Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη


Ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμοι, μυκηναϊκοί ενδεχομένως τάφοι και άλλα απομεινάρια μίας προϊστορικής πόλης βρίσκονται βυθισμένα στο Παυλοπέτρι της Νότιας Λακωνίας, εκεί που είναι συγκεντρωμένο το αρχαιολογικό ενδιαφέρον μίας ομάδας επιστημόνων από το ερευνητικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Σε συνεργασία με έλληνες συναδέλφους τους, βρετανοί επιστήμονες διεξάγουν έρευνες σε βάθος μόλις τεσσάρων μέτρων, φιλοδοξώντας να φέρουν στην επιφάνεια τα κρυμμένα μυστικά της αρχαιότερης ίσως βυθισμένης πόλης, με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και, μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα.

Οι ερευνητές θα διεξάγουν λεπτομερή ψηφιακή ακουστική υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή.

Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Τζον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι "αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας" και γι΄' αυτό, όπως είπε, η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα (ήδη υφίστανται ζημιές από τον τουρισμό, τους δύτες και τις άγκυρες των σκαφών).

Πηγή:skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου