Ουραγός της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις παραμένει η χώρα μας. Παρά την όλο και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τη δωρεά οργάνων και τις ενέργειες που γίνονται για την καλύτερη οργάνωση της διαδικασίας, οι σοβαρές παθογένειες του υγειονομικού συστήματος καταδικάζουν σε αποτυχία την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των μεταμοσχεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας ελλείψεων κλινών σε μονάδες μεταμοσχεύσεων, πολύτιμα μοσχεύματα δεν αξιοποιούνται και αποστέλλονται στο εξωτερικό για να μην «χαθούν».
Οπως τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου - Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, για το 2009 διαφαίνεται μία σχετική κάμψη του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 131 μεταμοσχεύσεις έναντι 195 το 2008 και έχουν «αξιοποιηθεί» μοσχεύματα από 60 δότες έναντι 73 πέρυσι. Εμπλοκή καταγράφηκε εφέτος σε σχέση με τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς (έχουν γίνει μόλις 4 έναντι 13 το 2008), εξαιτίας της αλλαγής διεύθυνσης στο σχετικό μεταμοσχευτικό πρόγραμμα, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα εντοπίστηκε στις μεταμοσχεύσεις ήπατος.
«Ντροπή για τη χώρα μας»
«Η μείωση που καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις ήπατος οφείλεται στην απουσία κατάλληλων υποδομών στις κλινικές και μονάδες μεταμοσχεύσεων», τονίζει ο κ. Κωστάκης και διευκρινίζει, «εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού των κλινών υπήρξαν περιπτώσεις που ενώ βρισκόταν διαθέσιμο μόσχευμα, δεν υπήρχε δυνατότητα να νοσηλευτούν οι ασθενείς που θα υποβάλλονταν στη μεταμόσχευση. Ετσι, προκειμένου να μην καταστραφούν τα μοσχεύματα στέλνονταν στο εξωτερικό, όπου αξιοποιούνταν σε άλλους συνανθρώπους. Αυτό όμως είναι ντροπή για τη χώρα μας», σημειώνει.
«Με την υποδομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ο τομέας των μεταμοσχεύσεων δεν μπορεί να προχωρήσει στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο κ. Κωστάκης. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο, τους χειμερινούς μήνες, λόγω των ιώσεων, πολλοί μεταμοσχευμένοι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία. Εάν δε τύχει να έχουν γίνει και 4-5 μεταμοσχεύσεις την ίδια εβδομάδα, ενδέχεται να δείτε μεταμοσχευμένους στον διάδρομο!» Σημειώνεται ότι η μονάδα μεταμοσχεύσεων στο Λαϊκό είναι δυναμικότητας 27 κλινών, του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης 12 κλινών, του Ευαγγελισμού 4, και σαφώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.
Οικονομική διάσταση
Το πρόβλημα έχει και οικονομική διάσταση. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, που σημαίνει τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία, αφού μία μεταμόσχευση ήπατος θα κοστίσει για τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς περί τις 200.000 ευρώ, τη στιγμή που στην Ελλάδα το κόστος δεν ξεπερνά τις 40.000-45.000 ευρώ.
Καταλήγοντας, ο κ. Κωστάκης τονίζει ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα εάν δεν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, δηλαδή να ανοίξουν όλες οι ανενεργές -λόγω έλλειψης προσωπικού- κλίνες Εντατικής, να προσληφθεί ικανός αριθμός νοσηλευτών που θα στελεχώσει τις υπάρχουσες μονάδες μεταμοσχεύσεων και να γίνει ένα μεγάλο μεταμοσχευτικό κέντρο στο πλαίσιο του ΕΣΥ στην Αθήνα, με επέκταση και στη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο κ. Κωστάκης και προσθέτει. «Δεν μιλάμε για δημιουργία νέου κτιρίου. Υπάρχουν υποδομές που δεν αξιοποιούνται π.χ. πτέρυγες στο νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων. Το ιατρικό δυναμικό της Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων είναι θαυμάσιο, ενώ υπάρχουν και Ελληνες γιατροί του εξωτερικού που θα ήθελαν να εργαστούν στην πατρίδα τους γι’ αυτό τον σκοπό. Εάν προσληφθούν νοσηλευτές μπορεί λοιπόν να ξεκινήσει».
Πηγή:kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου