Οι επιστήμονες ζήτησαν από νεαρούς εθελοντές να χρησιμοποιήσουν έναν εξομοιωτή οδήγησης για να διαπιστώσουν πως ακριβώς επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης η ομιλία αλλά και το γράψιμο ή η ανάγνωση στο κινητό.
Έτσι διαπίστωσαν πως κάθε φορά που οι νεαροί μιλούσαν στο κινητό ο μέσος χρόνος αντίδρασής τους στην οδήγηση μειωνόταν κατά 9%. Όταν, όμως, έγραφαν ή διάβαζαν στο κινητό η μείωση έφτανε το 30%. Την ίδια στιγμή, έτσι όπως αποσπούσε την προσοχή τους το κινητό, άφηναν και λιγότερη απόσταση από το μπροστινό αυτοκίνητο.
Όταν, λοιπόν, δημιουργήθηκαν στον εξομοιωτή οι συνθήκες για τροχαίο, οι νεαροί που έγραφαν ή διάβαζαν μηνύματα στο κινητό τους είχαν τελικά εξαπλάσιες πιθανότητες να εμπλακούν σε αυτό σε σύγκριση με όσους είχαν απερίσπαστη την προσοχή τους στο τιμόνι.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Human Factors», η συνομιλία στο κινητό προφανώς αποσπά εν μέρει την προσοχή μας από το τιμόνι διότι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον εγκέφαλο.
Αντιθέτως, η συγγραφή και – κυρίως – η ανάγνωση ενός μηνύματος απαιτεί πλήρη συγκέντρωση της προσοχής στο κινητό, με συνέπεια να… ξεχνάμε έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου το τιμόνι.
Στην μελέτη συμμετείχαν 20 άντρες και γυναίκες ηλικίας 19 έως 23 ετών, οι οποίοι άλλοτε οδηγούσαν συγκεντρωμένοι στον δρόμο και άλλοτε οδηγούσαν χρησιμοποιώντας ταυτοχρόνως το κινητό τους. Όλοι οι εθελοντές ήταν φανατικοί λάτρεις των SMS.
Πολλές πόλεις στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την ενασχόληση με τα SMS εν ώρα οδήγησης, έπειτα από την διαπίστωση ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τροχαία μεταξύ των οδηγών που γράφουν ή διαβάζουν στο κινητό τους.
Τα Νέαonline
σωστό.. δυστυχώς όλοι το κάνουμε όμως.. προσοχή στην οδήγηση !
ΑπάντησηΔιαγραφή