Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ε.Ε: Θύμα διακρίσεων ένας στους έξι

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, επτά στους δέκα Έλληνες πολίτες βλέπουν ότι οι εθνοτικές διακρίσεις είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένες».

To 16% των πολιτών στην ΕΕ και το 6% των πολιτών στην Ελλάδα (το χαμηλότερο ποσοστό στους «27") δηλώνουν ότι στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου έχουν αντιμετωπίσει κάποιας μορφής διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Ευρωβαρόμετρου» τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 71% των Ελλήνων και το 61% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω εθνοτικής καταγωγής είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη» στη χώρα τους, ενώ το 60% των Ελλήνων και το 58% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω ηλικίας είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, το 63% των Ελλήνων και το 53% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω αναπηρίας είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη» ενώ το 64% των Ελλήνων (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Κύπρο με 66%) και το 47% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη». Προκύπτει ακόμη ότι το 49% των Ελλήνων και το 40% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη», ενώ το 51% των Ελλήνων και το 39% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη».

Εξάλλου, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 80% των πολιτών στην Ελλάδα, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, (64% των πολιτών στην ΕΕ) θεωρούν ότι η οικονομική ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω ηλικίας στην αγορά εργασίας, εκφράζοντας φόβους δηλαδή ότι θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας των νέων σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, το 83% των Ελλήνων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (57% των πολιτών στην ΕΕ) ανησυχούν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω εθνοτικής καταγωγής στην αγορά εργασίας, ενώ το 77% των συμπολιτών μας (56% των πολιτών στην ΕΕ) δηλώνουν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω αναπηρίας στην αγορά εργασίας.

Ακόμη, το 66% των πολιτών στην Ελλάδα, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (43% των πολιτών στην ΕΕ) εκτιμούν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω φύλου στην αγορά εργασίας, ενώ αύξηση των διακρίσεων λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων προβλέπει το 63% των Ελλήνων (υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) και το 42% των πολιτών στην ΕΕ. Τέλος, το 61% των Ελλήνων και το 37% των πολιτών στην ΕΕ εκτιμούν ότι η οικονομική ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην αγορά εργασίας.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου