Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Η ανασκόπηση της δεκαετίας των «’00s»



To Γλέντι αναδημοσιεύει το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφιέρωμα που έκανε το MEN24 για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη δεκαετία που μας πέρασε. Ας θυμηθούμε λοιπόν πάλι ποιά γεγονότα μας συγκλόνισαν τη δεκαετία που πέρασε...

1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ

20/1/2001 – Ο George W. Bush ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ (43ος τον αριθμό) και η διεθνής κοινότητα κάνει τον σταυρό της. Σα να λέμε, τα άσχημα τελείωσαν, τώρα έρχονται τα χειρότερα…
11/9/2001 – Συνδυασμένη τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα. Αεροπειρατές καταλαμβάνουν 4 επιβατικά αεροσκάφη και τα ρίχνουν στους Δίδυμους Πύργους (Νέα Υόρκη) και στο Πεντάγωνο (Ουάσιγκτον), ενώ το 4ο συντρίβεται στο έδαφος. Οι νεκροί φτάνουν συνολικά τους 2.992 και ο Bush κηρύσσει την έναρξη της «Σταυροφορίας» κατά της τρομοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά μετά το Pearl Harbor που οι ΗΠΑ δέχονται τέτοιας κλίμακας επίθεση μέσα στο έδαφός τους.
7/10/2001 – Οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ξεκινούν τον πόλεμο εναντίον του Αφγανιστάν, με στόχο τα αντίποινα κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Τελικά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ξεφεύγει από τον κλοιό και τη νύφη πληρώνουν οι άμαχοι. Το μέτωπο παραμένει ανοιχτό μέχρι σήμερα και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τις 70.000.
20/3/2003 – Ο Bush κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ με πρόσχημα την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ εκδίδουν απαλλακτικό πόρισμα για τις κατηγορίες, όμως ο George William δε μασάει και με την πολύτιμη υποστήριξη των πολεμόχαρων Μπλερ και Αθνάρ εισβάλλει στο Ιράκ κραδαίνοντας πύρινη ρομφαία. Στις 9 Απριλίου πέφτει η Βαγδάτη, όμως αυτό που ξεκινάει στη συνέχεια – και συνεχίζεται μέχρι σήμερα – είναι ένα νέο Βιετνάμ για τους Αμερικάνους. Ο αριθμός των θυμάτων, που αυξάνεται καθημερινά, κοντεύει το 1.5 εκατομμύριο.
14/12/2003 – Ο Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται από Αμερικανούς στρατιώτες 50 χιλιόμετρα έξω από το Τικρίτ. Ο επί 24 χρόνια δικτάτορας του Ιράκ και φίλος των ΗΠΑ όσο εξυπηρετούσε τους σκοπούς τους, καταδικάζεται σε θάνατο στις 5 Νοεμβρίου του 2006 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εκτελείται δια απαγχονισμού στις 30 Δεκεμβρίου.
11/11/2004 – Ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστίνιων, Γιασέρ Αραφάτ, αφήνει την τελευταία του πνοή στο Παρίσι χωρίς να προλάβει να δει ελεύθερη την πατρίδα του. Στην κηδεία του ισόβιου άστεγου, ένα πανό γράφει: «Μη φοβάσαι Γιασέρ. Μείναμε χωρίς πατέρα. Δε θα μείνουμε και χωρίς σπίτι…»
14/12/2004 – Ιδρύεται η ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία των Κρατών της Αμερικής μας) από τους ηγέτες της Κούβας και της Βενεζουέλας, Κάστρο και Τσάβες. Ο συνασπισμός αριθμεί σήμερα 9 κράτη μέλη (ανάμεσά τους η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και το Εκουαδόρ) και στόχος του είναι να διαφυλάξει την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών της Λατινικής Αμερικής από την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ.
19/2/2008 – Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανήμπορος λόγω ασθένειας να ασκήσει τα καθήκοντά του, παραχωρεί την εξουσία στον νεότερο αδερφό του Ραούλ. Ο Comandante en Jefe, ένας από τους μεγαλύτερους επαναστάτες του 20ου αιώνα, κυβέρνησε την Κούβα για περίπου 50 χρόνια.
27/12/2008 – Για πολλοστή φορά ξεσπάει κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Χαμάς και Ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά επί 6 μέρες και στις 3 Ιανουαρίου ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στα Παλαιστινιακά εδάφη σκορπώντας αδιακρίτως τρόμο και θάνατο. Οι ΗΠΑ χαϊδεύουν τους εισβολείς, η Ε.Ε. σφυρίζει αδιάφορα και ο σιδερόφρακτος Γολιάθ αποσύρεται στις 21 Ιανουαρίου αφήνοντας πίσω του ερείπια, 1500 νεκρούς και ζημιές ύψους 2 δις δολαρίων.
20/1/2009 – Ο Barack Obama ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ (44ος τον αριθμό και ο πρώτος Αφροαμερικανός στην ιστορία) προκαλώντας κύμα αισιοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγους μήνες αργότερα του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, χωρίς να έχει κάνει κυριολεκτικά το παραμικρό για να αξίζει κάτι τέτοιο. Για να ευχαριστήσει προφανώς όσους τον πίστεψαν, ανακοινώνει πριν λίγες εβδομάδες ότι θα ανανεώσει – και αν χρειαστεί θα αυξήσει – τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Και σ’ ανώτερα…

Βίντεο: Μέσα σε 5 λεπτά παρακολουθείστε τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας των «’00s»


2. OIKONOMIA

10/1/2000 – Η AOL και η Time Warner ανακοινώνουν τη συγχώνευσή τους με μια συμφωνία που φτάνει τα 162 δις δολάρια. Πρόκειται για το – μέχρι τότε – μεγαλύτερο deal της ιστορίας και το αποκορύφωμα της περίφημης «dot.com era», λίγο πριν ξεσπάσει η επίσης περίφημη «dot.com φούσκα». Ο δείκτης NASDAQ φτάνει στις 10 Μαρτίου του 2000 το ιστορικό ρεκόρ των 5132,52 μονάδων, για να πάρει στη συνέχεια την – ανεξέλεγκτη – κατηφόρα και να σταματήσει λίγο πριν τις 1000 μονάδες τον Οκτώβριο του 2002, έχοντας εξαερώσει στην ελεύθερη πτώση του 5 τρις δολάρια σε αξία μετοχών τεχνολογικών εταιριών.
2/12/2001 – Η Enron Corporation, ένας πραγματικός κολοσσός, κηρύσσει πτώχευση (τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ) αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Αποδεικνύεται μια από τις μεγαλύτερες απάτες ever, αφού τα κορυφαία στελέχη της επιχείρησης καθησύχαζαν τους εργαζόμενους, πείθοντάς τους να αγοράζουν μετοχές της εταιρίας, τη στιγμή που οι ίδιοι πουλούσαν αβέρτα κουβέρτα.
1/1/2002 – Το ευρώ μπαίνει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της ευρωζώνης ως το επίσημο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικαθιστώντας τα εθνικά νομίσματα. Η αισχροκέρδεια στην Ελλάδα σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και οι καταναλωτές αναπολούν την ιστορική δραχμούλα.
31/1/2006 – Ο οικονομολόγος Alan Greenspan ολοκληρώνει την σχεδόν 20ετή του παρουσία ως διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Greenspan ανέλαβε τη διοίκηση της Fed Reserve το 1987 και υπηρέτησε το αξίωμά του με 4 διαφορετικούς προέδρους: Reagan, Bush Sr, Clinton και Bush Jr. • 2007/2009 – Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ξεκινάει το 2007 από τις ΗΠΑ, απειλώντας να εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική ύφεση. Προκύπτει μετά το ξέσπασμα των προβλημάτων στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης και την αλόγιστη χρήση δομημένων επενδυτικών προϊόντων, άμεσα εξαρτώμενων από τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων. Τράπεζες καταρρέουν από φημολογία, άλλες πωλούνται με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες ασκούν νομισματική πολιτική με σκοπό τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος. Με απλά λόγια, τρέχα γύρευε…
2009 – Η παγκόσμια οικονομία διπλασιάστηκε στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και από 30 τρις δολάρια υπολογίζεται πλέον στα 60.5 τρις δολάρια.
2009 – Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία με μερίδιο 14.2 τρις δολάρια και ποσοστό 23.4%.
2009 – Η Κίνα από την 7η θέση πέρασε στην 3η (υπολογίζεται ότι στην επόμενη 25ετία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ), ενώ από κοντά ακολουθεί η άλλη ανερχόμενη δύναμη, η Ινδία, στη 12η θέση.
2008 – Μέσα στο 2008 οι 6 κορυφαίες οικονομίες ήταν κατά σειρά: ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία και Ρωσία.
2009 – Οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου ξεκίνησαν τη δεκαετία ως G7 (Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση), το 2001 προστέθηκε η Ρωσία (G8) και πλέον η ομάδα είναι G20, αφού επιπλέον έχουν προστεθεί η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.
3. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2000 – Εξαπλώνεται η ομάδα τεχνολογιών DSL που παρέχει μετάδοση δεδομένων πάνω από τα παραδοσιακά τηλεφωνικά καλώδια. Η Ασύμμετρη Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή (ADSL) είναι η πιο δημοφιλής από αυτές. Εκατομμύρια always on συνδέσεις έχουν πλέον το πλεονέκτημα της ανεξάρτητης λειτουργίας του ίντερνετ από το τηλέφωνο.
2001 – Ιδρύεται στις ΗΠΑ η Wikipedia, η μεγαλύτερη διεθνής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, που γράφεται και ανανεώνεται από εθελοντές με το ειδικό λογισμικό wiki.
2002 – Ξεκινάει το Social Networking, το δίκτυο των sites, όπου ο καθένας δημιουργεί το δικό του προφίλ, αναπτύσσοντας οποιουδήποτε είδους κοινωνική δραστηριότητα μέσω του διαδικτύου. Το 2003 εμφανίζεται το MySpace και το 2005 το Facebook, που μαζί με το Twitter είναι σήμερα οι κυριότερες Social Network ιστοσελίδες στον κόσμο.
2002 – Κάνουν την εμφάνισή τους τα torrents, εξελιγμένα πρωτόκολλα ανταλλαγής αρχείων και διάδοχοι του Napster. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα που υφίστανται τα καλλιτεχνικά πνευματικά δικαιώματα, προκαλώντας κατάρρευση της δισκογραφικής βιομηχανίας και τεράστιες ζημιές στο σινεμά και την τηλεόραση.
2004 – Το Google, η μεγαλύτερη εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών στον κόσμο και νούμερο 1 μηχανή αναζήτησης στο internet, διατίθεται ελεύθερα στο κοινό. Βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου Alexa 500 Top Sites και από το 2007 θεωρείται η διασημότερη εταιρία της υφηλίου παίρνοντας τα σκήπτρα από την Microsoft Corp.
2005 – Δημιουργείται το You Tube, ο δημοφιλέστερος διαδικτυακός τόπος αποθήκευσης, αναζήτησης και αναπαραγωγής ψηφιακών ταινιών. Ένα χρόνο αργότερα πωλείται στην Google έναντι 1.65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σχεδόν ταυτόχρονα ιδρύεται στη Γαλλία το Daily Motion, η ευρωπαϊκή απάντηση στο YouTube και το μεγαλύτερο ανεξάρτητο video hosting website στον κόσμο.
2007 – Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το iPhone (το smart phone της Apple). Με όλες σχεδόν τις λειτουργίες να εκτελούνται μέσω της οθόνης αφής, ένα υπερσύγχρονο μενού και άπειρες εφαρμογές, το iPhone (που λειτουργεί και ως εξελιγμένο iPod touch) θεωρείται ήδη το απόλυτο gadget, καλύπτοντας μέσα σε μόνο δυο χρόνια πάνω από το 15% της παγκόσμιας αγοράς. Χαρακτηρίζεται από το περιοδικό TIME ως η ανακάλυψη της χρονιάς για το 2007.
14/12/2004 – Παραδίδεται στο κοινό το απόλυτο θαύμα της σύγχρονης μηχανικής, η καλωδιωτή γέφυρα «Le Viaduc de Millau» στη Γαλλία. Πρόκειται για την υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο με τον κεντρικό πυλώνα της να φτάνει τα 343 μέτρα ύψος και το οδόστρωμα τα 270 μέτρα.
27/4/2005 – Το Airbus A380 πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση στην Τουλούζη της Γαλλίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο της ιστορίας και ένα πραγματικό θαύμα της αεροναυπηγικής. Με τα δυο καταστρώματά του, διαθέτει 50% επιπλέον χωρητικότητα από το Boeing 747.
4/1/2010 – Σε τρεις μέρες θα εγκαινιαστεί ο «Burj Dubai», το υψηλότερο κτίριο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πρόκειται για ένα σχεδόν όρθιο χιλιόμετρο, αφού το ύψος του φτάνει τα 818 μέτρα. Διαθέτει 206 ορόφους και η συνολική του έκταση φτάνει τα 334.000 m2.
Βίντεο: Μέσα σε 5 λεπτά παρακολουθείστε τις σημαντικότερες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις της δεκαετίας των «’00s»


4. ΕΠΙΣΤΗΜΗ

2000 – Ολοκληρώνεται με επιτυχία η ταυτοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA). Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η προσπάθεια – που συνεχίζεται ακόμα – για τη χαρτογράφηση του DNA, που θα επιτρέψει την κατασκευή ανθρώπινων πρωτεϊνών και κυττάρων.
2002 – Ο Ρώσος μαθηματικός Grigory Perelman αποδεικνύει την Εικασία του Πουανκαρέ, ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά προβλήματα που παρέμενε άλυτο από το 1904. Πρόκειται για ένα κεντρικό ζήτημα στην τοπολογία και τη μελέτη των γεωμετρικών ιδιοτήτων των αντικειμένων που δεν αλλάζουν όταν τεντώνονται, διαστρεβλώνονται ή συρρικνώνονται. Τον Αύγουστο του 2006 ο Πέρελμαν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε το Μετάλλιο Fields (το σημαντικότερο βραβείο στον χώρο των Μαθηματικών), ενώ περιφρόνησε και τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Ινστιτούτου Clay Mathematics, επειδή δεν θεώρησε τους κριτές του άξιους να τον κρίνουν!!!
2006 – Ο Πλούτωνας παύει να θεωρείται πλανήτης του Ήλιου. Έτσι, μετά από 76 χρόνια (ο Πλούτωνας είχε χαρακτηριστεί πλανήτης το 1930), το Ηλιακό Σύστημα μένει με 8 πλανήτες.
10/9/2008 – Ο LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) τίθεται σε λειτουργία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Γενεύης. Οι πρώτες δέσμες πρωτονίων κατά την αυτή φορά αρχίζουν να κυκλοφορούν στον επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008. Το «πείραμα του αιώνα» πάντως μετατέθηκε για αργότερα, αφού παρουσιάστηκε πρόβλημα στους μαγνήτες του επιταχυντή.
2009 – Οι επιστήμονες της NASA υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος ανάμεσα στα 13.5 και 14 δις χρόνια. Πρόκειται για τη χρονική απόσταση που χωρίζει το σήμερα από το Big Bang.
17/12/2009 – Επιστήμονες καταφέρνουν μετά από προσπάθειες 25 χρόνων να κινηματογραφήσουν για πρώτη φορά ζωντανά την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαίστειου. Πρόκειται για το West Mata στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Βίντεο: Μέσα σε 5 λεπτά παρακολουθείστε τις σημαντικότερες επιστημονικές στιγμές της δεκαετίας των «’00s»


5. ΜΟΥΣΙΚΗ – ENTERTAINMENT

13/11/2000 – Κυκλοφορεί το άλμπουμ «1» των Beatles, που περιέχει όλα τα Νο 1 singles των «σκαθαριών» της δεκαετίας του ’60. Οι πωλήσεις του φτάνουν τα 32 εκατομμύρια αντίτυπα, καθιστώντας το ως το πλέον εμπορικό άλμπουμ της δεκαετίας! Τριάντα χρόνια μετά τη διάλυσή της, η τετράδα από το Λίβερπουλ αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι είναι μακράν η κορυφαία μπάντα στην ιστορία του ροκ.
2009 – Ο Eminem ονομάζεται καλλιτέχνης της δεκαετίας από το Billboard Magazine. Ο Αμερικανός ράπερ, με συνολικές πωλήσεις δίσκων πάνω από 80 εκατομμύρια αντίτυπα, είναι ο εμπορικότερος μουσικός των «’00s».
25/6/2009 – Ο Michael Jackson πεθαίνει στα 50 του στο Λος Άντζελες. Ο Βασιλιάς της Pop υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της μουσικής τα τελευταία 40 χρόνια και το LP του «Thriller» (1982) είναι το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία (110 εκατομμύρια αντίτυπα).
2003 – Το τελευταίο μέρος της τριλογίας «The Lord of the rings» σπάει κάθε ρεκόρ εισπράξεων στη δεκαετία των «’00s» με 1.119.110.941 δολάρια. Το «The return of the King» μπαίνει έτσι στη δεύτερη θέση των εισπρακτικών επιτυχιών όλων των εποχών, πίσω από τον «Τιτανικό».
20/7/2008 – Η ταινία «The Dark Knight» σπάει το ρεκόρ εισπράξεων την ημέρα της πρεμιέρας της, φτάνοντας τα 67 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο. Επίσης παίρνει και το ρεκόρ εισπράξεων όλων των εποχών μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο με 151 εκατ. δολάρια.
10/6/2007 – Ολοκληρώνεται η αμερικανική δραματική τηλεοπτική σειρά «The Sopranos», μετά από 6 seasons και 86 επεισόδια. Θεωρείται η πλέον επιτυχημένη σειρά συνδρομητικού καναλιού στην ιστορία της τηλεόρασης, έχοντας βραβευτεί με 21 Emmys και 6 Χρυσές Σφαίρες.
22/9/2004 – Κάνει πρεμιέρα στο αμερικανικό κανάλι ABC η σειρά μυστηρίου «Lost», με το πιο ακριβό επεισόδιο πιλότο στην ιστορία της τηλεόρασης (14 εκατ. δολάρια). Η ιστορία των επιζώντων από μια πτώση αεροπλάνου σε ένα αφιλόξενο νησί του Ειρηνικού, γίνεται πολύ γρήγορα μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας εκατομμύρια φανατικούς φίλους που πλέον περιμένουν ανυπόμονα τις απαντήσεις στα αμέτρητα ερωτήματα της σειράς στην τελευταία σεζόν.
21/8/2005 – Οι Rolling Stones ξεκινούν την «Bigger Bang Tour», την μεγαλύτερη σε εισπράξεις τουρνέ στην ιστορία της μουσικής. Μετά από 147 εμφανίσεις σε 4 ηπείρους, η περιοδεία των Stones ολοκληρώνεται στις 26 Αυγούστου του 2007, στην O2 Arena του Λονδίνου. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 558 εκατομμυρίων δολαρίων.
21/5/2006 – Η Madonna ξεκινά την «Confessions Tour», τη μεγαλύτερη σε εισπράξεις τουρνέ από γυναίκα καλλιτέχνη στην ιστορία της μουσικής. Μετά από 60 εμφανίσεις σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, η περιοδεία της ιέρειας του pop ολοκληρώνεται στις 21 Σεπτεμβρίου στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 195 εκατομμυρίων δολαρίων.

Βίντεο: Μέσα σε 5 λεπτά παρακολουθείστε τις σημαντικότερες μουσικές στιγμές της δεκαετίας των «’00s»


6. ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ – ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

8/12/2009 – Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοινώνει ότι η δεκαετία των «’00s» ήταν η πιο θερμή από το 1850, όταν και άρχισαν να διεξάγονται μετρήσεις. Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα είχε τα 4 από τα 5 θερμότερα έτη των τελευταίων 160 χρόνων. Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνέχισαν να επιδεινώνονται με αμείωτους ρυθμούς τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ οι δηλητηριώδεις βιομηχανικοί ρύποι δεν σταμάτησαν το καταστροφικό τους έργο, διαταράσσοντας την ισορροπία του οικοσυστήματος.
2003 – Η Ευρώπη ζει ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια της ιστορίας της. Ο καύσωνας εγκαθίσταται για ολόκληρες εβδομάδες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως στη Γαλλία) με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 40 έως 60 βαθμούς Κελσίου. Υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 37.451 άνθρωποι.
26/12/2004 – Ο υποθαλάσσιος σεισμός 9.3 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ (ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ από σεισμογράφους) που πλήττει τη δυτική ακτή της Σουμάτρα στην Ινδονησία, δημιουργεί ένα τεράστιο σε όγκο και έκταση τσουνάμι, το οποίο με τη σειρά του ταξιδεύει σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό προκαλώντας βιβλικής έκτασης καταστροφές σε πολλά κράτη. Ο απολογισμός είναι τραγικός: 185.000 νεκροί, 45.000 αγνοούμενοι, 1.700.000 άστεγοι και ζημιές ανυπολόγιστης αξίας. Το φονικό τσουνάμι (που έφτανε σε ύψος τα 30 μέτρα και ταξίδευε με ταχύτητες μεγαλύτερες των 500 χλμ την ώρα) προκάλεσε με τη σειρά του ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το ποσό των 7 δις δολαρίων από ολόκληρο τον κόσμο.
16/2/2005 – Τίθεται σε ισχύ το πρωτόκολλο του Κιότο. Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο περιλαμβάνονται τα απαραίτητα βήματα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, που προκαλείται λόγω της αύξησης των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι σήμερα το έχουν υπογράψει 187 κράτη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), ενώ λάμπει δια της απουσίας της η πλέον ρυπογόνος χώρα του κόσμου, οι ΗΠΑ.
23/8/2005 – Ο τυφώνας «Κατρίνα» χτυπάει επί 6 μέρες χωρίς έλεος τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ στον κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για έναν από τους 5 καταστροφικότερους τυφώνες στην ιστορία της χώρας και αφήνει πίσω του 2.500 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους. Η πόλη της Νέας Ορλεάνης κυριολεκτικά εξαφανίζεται κάτω από τα νερά, ενώ η ανικανότητα και παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού αφήνει αβοήθητο τον τοπικό πληθυσμό. Οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 82 δις δολάρια.
12/4/2009 – Μετά τις τρελές αγελάδες (2003) και τη γρίπη των πτηνών (2007), ακολουθεί η γρίπη των χοίρων. Τον Απρίλιο αναγνωρίζεται ο νέος ιός με την ονομασία Η1Ν1 και δυο μήνες αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον χαρακτηρίζει ως πανδημικό. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 13.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ η κυκλοφορία του σχετικού εμβολίου αντιμετωπίζεται ακόμα με δυσπιστία από την πλειοψηφία των πολιτών λόγω των πιθανών παρενεργειών.
18/12/2009 – Η σύνοδος της Κοπεγχάγης για τη συμφωνία μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καταλήγει σε ένα ανακοινωθέν φιάσκο χωρίς νομική υπόσταση και ισχύ. Ο Ομπάμα ξεφτιλίζει τη διαδικασία, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, αλλά αρνούμενος να αναλάβει την παραμικρή δέσμευση για την επίλυσή του. Μαζί του συμφωνούν και οι ηγέτες άλλων αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, γεγονός που εξοργίζει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων των υπόλοιπων κρατών.

Βίντεο: Μικρό, αλλά και πόσο αληθινό…


Βίντεο: Σχετικά με τη ρύπανση στον πλανήτη


Στιγμές, πρόσωπα και κατασκευές που σημάδεψαν τη δεκαετία των «’00s»:

Βίντεο: Τον Ιούλιο του 2001, στη διάρκεια της συνόδου της G8 στη Γένοβα, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο διαδήλωσαν κατά της παγκοσμιοποίησης και συγκρούστηκαν κατ’ επανάληψη με τις δυνάμεις καταστολής. Στις 20 Ιουλίου ο Mario Placanica, ένας αξιωματικός των Καραμπινιέρων, πυροβόλησε και σκότωσε τον 23χρονο Carlo Giuliani, ενώ το Land Rover της αστυνομίας πέρασε δυο φορές πάνω από το θύμα, προφανώς για να δώσει τη χαριστική βολή…


Βίντεο: Η τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στο World Trade Center της Νέας Υόρκης είναι το γεγονός που σημάδεψε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.


Βίντεο: Ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας χιλιάδες θύματα και τεράστιες καταστροφές.


Βίντεο: Οι πόλεμοι συνεχίστηκαν και τον 21ο αιώνα στον πλανήτη. Η Λωρίδα της Γάζας έγινε για μια ακόμα φορά στόχος των Ισραηλινών, γράφοντας άλλη μια συνέχεια στο σίριαλ του παραλογισμού του Παλαιστινιακού ζητήματος.


Βίντεο: Το Airbus A380, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο στην ιστορία, κατασκευάστηκε στη Γαλλία και έκανε την παρθενική του πτήση το 2005.


Βίντεο: Το απόλυτο θαύμα της σύγχρονης μηχανικής, η καλωδιωτή γέφυρα «Le Viaduc de Millau» στη Γαλλία, είναι η υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο με τον κεντρικό πυλώνα της να φτάνει τα 343 μέτρα ύψος και το οδόστρωμα τα 270 μέτρα.


Βίντεο: Οι σημαντικότερες entertainment στιγμές της δεκαετίας των "00s"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου