Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ιστορίες από τον Αρχαίο Κόσμο (1)


ΣΗΚΩ ΛΙΓΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ...

Σίγουρα θα σας έχει συμβεί να βρίσκεστε σε ένα δημόσιο μέσο μεταφοράς (λεωφορείο, τρένο, μετρό, δεν έχει σημασία) στο οποίο να μπαίνει κάποιος ηλικιωμένος, να ψάχνει να βρει μια θέση για να κάτσει και τελικά να μην του τη δίνει κανείς. Τότε φυσικά ο ηλικιωμένος σιχτιρίζει την νέα γενιά για την ανάγωγη συμπεριφορά της και θυμάται τα παλιά καλά χρόνια όπου οι νέοι είχαν σεβασμό για τους ηλικιωμένους και προσέφεραν όλοι αμέσως την θέση τους.

Δεν ξέρω όμως ο ηλικιωμένος της ιστορίας μας για πόσο παλιά αναφέρεται. Γιατί, από ότι φαίνεται, 2.500 χρόνια πριν η κατάσταση δεν φαίνεται να διέφερε και τόσο πολύ. Και αυτό μας το αποκαλύπτει το εξής περιστατικό (πηγή: Αρχαιολογικός Οδηγός Ολυμπίας, εκδόσεις Explorer):

Ένας γέροντας προσπαθούσε να βρει θέση στο Στάδιο της Ολυμπίας για να καθησει και να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καθώς δεν είχε φτάσει εγκαίρως, το στάδιο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Περιδιάβηκε πολύ περνώντας ανάμεσα από τους Αθηναίους, τους Κορίνθιους, τους Σικιώνιους και άλλους, όμως κανείς νεότερος δεν σηκωνόταν να του παραχωρήσει τη θέση του. Όταν τελικά έφτασε στο σημείο όπου κάθονταν οι Σπαρτιάτες, όλοι οι νέοι της Σπάρτης σηκώθηκαν να του παραχωρήσουν την θέση τους. Οι υπόλοιποι θεατές βλέποντας την ευγενική πράξη των Σπαρτιατών, άρχισαν να τους χειροκροτούν. Τότε ο γέροντας σκεφτικός μουρμούρισε: Να λοιπόν που όλοι οι Έλληνες ξέρουν ποιο είναι το σωστό να γίνει, κανείς όμως δεν θέλει να το κάνει.

Έτσι λοιπόν, την επόμεη φορά που θα δείτε κάποιον ηλικιωμένο να αναπολεί τις παλιές καλές εποχές να ξέρετε ότι είτε αναπολεί μια εποχή που πότε δεν υπήρξε είτε είναι Σπαρτιάτης...


by Kostas

Το Γλέντι σήμερα εγκαινιάζει μια καινούρια στήλη: τις Ιστορίες από τον Αρχαίο Κόσμο. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον αρχαίο κόσμο μόνο μέσα από το σχολείο και συνήθως μας φένεται πολύ βαρύς και ακαδημαϊκός. Αυτή η στήλη θέλει να αναδείξει ιστορίες διασκεδαστικές, διδακτικές και ενδιαφέρουσες για να μπορέσουμε να δούμε τελικά πόσο μοιάζουμε και πόσο διαφέρουμε από τους αρχαίους προγόνους μας.

6 σχόλια:

  1. πάρα πολύ ωραίο άρθρο και κυρίως ΠΑΡΑ πολύ ωραία ιδέα η καινούρια στήλη σου Κώστα! με αυτόν τον τρόπο ο αρχαίος κόσμος αποκτάει ζωή και δεν είναι μόνο "αγάλματα".

    υ.γ: έχεις μία έφεση να κερδίζεις τις εντυπώσεις με τους επιλόγους σου ;)

    υ.γ 2: εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. para polu euxaristo kosta! k i idea gia ti stili episis! euge nee mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχα πάντα μπορεί να καταλήξει σε ένα πολύ έξυπνο συμπέρασμα ο Κώστας ...Τυχαίο; Δεν νομίζω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. para polu wraio ar8ro!!! :)
    k 8a itan wraio na kleineis etsi ka8e fora! me ena i8iko didagma!

    ΑπάντησηΔιαγραφή