Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές πρωτοφανείς για την ιστορία της Αιγύπτου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στο Κάιρο και τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Σουέζ. Σήμερα πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύσσονται και πάλι στους δρόμους του Καΐρου και σε άλλες πόλεις, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι οι αρχές θα επεμβαίνουν αμέσως μόλις βλέπουν ομάδες διαδηλωτών να συγκεντρώνονται.
Όπως έγινε γνωστό ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε με πέτρα στο κεφάλι, ενώ οι άλλοι τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους όταν πυροβολήθηκαν με πλαστικές σφαίρες.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς χθες το μεσημέρι έπειτα από πρωτοβουλία των επικριτών της διακυβέρνησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οργάνωσαν μέσω του Facebook μία από τις μεγαλύτερες και σπάνιες για την Αίγυπτο διαδηλώσεις, εμπνευσμένοι από τη λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας.
Αν και τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά, χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου, οι οργανωτές δεν δίστασαν να καλέσουν της χθεσινή ημέρα "ημέρα εξέγερσης ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανεργία" και να ζητήσουν από τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά.
Περίπου 90.000 άτομα είχαν δηλώσει στο Facebook ότι ήταν έτοιμα να διαδηλώσουν.
Μέχρι αργά το βράδυ οι χιλιάδες διαδηλωτές παρέμεναν στο κέντρο του Καΐρου κάνοντας έκκληση μέσω του Facebok για κουβέρτες και φαγητό, όμως η αστυνομία παρενέβη κάνοντας χρήση δακρυγόνων αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να διαφύγουν σε παρακείμενους δρόμους.
Επίσης όπως έγινε γνωστό οι αρχές μπλόκαραν το Twitter που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές για να επικοινωνούν και να συντονίζονται, εξέλιξη που επιβεβαίωσε και η ίδια η υπηρεσία. Οι Αιγύπτιοι έλεγαν ότι το γνωστό παγκόσμιο δίκτυο, είχε σταματήσει να λειτουργεί σε όλους τους παροχείς διαδικτυακού τόπου, στην πατρίδα τους. Επίσης σύμφωνα με τον Τζίλλιαν Γιόρκ, επιστημονικό συνεργάτης στο Κέντρο Μπέρκμαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της Υπηρεσίας Προσβασιμότητας στην Καταγραφή Δικτύων, Χέρντικτ, όλοι οι χρήστες στην Αίγυπτο είναι εκτός λειτουργίας. Ο ίδιος πάντως ενημέρωσε ότι προσωρινά οι Αιγύπτιοι στέλνουν μηνύματα στο δίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων η εναλλακτικών διαδικτυακών εφαρμογών.
Νωρίτερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί με γκλομπ, αντλίες νερού και δακρυγόνα προσπαθούσαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ αναφορές υπήρξαν για δεκάδες αιμόφυρτους ανθρώπους.
Στη Μαχάλα, μια πόλη βόρεια του Καΐρου, γνωστή για τα υφαντουργεία της, οι διαδηλωτές κρατούσαν τεράστια πορτρέτα του Μουμπάρακ και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ζητώντας την ανατροπή του.
Σύμφωνα πάντα με τους αυτόπτες μάρτυρες, έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις. Νωρίτερα χθες ένας εκ των διοργανωτών είχε δηλώσει στο BBC ότι πρόκειται "την αρχή του τέλους. Το τέλος της παθητικής σιωπής και της υποταγής σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι η αρχή μιας νέας σελίδας στην ιστορία της Αιγύπτου".
Οι διαδηλώσεις στο Κάιρο, ξεκίνησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και εξαπλώθηκαν στη συνοικία Μοχαντεσίν, στα δυτικά της πρωτεύουσας, όπου σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι, Διαδηλώσεις είχαν επίσης οργανωθεί στην Αλεξάνδρεια, το Ασουάν και το Ασιούτ στη νότια Αίγυπτο, σε πολλές πόλεις στο δέλτα του Νείλου, στην Ισμαϊλίγια και στο βόρειο Σινά.
"Η συμπεριφορά των διαδηλωτών έμοιαζε σαν να μην τους ένοιαζε για το εάν θα σκοτωθούν" ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.
Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να αντιδράσουν όπως έγινε στην Τυνησία. Όμως η Ισλαμική Αδελφότητα που είναι και η βασικότερη αντιπολιτευτική δύναμη στην Αίγυπτο κρατά ακόμη χαμηλούς τόνους στην όλη υπόθεση.
Χθες οι ΗΠΑ κάλεσαν, τις αρχές της Αιγύπτου να χειριστούν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με ειρηνικό τρόπο, και είπαν πως η Ουάσινγκτον περιμένει να διαπιστώσει μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο και αλλού, που θα δημιουργούν περισσότερες πολιτικές και οικονομικές δυνατότητες.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων, όλων των πολιτών. Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν νηφαλιότητα και καλούμε τις αρχές της Αιγύπτου να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές ειρηνικά." , δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Ουάσινγκτον.
πηγή: enet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου