Στα πατώµατα σκόρπιες κουβέρτες έχουν µετατραπεί σε κρεβάτια. Στις πρίζες ηλεκτρικές σόμπες και φορτιστές κινητών. Στους τοίχους στοίβες από µπουκάλια νερό και πακέτα ζάχαρης...
Οι περισσότεροι κάθονται αµίλητοι στο κέντρο της αίθουσας. Κάποιοι άλλοι στέκονται όρθιοι στις σκάλες µε τα χέρια σταυρωµένα σφιχτά στο στήθος. Οι περισσότεροι αρνούνται να πουν το όνοµα και την εθνικότητά τους στους δηµοσιογράφους. «Γράψε µετανάστης», λένε.
Στο φουαγιέ του ιστορικού, πρόσφατα ανακαινισµένου, κτιρίου της Νοµικής Αθηνών στη Σόλωνος µυρίζει έντονα τσιγάρο. Η συνέντευξη Τύπου για την κατάληψη του κτιρίου από τους 237 παράνοµους µετανάστες που έφτασαν κυρίως από την Κρήτη διεκδικώντας τη νοµιµοποίησή τους βρίσκεται ακόµη σε εξέλιξη. Καθισµένος στο αριστερό άκρο του τραπεζιού, ο τελειόφοιτος Νοµικής και εκπρόσωπος της φοιτητικής παράταξης Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ)
Πέτρος Σαλταµούρης παίρνει τον λόγο. «Το άσυλο δεν υπάρχει µόνο για την ακαδηµαϊκή κοινότητα, αλλά για όλο τον λαό», λέει µεταξύ άλλων.
Αναφέρει πως ταµαθήµατα στη Νοµική θα µπορούσαν να είχαν συνεχιστεί κανονικά, αφού η κατάληψη έγινε στο κτίριο που δεν έχει ακόµη παραδοθεί, ενώ τόνισε πως δεν τίθεται θέµα υγιεινής για τους φοιτητές.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. Λίγα µέτρα πιο πέρα, ο 28χρονος Μασινίσα από την Αλγερία, µέλος του Φόρουµ Μεταναστών Κρήτης, τσεκάρει από το λάπτοπ του το ηλεκτρονικό του ταχυδροµείο, χρησιµοποιώντας το ελεύθερο δίκτυο του πανεπιστηµίου. Υστερα, δοκιµάζει µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας να βρει ελληνικά κανάλια που να µεταδίδουν ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου. Πέφτοντας πάνω σε µεσηµεριανές εκποµπές, απογοητεύεται και αλλάζει συχνότητα. ∆ηλώνει στα «ΝΕΑ» πως θα παραµείνει στο κτίριο της Νοµικής όσο χρειαστεί ώστε να συµπαρασταθεί στους απεργούς.
Οταν τα φώτα από τις τηλεοπτικές κάµερες σβήνουν, οι περισσότεροι απεργοί επιστρέφουν στις αίθουσες του πρώτου ορόφου όπου έχουν διαµορφωθεί κοιτώνες. Οσοι γνωρίζουν καλά ελληνικά ξεναγούν τους δηµοσιογράφους και τους ξένους ανταποκριτές. Οι περισσότεροι προσφέρονται να πουν την προσωπική τους ιστορία. Χαµογελούν, σχηµατίζοντας µε τα δάχτυλά τους το σήµα της νίκης µπροστά στον τηλεοπτικό φακό. «Είµαστε µετανάστες. Αυτή είναι η εθνικότητά µας», λέει ο 28χρονος Αχµέτ, που στέκεται µπροστά στην είσοδο ενός κοιτώνα. Οπως λέει στα «ΝΕΑ», έφτασε στην Αθήνα πριν από 6 χρόνια για να εργαστεί σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε πόρτες ασφαλείας. Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται περιστασιακά. «Χρειάζοµαι τα χαρτιά. ∆εν θέλω να βγω στον δρόµο να ζητιανέψω», συµπληρώνει σε άπταιστα ελληνικά.
Τα δωµάτια χωρούν είκοσι µε είκοσι πέντε άτοµα. Πριν µπουν οι µετανάστες αφήνουν τακτικά τα παπούτσια τους στην είσοδο, το ένα ζευγάρι δίπλα στο άλλο. Στο πάτωµα σκόρπιες κουβέρτες χρησιµεύουν για κρεβάτια. Στις λιγοστές πρίζες έχουν τοποθετήσει ηλεκτρικές σόµπες και πολύπριζα για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων.
«Η απόφαση για την απεργία πείνας στη Νοµική είναι µια διαδικασία που κράτησε τέσσερις µήνες, δεν είναι χθεσινή», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μάρκος Χατζησάββας, µέλος του Φόρουµ Μεταναστών Χανίων. Σε αυτήν συµµετέχουν µετανάστες από 5 πόλεις της Ελλάδας που έχουν επιλεγεί βάσει της ηλικίας τους και των σωµατικών τους αντοχών, συµπληρώνει. Στους τοίχους του φουαγιέ στοίβες µε µπουκάλια εµφιαλωµένο νερό δίπλα σε πακέτα ζάχαρη του ενός κιλού. «∆ώστε ένα µπουκάλι νερό στον καθένα. Υστερα πείτε τους να βάζουν από τη βρύση», φωνάζει σε συνάδελφό του ένα µέλος του Φόρουµ Μεταναστών.
Οι πεµπτοετείς φοιτήτριες Μαρία Μακρή και Κωνσταντίνα Πουρνάρα αποφασίζουν να µπουν στην αίθουσα, όταν βλέπουν τα τηλεοπτικά συνεργεία να αποχωρούν. Οπως λένε στα «ΝΕΑ», ενηµερώθηκαν από την τηλεόραση για τη συνέντευξη Τύπου και δεν κλήθηκαν ποτέ να ψηφίσουν στον σύλλογο φοιτητών. Φορώντας ένα βελούδινο σακάκι και σουέτ παπούτσια ξεχωρίζει οπτικά ο 25χρονος Ρέζα Αχµάντι, µέλος του πολιτιστικού συλλόγου Αφγανών «Nour», που αποχωρεί απογοητευµένος. Είχε έρθει στο κτίριο της Νοµικής για να αναζητήσει Αφγανούς ανάµεσα στους 237 απεργούς.
«Η απεργία πείνας δεν είναι η λύση στο πρόβληµα της µετανάστευσης. Οι λύσεις θα έπρεπε να δίνονται από τα κράτη πολύ πριν φτάσουν οι µετανάστες σε αυτό το σηµείο», σχολιάζει.
«κανένα περιθώριο». Φρένο σε οποιοδήποτε αίτηµα νοµιµοποίησης µεταναστών που εισήλθαν παράνοµα στη χώρα έβαλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. «∆εν υπάρχει καµία πρόθεση και κανένα περιθώριο µαζικής και αδιάκριτης νοµιµοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαµένουν παράνοµα στη χώρα» τόνισε κατηγορηµατικά ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη ενέργεια οµάδας αλλοδαπών» που κατέλαβαν τη Νοµική Σχολή.
Το «ακραίο αίτηµα της γενικής νοµιµοποίησης», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, υποστηρίζεται από συγκεκριµένες πολιτικές δυνάµεις µε κυρίαρχο στόχο τη δηµιουργία εντυπώσεων.
den ntrepontai lew egw. arxika aytoi pou tous xrisimopoiisan tous anthrwpous gia pionia s ayta pou oi idioi kwlonoun na kanoun kai deyteron i idia i kyvernisi pou anti na akolouthisei tin lusi pou edwse o prytanis tou panepistimiou kai na dextoun na metakinithoun eirinika oi metanastes se allo xwro, ekmetalleyontai tin katastasi gia na feroun sto proskinio to thema asylou se mia periptwsi akrws idiaiteri opws einai to metanasteytiko, alla kai na deixoun me mia sxoliki antidrasi poios exei to "panw xeri". etsi tha kataferoun kai na apomakrynoun ton prytani o opoios sto telos ti tha kanei tha paraitithei,alla kai na thesoun se isxy to plaisio tou nomo pou tha odigisei se mia katastasi pliroys vias kai aposynthesis afou o nomos ousiastika epitrepei tin epemvasi dynamevn otan telountai praxeis kakourgimatikou xaraktira(!!!). akoma, na symplirwsw mia kakioula, oti eykairia psaxnan oi nomikarioi na stoxopoiisoun ton kurio pelegrini afou axti ton eixan apo otan kerdise tis prytanikes ekloges ton proigoumeno xrono eis baros tou ypopsifiou apo ti nomiki...
ΑπάντησηΔιαγραφήo Πελεγρινης περα απο το να την πεφτει σε φοιτητριουλες δν ειναι ικανος να λυσει ενα τοσο απλο ζητημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρση ασυλου - Μπουκαρουν τα ΜΑΤ και τελειωσε η ιστορια
Εγώ έχω να προτείνω κάτι άλλο: Γιατί να μην στείλουμε το στρατό μετά με τα όπλα να πυροβολήσουν τους μετανάστες και έτσι να τελειώνει το ζήτημα καλύτερα. Γιατί αν τους βγάλουν έξω, αυτοί οι άθλιοι θα πάνε άλλου. Έτσι δεν λύνεται το ζήτημα. Μπορούμε επίσης να τους στείλουμε σε στρατόπεδα εργασίας για να βοηθήσουμε με τζάμπα δουλειά την ελληνική βιομηχανία. Η γερμανική τεχνογνωσία είναι διαθέσιμη σε αυτό το ζήτημα. Άσυλα και μαλακίες... Τείνω δε να πιστέψω ότι το όλο ζήτημα το προκάλεσαν οι νομικάριοι για να στοχοποιήσουν τον Πελεγρίνη. Πίσω όμως από αυτήν την ενέργεια μπορεί πάλι να φταίει η Σιωνιστική Διεθνής (παντού κολλάνε) καθώς και οι Τούρκοι οι οποίοι τους στέλνουν ειδικά για να καταλάβουν τις σχολές και έτσι να αφήσουν τους Έλληνες αμόρφωτους.
ΑπάντησηΔιαγραφή