Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

"Ο καιρός των Μαγυάρων: Η αρχή" by Yanka

Το ξέρω ότι, με τον ρυθμό που συνδράμω στο πολυαγαπημένο (και απίστευτα επιτυχημένο) blogspot του Γλεντιού, γράφω περίπου 3-4 άρθρα το χρόνο. Αλλά βρε, το καλό το πράγμα αργεί να γίνει... Εμ και αν ο παραγωγός του είναι ελαφρώς τεμπέλης, παραργεί.

Τι έλεγα; Α, ναι. Λοιπόν, αγαπημένα μου παιδιά και μεγάλοι. Τώρα που λείπω εις τα εξωτερικά τα γλέντια, ομολογουμένως έχω χάσει κάποια γεγονότα, της Ελληνικής επικαιρότητας. Όμως τώρα ήρθε η ώρα, να επανορθώσω...

Για όσους δεν το ξέρουν - δηλαδή δεν βλέπουν ειδήσεις, δεν ακούν ραδιόφωνο, δεν διαβάζουν εφημερίδες, δεν κυκλοφορούν στους δρόμους (καλά στους δρόμους αυτήν την εποχή απ' ότι μαθαίνω δεν είναι και εύκολο να κυκλοφορήσει κανείς τελοσπάντων) συνεπώς είναι αμπαρωμένοι (λόγω της οικονομικής δυστοκίας) σε δωμάτιο σκοτεινό που ο ήλιος δε το φτάνει - βρίσκομαι στην Βουδαπέστη.

Η αλήθεια είναι ότι το (κάπως) μαυριδερό μου πετσί υποφέρει, αλλά για το Erasmus χαλάλι!
Εδώ σιμά μου, έχει αράξει την αρίδα της η μια εκ των δυο συγκατοίκων μου, η οποία είναι Ιταλικής προέλευσης. Μπορώ να πω ότι με κοιτάζει περίεργα, και κάθε δέκα λεπτά έρχεται δίπλα μου, αναφωνώντας: "Quello stai scrivendo in questa lingua sconosciuta?"!

Χαίρομαι κατά βάθος που την καταλαβαίνω. Δεν πήγαν και εντελώς τζάμπα τα μαθήματα, των ιταλικών! Τώρα θα μπορέσω να τα προσθέσω στο βιογραφικό μου σημείωμα με το οποιο θα τυλίγω δια το υπόλοιπο του βίου μου σουβλάκια και κεμπάπ. Κομμένα σου λέει, τα έξοδα τα περιττά. Πάνε τα παλιά τα μεγαλεία. Με μπομπότα και ελιές (τσακιστές) θα την βγάζουμε, από τούδε και στο - ακόμα άγνωστο πόσο - εξής.

Τώρα πια, οι μισθοί θα συρρικνώνονται, τα επιδόματα περικόπτονται, τα συντάξιμα χρόνια, θα πολλαπλασιάζονται. Ο σκοπός του ΔΝΤ, είναι να μπαίνεις σου λέει κανονικά, από την πόρτα, στον εργασιακό σου χώρο - περπατώντας -, και να σε βγάζουν (τέσσερις) οριζοντιωμένο, ξαπλωτό, μέσα στην κάσα (φτου κακά).

Λόγω της πλέον υπάρχουσας κρίσης, πούλησα το παλιάμπελο, συνεπώς, η έκφραση του λαού "ας πάει και το παλιάμπελο" έγινε πραγματικότητα.

Όταν πρώτο πάτησα το πόδι μου, στην Ουγγαρία, γνωρίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση, θεωρούσα ότι, τα πράγματα, θα είναι τριτοκοσμικά. Αμ δε !! Ουδέν, σου λέει, τριτοκοσμικότερον του τριτοκοσμικού Ελλαδιστάν. Χειρότερα κοντολογίς, δεν γίνεται.

Τον πρώτο μήνα, έκοβα βόλτες και κίνηση. Περπατούσα ασταμάτητα, στην πόλη της Βουδαπέστης, ήθελα να τα δω όλα... Είχα κοντολογίς την συμπεριφορά του τυπικού Έλληνα. Στο εξωτερικό, δηλαδή "τα δίνουμε όλα", μήπως και προς στιγμήν ξεχάσει, ο πολύς ο κόσμος από πού είμαστε !!

Για όσους δεν κατέχουν, που είναι η χώρα αυτή, σας συνοψίζω κάποια στοιχεία, για να μην μου είστε αδιάβαστοι. Το λοιπόν: Η Ουγγαρία (επίσημα Δημοκρατία της Ουγγαρίας, Ουγγρικά: Magyar Köztársaság) είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 10.029.873 κατοίκους με βάση τις εκτιμήσεις του 2009. Πρωτεύουσα είναι η Βουδαπέστη που βρίσκεται στις δυο όχθες του Δούναβη. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Ντέμπρετσεν, το Σέγκεντ, το Πετς και το Μίσκολτς. Συνορεύει με την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Κροατία και τη Σερβία…

(συνεχίζεται)


by Yanka


2 σχόλια:

  1. sumvouli kathws exw kanei k egw ena xrono erasmus sti voudapesti: prwton na pas se oles tis proanafertheises xwres me tis opoies sunoreyei gt ta trena einai poli ftina kai einai eukairia....deyteron na ti ziseis tin empeiria oso kalutera mporeis gt i voudapesti einai apo tis omorfoteres poleis. i thea vrady apo to gellert hill apla den paizetai.
    kala na pernas.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γνήσιο Υankικό απολαυστικό 1ο μέρος! 2ο παρακαλούμε! πες μας τα όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή