Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Εύα Μπράουν : Η ιστορία της Κας Χίτλερ

Για πολύ καιρό, οι ιστορικοί περιέγραφαν την ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ, Eύα Μπράουν, σαν μια κατά βάση απολιτική παρουσία δίπλα στον δικτάτορα. Ωστόσο, μια νέα βιογραφία έρχεται να προσθέσει στοιχεία και να ανατρέψει την εικόνα που είχαμε ως τώρα σχετικά με την γυναίκα που υπήρξε σύζυγος του Χίτλερ για λιγότερο από 40 ώρες, πριν το ζευγάρι αυτοκτονήσει στο κρησφύγετο του Φύρερ στο Βερολίνο.

Οι έρευνες για τις λεπτομέρειες της σχέσης τους ξεκίνησαν όταν ο δικτάτορας ήταν ακόμη στη ζωή. Η μυστικότητα της σχέσης αυτής οφειλόταν σε πολιτική σκοπιμότητα αφού σύμφωνα με τον ίδιο τον Χίτλερ, το ότι ήταν ανύπαντρος «επιτελούσε τα μέγιστα» στην ειδωλοποίηση του από το γυναικείο κοινό του. Δεν ήταν όμως λίγο μετά τον πόλεμο, όταν το κοινό έμαθε για την μακροχρόνια συντροφιά που κρατούσε στον δικτάτορα μια γοητευτική ξανθιά από το Μόναχο.

Συνθέτοντας την εικόνα της Μπράουν

Την εικόνα της «ιδιωτικής γραμματέας», όπως αποκαλούσε ο Χίτλερ την Εύα Μπράουν, έρχεται να διορθώσει τώρα ο Βερολινέζος ιστορικός Heike Görtemaker, γράφοντας την πρώτη βιογραφία της συμπεριλαμβάνοντας και πληροφορίες από παλιότερες έρευνες. Προσεγγίζοντας το θέμα με έναν αυστηρά ακαδημαϊκό τρόπο, ο Görtemaker ξεκαθαρίζει το τοπίο και απαλλάσσει τον αναγνώστη από ανέκδοτες ιστορίες και φήμες που έχουν κυκλοφορήσει από καιρό σε καιρό.

Από τις πιο δημοφιλείς είναι η τηλεοπτική «ομολογία» του οικονόμου του Χίτλερ, Herbert Döhring λίγες δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με τον οποίο η σχέση μεταξύ του δικτάτορα και της 23 χρόνων νεότερης του Εύα, ήταν καθαρά πλατωνική. Στο Τρίτο Ράιχ, ο Döhring ήταν ένας από τους ελάχιστους που γνώριζαν για αυτή την στενή σχέση. Όπως εικάζει τώρα ο ιστορικός, το ζευγάρι είχε μια κανονική, φιλική σχέση, και βάσει στοιχείων που αποκάλυψαν φίλοι και συγγενείς της Μπράουν.

Ο Görtemaker τοποθετεί στο κέντρο του βιβλίου του την Εύα Μπράουν σαν κάτι περισσότερο από «μια ελκυστική νέα» στην οποία ο δικτάτορας «έβρισκε, παρά ή εξαιτίας της λιτής και ανούσιας εμφάνισης της, την ηρεμία και την ησυχία που του έλειπε», όπως αναφέρει σχετικά ο προσωπικός φωτογράφος του Χίτλερ, Heinrich Hoffmann.

Mάλιστα, όπως φαίνεται στην διαθήκη του Χίτλερ, που συντάχθηκε το 1938, το όνομα της Μπράουν εμφανίζεται αμέσως μετά από αυτό του Ναζιστικού Κόμματος, το οποίο καλείται να της δώσει ένα σημαντικό ποσό, ως ισόβια σύνταξη, από τα περιουσιακά στοιχεία του Φύρερ. Ο yπουργός προπαγάνδας και έμπιστος του Χίτλερ Joseph Goebbels, σημειώνει αρκετές φορές την εκτίμηση που έτρεφε ο δικτάτορας στο πρόσωπο της ερωμένης του -«ένα έξυπνο κορίτσι, που σημαίνει πολλά για τον Φύρερ».

Ακόμη και οι απαρχές της σχέσης τους είναι σχετικά σκοτεινές. Ο Χίτλερ συνάντησε την Μπράουν το1929,όταν εκείνη ήταν 17, στο φωτογραφείο «NSDAP Photohaus Hoffmann» όπου εργαζόταν. Ο Φύρερ γοητεύτηκε από την έφηβη και φαίνεται να της είπε: «Mπορώ να σας προσκαλέσω στην όπερα δεσποινίς Εύα; Βλέπετε, περιτριγυρίζομαι πάντα από άνδρες και έτσι μπορώ να εκτιμήσω την καλή μου τύχη όταν μπορώ να βρω μόνος μου την συντροφιά μιας γυναίκας».

Κανείς δεν γνωρίζει πότε η γνωριμία μετατράπηκε σε σχέση. Το 1932, η Μπράουν προσπάθησε να αυτοκτονήσει με το όπλο του πατέρα της, κάτι που ερμηνεύεται από ορισμένους σύγχρονους της ως μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του αφοσιωμένου στο κόμμα και τις ιδέες του Χίτλερ. Το 1935, η Εύα αποπειράται να αυτοκτονήσει και πάλι, αυτή τη φορά με υπνωτικά χάπια, ενώ στοιχεία δείχνουν πως η σχέση μετά από αυτό το περιστατικό έγινε πιο στενή.

Παρά τις προσπάθειές του δικτάτορα να αποκρύψει τη σχέση του, τελικά έγινε γνωστή στον Συμμαχικό Τύπο και η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Time το 1939. Ωστόσο, παρέμεινε μυστική στη Γερμανία, αφού ο Χίτλερ είχε προφανώς δίκιο όταν υπέθετε πως η δημοσιοποίηση του «ειδυλλίου» θα ήταν επιζήμια για την εικόνα του.

Η Μπράουν ήταν πιστή στον Χίτλερ μέχρι θανάτου, και αυτή η άνευ όρων πίστη ήταν που εκτιμούσε περισσότερο από όλα ο Φύρερ σε εκείνη αφού όπως έλεγε και ο ίδιος: «Μόνο η κα Μπράουν και ο Γερμανικός Ποιμενικός μου είναι πιστοί και ανήκουν σε μένα». Όταν ο Κόκκινος Στρατός βρισκόταν ήδη στο Βερολίνο η Μπράουν είχε αποφασίσει να μείνει δίπλα στον Φύρερ. «Αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους εδώ. Θα πεθάνω όπως έχω ζήσει. Δεν θα είναι δύσκολο για μένα», φαίνεται να έγραψε η ίδια σε έναν κοντινό της φίλο στις 22 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Berchtesgaden, η Εύα Μπράουν πέθανε στις 30 Απριλίου 1945, στις 3:28 μ.μ., αφού κατάπιε μια κάψουλα με κυανιούχο κάλιο. Ο Χίτλερ την ακολούθησε δύο λεπτά αργότερα.

πηγή: tvxs.gr


2 σχόλια: