Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο ιστό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου τον στυτικό ιστό του πέους σε ζώα, τα οποία όχι μόνο ανέκτησαν πλήρη στυτική λειτουργία αλλά τεκνοποίησαν κιόλας.
Το επίτευγμα αυτό, που έγινε πραγματικότητα χάρη στην Μηχανική των Ιστών, δίνει ελπίδες πως μια μέρα θα είναι εφικτή η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργικότητας του ανθρώπινου πέους που έχει υποστεί βλάβες από νόσο ή τραυματισμό.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βορείου Καρολίνας δημιούργησαν στυτικό ιστό τον οποίο εμφύτευσαν σε κουνέλια. Τα ζώα απέκτησαν φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία και τελικά απογόνους.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντονυ Ατάλα, καθηγητής στο Wake Forest, ασφαλώς απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν δοκιμαστεί η τεχνική σε ανθρώπους, αλλά τα ευρήματα του πειράματος είναι πολύ ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν πως η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει τους άντρες που χρειάζονται ανάπλαση πέους.
Τέτοιου είδους ανάπλαση χρειάζονται λ.χ. άντρες με ορισμένες συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες, καρκίνο του πέους, τραυματισμούς ή ακόμα και μερικοί πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία. Αυτοί είναι, κατά τον δρα Ατάλα, και οι άντρες που πιθανώς θα μπορούν να βοηθηθούν στο μέλλον από τη νέα μέθοδο.
Δύσκολη η ανάπλαση
Η ανάπλαση του τραυματισμένου ή άρρωστου στυτικού ιστού είναι δύσκολη υπόθεση, λόγω της πολύπλοκης δομής και λειτουργίας του. Έως τώρα έχουν δοκιμασθεί διάφορες μέθοδοι, αλλά η επιτυχία τους ήταν περιορισμένη.
Οι επιστήμονες του Wake Forest έχουν ήδη στο ενεργητικό τους σημαντικά επιτεύγματα στην Μηχανική των Ιστών, καθώς λ.χ. έχουν δημιουργήσει ολόκληρες, ανθρώπινες ουροδόχους κύστεις, τις οποίες έχουν εμφυτεύσει σε ασθενείς.
Σε παλαιότερη μελέτη τους, εξάλλου, είχαν δημιουργήσει μικρά τμήματα στυτικού ιστού κουνελιών, που είχαν το 50% της φυσιολογικής λειτουργίας.
Στο νέο πείραμα, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα λείων μυϊκών κυττάρων και ενδοθηλιακών κυττάρων από τον στυτικό ιστό των κουνελιών.
Τα λεία μυϊκά κύτταρα επελέγησαν διότι κατά την στύση το αίμα εισρέει στο πέος επειδή χαλαρώνει ο λείος μυϊκός ιστός του. Για να χαλαρώσει, όμως, απαιτείται απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου – και υπεύθυνα γι’ αυτήν είναι τα ενδοθηλιακά κύτταρα.
Τα κύτταρα που συνέλεξαν οι επιστήμονες χρησιμοποιήθηκαν για να «επενδύσουν» έναν τρισδιάστατο «σκελετό» και με ειδικές τεχνικές καλλιεργήθηκαν, ώστε να τον καλύψουν εξ ολοκλήρου. Στη συνέχεια, ο «σκελετός» εμφυτεύτηκε στο πέος των κουνελιών.
Έναν μήνα αργότερα, στο πέος των ζώων άρχισε να δημιουργείται οργανωμένος στυτικός ιστός με αιμοφόρα αγγεία, ο οποίος όταν ολοκληρώθηκε διαπιστώθηκε πως είχε φυσιολογική ροή αίματος.
Όταν τα κουνέλια ζευγαρώθηκαν με θηλυκά, τα έξι στα δέκα παρήγαγαν κανονικά σπέρμα, ενώ τελικά επετεύχθη σύλληψη στο ένα στα τρία θηλυκά.
«Συναρπαστική έρευνα»
Όπως δήλωσε στο BBC ο δρ Τιμ Τέρρυ, γραμματέας της Βρετανικής Εταιρείας Ουρολογικών Χειρουργών, η έρευνα των επιστημόνων του Wake Forest είναι «συναρπαστική».
«Συχνά, η μοναδική επιλογή που έχουν οι ασθενείς με τραυματισμένο στυτικό ιστό είναι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις», είπε. «Η νέα έρευνα δίνει ελπίδες ότι μακροπρόθεσμα θα έχουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση».
Ωστόσο πρόσθεσε πως απαιτείται πολλή δουλειά ακόμα πριν μπορέσει να δοκιμαστεί η τεχνική σε ανθρώπους, καθώς θα πρέπει – μεταξύ άλλων – να εξασφαλιστεί ότι ο νέος ιστός θα έχει την απαιτούμενη νευρολογική παροχή.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, «οι τεχνολογίες μηχανικής των ιστών μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν σε σημαντικά κλινικά επιτεύγματα στο μέλλον», κατέληξε.
πηγή:Τα Νέαonline
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου