Αστέρες και διασημότητες από όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, της τέχνης και της τεχνολογίας, ειδικοί και επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στο Λος Ανζελες για να ευχηθούν «Χρόνια Πολλά» στο Διαδίκτυο που έγινε την Πέμπτη σαράντα ετών.
«Eχουν περάσει σαράντα χρόνια από τη στιγμή που, για πρώτη φορά, το βρέφος Ιντερνετ είπε την πρώτη του λέξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πνευματικός του πατέρας, ο καθηγητής Λέοναρντ Κλάινροκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Ο καθηγητής Κλάινροκ είναι ο άνθρωπος που συντόνισε την πρώτη σύνδεση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε δίκτυο το 1969.
Ο καθηγητής Κλάινροκ, από την άλλη, κατά την ομιλία του, υπογράμμισε ότι το Διαδίκτυο αποτελεί παράγοντα εκδημοκρατισμού της κοινωνίας. «Σε αυτό, όλες οι φωνές έχουν την ίδια ένταση και καθένας έχει μια ευκαιρία να διατυπώσει τις απόψεις του. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Η Εποχή του Ιντερνετ είναι πλέον εδώ».
Παραδέχθηκε επίσης πως όταν δημιούργησε το πρώτο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών, του ήταν αδύνατο να φανταστεί ότι θα ερχόταν μία ημέρα που θα περιλάμβανε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook, το Twitter και το YouTube. «Σήμερα το Διαδίκτυο είναι παρόν σε κάθε εκδήλωση του ανθρώπινου βίου» υπογράμμισε ο γεννήτορας του σημαντικότερου τεχνολογικού επιτεύγματος του σύγχρονου κόσμου.
Στις 29 Οκτωβρίου του 1969 ο καθηγητής Κλάινροκ συντόνισε μιά ομάδα νεαρών επιστημόνων που κατάφερε να κάνει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο UCLA να «μιλήσει» με άλλο σε κάποιο ερευνητικό ινστιτούτο. Ο καθηγητής Κλάινροκ έκτοτε διατηρούσε την πεποίθηση ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστες κάποια ημέρα θα μπορούσαν να επικοινωνούν και να μιλούν μεταξύ τους και ότι το δικτυο που θα δημιουργούνταν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με την ευκολία που χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο. Μάλιστα, ο κολοσσός των επικοινωνιών, η ΑΤ&Τ ήταν αυτή που συνέδεσε με τα καλώδιά της τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν για το ARPANET, ένα πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε με χρηματοδοτήσεις από την ερευνητική πτέρυγα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οπως τόνισε ο συνιδρυτής της Electronic Frontier Foundation Τζον Πέρι Μπάρλοου, κατά τον επετειακό εορτασμό: «Πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα σε αυτήν την αίθουσα θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι θείοι και οι θείες του Ιντερνετ. Πετύχατε τη σημαντικότερη εξέλιξη των επιστημόνων και της τεχνολογίας μετά την εξεύρεση τρόπων που μας επέτρεψαν τη χρήση της φωτιάς» κατέληξε ο κ. Μπάρλοου. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός τον οποίο διευθύνει διασφαλίζει την ελευθερία πρόσβασης και έκφρασης στο Ιντερνετ. Τόνισε δε ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα γίνει αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.
Παγκόσμιο
Τέλος, από χθες το Ιντερνετ έγινε πραγματικά παγκόσμιο. Η Εταιρεία Απόδοσης Ονομάτων Τομέα (Icann) ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Διαδικτύου οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τη δημιουργία ηλεκτρονικών διευθύνσεων και διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μη λατινικούς χαρακτήρες, όπως παραδείγματος χάριν στην αραβική και την κινεζική γλώσσα. Σύμφωνα με τους επαΐοντες πρόκειται για τη σημαντικότερη άλλαγη που συντελείται στο Διαδίκτυο από την ημέρα της γέννησής του. Τουλαχιστον 1,6 δισεκατομμύρια χρήστες δεν χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες, ενώ κάποια κράτη όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη διαθέτουν συστήματα που επιτρέπουν τη χρήση των δικών τους γραμματων στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
Πηγή:kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου