχει και τιμονίερης να μας βγάλει απο την κρίση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή