Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Το στοματικό σεξ ''ένοχο'' για καρκίνο του στόματοςΤα κρούσματα καρκίνου του στόματος, φαίνεται ότι πολλαπλασιάζονται δραματικά τα τελευταία χρόνια και ενώ στο παρελθόν το πιο συνηθισμένο αίτιο ήταν το κάπνισμα, τώρα η πλειονότητά τους αποδίδεται στους ιούς HPV, που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλική επαφής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, τα κρούσματα καρκίνου του στόματος υπερδιπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ το διάστημα 1974-2007, κυρίως μεταξύ των νέων, λευκών ανδρών, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα οφείλονται στους ιούς HPV, δηλαδή τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης HPV στο στόμα ή στο φάρυγγα ''είναι ο αριθμός των συντρόφων, στους οποίους ένας άνθρωπος έχει κάνει στοματικό σεξ'' δήλωσε η Μάουρα Γκίλισον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

''Όταν αυξάνει ο αριθμός των συντρόφων, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό επίσης αυξάνεται'' ανέφερε η Γκίλισον στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

''Για τους ανθρώπους που έχουν κάνει ενεργητικό στοματικό σεξ σε έξι ή περισσότερους συντρόφους, ο κίνδυνος οκταπλασιάζεται σε σχέση με όσους είχαν λιγότερους από έξι συντρόφους'', εξήγησε η Δρ Γκίλισον.

Η ερευνήτρια όμως διευκρίνισε ότι, παρά τις παρατηρήσεις που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα, ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες, που αποδεικνύουν ότι η αύξηση των καρκίνων οφείλεται άμεσα στο στοματικό σεξ.

''Δεν μπορούμε να δείξουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές συνδέονται με τον κίνδυνο μόλυνσης. Η αύξηση στους καρκίνους του στόματος στις ΗΠΑ αφορά κυρίως τους νέους, λευκούς άνδρες. Δεν γνωρίζουμε όμως το γιατί'' τόνισε η Γκίλισον, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του AFP στο συνέδριο.

Να σημειωθεί ότι από τους 150 διαφορετικούς τύπους των ιών HVP, περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Καρκίνου.

Ορισμένοι από τους ιούς αυτούς προκαλούν τα ενοχλητικά κονδυλώματα, ενώ άλλοι δεν προκαλούν συμπτώματα και ορατές αλλοιώσεις.

Κάποιοι από αυτούς, όμως, μπορούν τελικά να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους και του στόματος.

Η μόλυνση από HPV είναι εξαιρετικά συχνή ενώ σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι μισοί από τους σεξουαλικά ενεργούς Αμερικανούς θα κολλήσουν κάποια στιγμή HPV.

To θέμα έχει μελετηθεί περισσότερο στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Εν τω μεταξύ τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει δύο εμβόλια κατά των ιών HPV, που προκαλούν αυτή τη μορφή καρκίνου, αλλά και τα κονδυλώματα.

Τα εμβόλια αυτά, τα οποία καλύπτονται και από τα ελληνικά Ταμεία, χορηγούνται συνήθως σε κορίτσια, που δεν έχουν ακόμα αρχίσει τη σεξουαλική ζωή τους.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV έχει πάντως εγκριθεί και για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού σε άνδρες και γυναίκες.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στο New England Journal of Medicine, έδειχνε ότι το εμβόλιο προλαμβάνει και το 90% των περιπτώσεων κονδυλωμάτων στους άνδρες, εφόσον βέβαια χορηγηθεί πριν από την πρώτη μόλυνση.

Οι ερευνητές επισήμαναν περαιτέρω πως ''εκτός από μόλυνση με HPV, το στοματικό σεξ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη από χλαμύδια.''


πηγή: tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου