Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

CERN : "Το πείραμα των πειραμάτων"



Στις 20 Νοεμβρίου 2009, μετά από διακοπή 14 μηνών εξαιτίας σοβαρού τεχνικού προβλήματος, οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας (CERN), έθεσαν ξανά σε λειτουργία τον επιταχυντή σωματιδίων LHC. Κατά την επανέναρξη της λειτουργίας του, στο πλαίσιο διεξαγωγής του λεγόμενου «πειράματος των πειραμάτων», οι επιστήμονες, που ευελπιστούν να αναπαράγουν τις συνθήκες που (πιστεύεται ότι) επικράτησαν κατά το «Big Bang», προχώρησαν στις πρώτες δοκιμές έγχυσης μορίων πρωτονίων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2008, μία εβδομάδα δηλαδή μετά την αρχική θέση του Επιταχυντή σε λειτουργία, παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα, που επηρέασε ένα σύστημα των μαγνητών, που κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων και ανάγκασε τους επιστήμονες να τον θέσουν εκτός λειτουργίας προσωρινά.

Μία μόλις ημέρα μετά την αποκατάσταση αυτής της βλάβης όμως, παρουσιάστηκε νέο και σοβαρότερο τεχνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να διακοπεί εκ νέου η λειτουργία του για δύο μήνες, προκαλώντας «σύγχυση» στους επιστήμονες ως προς ακριβή ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας του.

Ο Επιταχυντής επαναλειτούργησε τελικά το Νοέμβριο του 2009, οπότε και στο εσωτερικό του, διέτρεξε μία πρώτη δέσμη πρωτονίων χωρίς προβλήματα και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.


Strange saboteurs at CERN

Το «Πείραμα των Πειραμάτων»

Παρά τις αντιδράσεις και τις εσχατολογικές προβλέψεις, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008, ξεκίνησε μετά από ετοιμασία χρόνων, το «πείραμα των πειραμάτων», από τα ευρήματα του οποίου, οι επιστήμονες ευελπιστούν να αποκαλύψουν το μυστικό της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Την περίοδο εκείνη, στα γραφεία του CERN κατέφθαναν απειλητικές επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα, από πολίτες που πιστεύουν ή πίστευαν, πως ο πλανήτης μας διανύει τις τελευταίες του ημέρες εξαιτίας της «αλαζονείας» των επιστημόνων του Κέντρου.

Οι επιστήμονες του CERN όμως, εμφανίζονταν καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας πως η ενέργεια που θα απελευθερωθεί από τη σύγκρουση των σωματιδίων μέσα στον Επιταχυντή είναι μικρότερη από εκείνη που προκαλούν τα πρωτόνια στις κοσμικές ακτίνες, που χτυπούν συνεχώς την ατμόσφαιρα της Γης, με ενέργεια πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Μεγάλου Επιταχυντή.

Παρόλα αυτά, η είδηση ότι το πείραμα ξεκίνησε και η πάχους, όσο μία ανθρώπινη τρίχα, ακτίνα σωματιδίων άρχισε το ταξίδι της στον Επιταχυντή, έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα από τον επιστημονικό κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής του CERN, Robert Aymar, είχε δηλώσει τότε στο Reuters: «Υπάρχουν δύο συναισθήματα. Η ικανοποίηση της ολοκλήρωσης ενός μεγάλου εγχειρήματος και η ελπίδα των μεγάλων ανακαλύψεων που βρίσκεται μπροστά».


Brian Cox "CERN's 27km Big Bang machine" (Lift07 EN)

Τα ευρήματα

Ελπίδα των επιστημόνων είναι μέσω του πειράματος, να «ρίξουν φως» στις συνθήκες που επικράτησαν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, αμέσως μετά το Big Bang, τη «Μεγάλη Έκρηξη», που δημιούργησε τη ζωή και το Σύμπαν.

Οι επιστήμονες αναζητούν το υποθετικό σωματίδιο Χιγκς, που αποτελεί την απάντηση στο μυστήριο του πώς η ύλη «κερδίζει» σε μάζα, γεγονός που, όπως υποστηρίζεται στο CERN, δε θα μπορούσε να γίνει εφικτό, παρά μόνο με το εν λόγω πείραμα.

Τα ευρήματα, τα οποία αναμένονται το 2010, θα είναι πολύτιμα, καθώς, θα φωτίσουν τα «σκοτεινά σημεία» του Σύμπαντος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μόνο το 4% του Σύμπαντος είναι ορατό με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια που διαθέτουμε. Το υπόλοιπο 23% αποτελείται από Σκοτεινή Ύλη και το 73% από Σκοτεινή Ενέργεια.

To πραγματικό τεστ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2010, όταν οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αναπαράγουν τις συνθήκες που επικρατούσαν 1-2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.


gianni motti cern lhc

Η διαδικασία

Το πείραμα διεξάγεται με τη βοήθεια ενός Επιταχυντή Αδρονίων 27 χιλιομέτρων (γνωστού και ως «Το δακτυλίδι») που βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα.

Η διαδικασία στον επιταχυντή ξεκίνησε με την αποστολή μιας ακτίνας σωματιδίων προς μία κατεύθυνση, ενώ μία δεύτερη ακτίνα θα κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Εν συνεχεία, οι δύο αντίρροπες ακτίνες σωματιδίων θα συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός. Τρισεκατομμύρια πρωτονίων θα περνούν από το δακτυλίδι του επιταχυντή κατά 11.245 φορές το δευτερόλεπτο, πραγματοποιώντας 600 συγκρούσεις / δευτερόλεπτο.

Όταν οι δύο ακτίνες πρωτονίων συγκρουστούν η θερμική ενέργεια που θα εκλυθεί θα είναι 100.000 μεγαλύτερη από αυτή που επικρατεί στο κέντρο του ήλιου. video στα γαλλικά


CERN-MOVIE -2007-

πηγή: cosmo.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου