Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Τουλάχιστον 24 οι νεκροί στη Λιβύη


Τουλάχιστον 24 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις διαδηλώσεις των τελευταίων 24ώρων στη Λιβύη. Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ φόβους για νέο αιματοκύλισμα προκαλούν οι προαναγγελθείσες για σήμερα, Παρασκευή, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, το Παρατηρητήριο καλεί τις Αρχές της χώρας να δείξουν σεβασμό στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Οι Λίβυοι δεν πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους» υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ, σήμερα και ένα 24ωρο μετά την «Ημέρα Οργής», νέες διαδηλώσεις αναμένονται με το πέρας της προσευχής, ενώ φόβοι εκφράζονται ότι θα ξεσπάσουν ταραχές με αφορμή τις κηδείες θυμάτων.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες δείχνουν πτώματα νέων ανθρώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και δεκάδες διαδηλωτές να καταστρέφουν ένα μνημείο στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.

Στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους, μετά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, πως δέκα πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης.

Επίσης, κάτοικος της Βεγγάζης δήλωσε πως ο Σαάντι Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι καταφτάνει στην πόλη για να αναλάβει την δημαρχία, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες.

Στην Αλ Μπάιντα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη συνεχίζονται και σήμερα και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εβδομήντα και οι μισοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία διαδηλωτή, ανάμεσα στους άντρες των δυνάμεων ασφαλείας υπήρχαν και ένοπλοι με πολιτικά ρούχα που πυροβολούσαν τους διαδηλωτές.πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου