Εκτός του προυπολογισμού για το 2010, που θα αποτελέσει κριτήριο για την προοπτική της οικονομίας μας και την εξασφάλιση της παράτασης για το έλλειμμα, ανάλογο ρόλο θα παίξει και το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας, που θα κατατεθεί τον Μάρτιο. Μέχρι τότε, όλα θα είναι - κατά πάσα πιθανότητα - ρευστά. Κατά τα άλλα, ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων που αποστέλλει η χώρα μας στις Βρυξέλλες, καθώς η έως τώρα πρακτική έχει στοιχίσει πολύ στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικές οι αντιδράσεις του κ.Αλμούνια.
«Υπάρχει σημαντική απόκλιση των ελληνικών στοιχείων από το 6% του ΑΕΠ στο 12%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα ερευνήσει από κοινού με την Eurostat τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόκλιση. «Αυτές οι σοβαρές ασυμφωνίες» κατέληξε «απαιτούν μια ανοιχτή και εις βάθος έρευνα για το τι συνέβη. Είχαμε αυτά τα συμβάντα και στο παρελθόν και αλλάξαμε αποφάσεις, ακόμη και τους κανονισμούς, προκειμένου να αλλάξουμε την ικανότητα της Eurostat να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα».
Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι χθες, μετά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ενημέρωσε το Συμβούλιο των χωρών της ευρωζώνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη σημαντική επιδείνωση που σημείωσαν πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στη μεγαλύτερη, από την αναμενόμενη, ύφεση που αντιμετωπίζει, με πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Ανέφερε, ακόμη ότι καταγράφηκε πτώση των επενδύσεων κατά 20%, πτώση στον τουρισμό κατά 15% και στη ναυτιλία κατά 20%.
Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι το διπλάσιο από αυτό που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση και εκτιμάται στο 12,5% του ΑΕΠ για το 2009. Όπως διευκρίνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου η μεγάλη απόκλιση των δημοσιονομικών στοιχείων οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον στην αρνητική οικονομική συγκυρία, δεύτερον στην υπερεκτίμηση των εσόδων, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών και στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τρίτον, στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.
Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα τόσο στο χθεσινό Συμβούλιο Eurogroup, όσο και στο σημερινό Συμβούλιο Ecofin, προσπάθησε να παρουσιάσει με πειστικό τρόπο ένα μακρόπνοο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας και μείωσης του ελλείμματος μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Δεσμεύτηκε, ακόμη, ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί το 2010 σε μονοψήφιο αριθμό, δηλαδή, τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Εξάλλου, ο υπουργός οικονομίας ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η στήριξη της εργασίας για τους νέους και η εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και στην πράσινη ανάπτυξη που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Όπως τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η στήριξη της ελληνικής οικονομίας με αυτούς τους τρόπους είναι αναγκαία και απολύτως συμβατή με το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πόρων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ένας πρόσθετος δανεισμός με προσεκτικούς όρους, θεωρείται απαραίτητος, προκειμένου να καλυφθούν, μέχρι τα τέλη του χρόνου, ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες όπως για παράδειγμα, η καταβολή συντάξεων και οι μισθοί απλήρωτων καθηγητών.
Καταλήγοντας, ο υπουργός οικονομίας ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τον Ιανουάριο.
Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επανακατασταθεί και να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα στατιστικά δεδομένα. Προς το σκοπό αυτό, ανέφερε ο υπουργός, η ανεξαρτητοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτελεί προτεραιότητα.
Πηγή:kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου