Στην ύπαρξη συντονισμένων διμερών προσφορών οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων από την Ελλάδα, φέρεται πως συμφώνησαν οι κυβερνήσεις των 16 χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το Σάββατο (13/03).
Η συμφωνία φέρεται να επιτεύχθηκε παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία πάντως διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής της μορφής, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η βοήθεια που θα καταστεί διαθέσιμη στην Ελλάδα θα φθάσει έως και τα 25 δις ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ενώ οι ανάγκες της Ελλάδας για δανεισμό υπολογίζονται σε 53,2 δις ευρώ για το 2010.
Σημειωτέον, η συμφωνία αυτή καταρτίστηκε κατά τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση της απαγόρευσης, βάσει των κανόνων που διέπουν την κοινή νομισματική πολιτική, της «διάσωσης» μιας χώρας που βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας.
«Η ελληνική περίπτωση είναι σημείο καμπής για την Ευρωζώνη», φέρεται να δήλωσε στην Guardian ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ για οικονομικά και νομισματικά θέματα και προσέθεσε :
«Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, και αποτύχουμε κι εμείς, αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ' αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι».
Αγνοεί τη συμφωνία το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει για καμιά συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωζώνης να παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα.
«Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο σχέδιο», τόνισε ο Γερμανός εκπρόσωπος και προσέθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμιά βοήθεια.
«Η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμά της και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό το δημοσίευμα είναι σωστό», κατέληξε ο ίδιος.
«Δεν υπάρχει συμφωνία στήριξης της Ελλάδας»
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε το Σάββατο (13/03) πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
Ο Τζόναθαν Τοντ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, ενώ υπογράμμισε πως συνεχίζεται η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων και πως όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες.
πηγή: cosmo.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου