Είστε πολύ κουρασμένοι για να βουρτσίσετε τα δόντια σας; Βαριέστε να τα καθαρίζετε ένα ένα με το οδοντικό νήμα; Κάνετε λάθος, γιατί το χαμόγελο είναι το πρώτο που προσέχει κανείς στο πρόσωπο και το πόσο όμορφο θα είναι εξαρτάται από την υγεία των δοντιών.
Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, αλλά και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η καλή στοματική υγιεινή αρχίζει από το σπίτι και συνεχίζεται κάθε έξι μήνες στο οδοντιατρείο.
Πέρα από τον φόβο ή τη νευρικότητα απέναντι στον οδοντίατρο, πολύ μεγάλη σημασία έχει η φροντίδα των δοντιών στο σπίτι. Οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο συνιστούν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, χωρίς να βιαζόμαστε, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό (μία οδοντόπαστα με φθόριο και μία μαλακή οδοντόβουρτσα). Απαραίτητο είναι επίσης να καθαρίζουμε απαλά αλλά καλά τις πλαϊνές επιφάνειες κάθε δοντιού ξεχωριστά με οδοντικό νήμα.
«Το βούρτσισμα συχνότερα από δύο φορές την ημέρα μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει τα δόντια, όπως και το να βουρτσίσει κανείς τα δόντια του αμέσως μετά το φαγητό», αναφέρει η δρ Χάσμπαντ.
«Η συνιστώμενη διάρκεια του βουρτσίσματος είναι δύο λεπτά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε κατά διάνοια αφιερώνουν τόσον χρόνο στο βούρτσισμα, οπότε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με χρονόμετρο θα ήταν καλή ιδέα. Μεγάλη σημασία έχει η μεθοδικότητα στο βούρτσισμα. Να αρχίζετε από τα πίσω και πάνω δόντια, δεξιά ή αριστερά, και να συνεχίζετε κατά μήκος των πάνω δοντιών έως την αντίθετη πλευρά. Μετά να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα κάτω δόντια. Τα σημεία που πρέπει όλοι να προσέχουμε πολύ είναι οι φρονιμίτες και γενικότερα τα πίσω δόντια, που βρίσκονται κοντά στα μάγουλα. Αυτά είναι τα δόντια που συνήθως καθαρίζονται ελλιπώς.
Φροντίστε να βουρτσίζετε καλά όλες τις επιφάνειες των δοντιών (τις μέσα και τις έξω, καθώς και τις μασητήριες), τονίζουν οι ειδικοί της Μάγιο. Και προσθέτουν πως δεν πρέπει να ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας μέχρι πίσω _ είναι απαραίτητο και για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Οι κινήσεις σας, όμως, κατά το βούρτσισμα πρέπει να είναι απαλές και όχι με πολλή δύναμη, διότι μπορεί να δημιουργήσετε ερεθισμό στα ούλα σας.
Να θυμάστε, επίσης, πότε αγοράσατε την οδοντόβουρτσά σας ή πότε αλλάξατε την κεφαλή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, διότι πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 3-4 μήνες _ ή νωρίτερα, εάν δείτε τις τρίχες να χαλάνε.
Όχι στο τσιμπολόγημα
Εκτός από το βούρτσισμα, τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα και τη συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο υπάρχουν και άλλες συμβουλές που εξασφαλίζουν καλή στοματική υγεία.
«Το σημαντικό είναι να κάνει κανείς τρία γεύματα την ημέρα και να μην τσιμπολογάει όλη την ώρα τρόφιμα με ζάχαρη _ ούτε καν φρούτα ή ροφήματα όπως ο καφές και τα αναψυκτικά με ζάχαρη», λέει η δρ Χάσμπαντ. «Κάθε φορά που τρώμε κάτι με ζάχαρη, το pH του στόματος ελαττώνεται και οι επιφάνειες των δοντιών χάνουν τα ιχνοστοιχεία τους. Το σάλιο διορθώνει αυτή τη διαταραχή, αλλά αν διαρκώς μασουλάει κανείς καραμέλες ή πίνει καφέ με ζάχαρη το στόμα έχει λιγότερο χρόνο για να συνέλθει από τις επιθέσεις των οξέων».
Αν και τρόφιμα όπως οι σοκολάτες, τα ροφήματα με καφεΐνη και το κόκκινο κρασί περιέχουν χρωστικές ουσίες που «βάφουν» τα δόντια, η δρ Χάσμπαντ τονίζει ότι με το καλό βούρτσισμα ο αποχρωματισμός των δοντιών καταπολεμάται.
Επείγοντα περιστατικά
Εάν αναπτύξετε κάποιο από τα προβλήματα που ακολουθούν, επισκεφθείτε επειγόντως τον οδοντίατρο.
* Κόκκινα, ευαίσθητα ή διογκωμένα ούλα
* Μάτωμα των ούλων όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα
* «Οπισθοχώρηση» των ούλων και εμφάνιση μεγαλύτερης επιφάνειας των δοντιών
* Χαλάρωση των δοντιών
* Αλλαγές στην σύγκλιση των πάνω και των κάτω δοντιών
* Ασυνήθιστη ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
gia na apoktisoume oloi to xamogelo tou ale3androu petridi!
ΑπάντησηΔιαγραφή