Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Βραζιλία: Οικονομική υπερδύναμη τον 21ο αιώνα

Μία από τις πλέον ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις του 21ου αιώνα προέρχεται από τη Λατινική Αμερική.

Βραζιλία: μία χώρα της οποίας το όνομα αποτελεί συνώνυμο της διασκέδασης, του ποδοσφαίρου υψηλών προδιαγραφών, του αποκαλούμενου latin spirit και των εντυπωσιακών γυναικών. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές του κόσμου της διεθνούς οικονομίας, σύντομα θα αποκτήσει και άλλη μία έννοια: αυτή της οικονομικής υπερδύναμης του 21ου αιώνα.

Η οικονομική κρίση, αν και δημιούργησε προβλήματα, σε καμία περίπτωση δεν επέφερε βαριά ή ανεπανόρθωτα πλήγματα στη Βραζιλία, κυρίως λόγω της ανακάλυψης τεραστίων υποθαλασσίων κοιτασμάτων πετρελαίου και της εντυπωσιακής χρηματοδότησης (ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) του βραζιλιάνικου κλάδου της Santander. Επίσης, η χώρα προορίζεται να φιλοξενήσει δύο από τα μεγαλύτερα αθλητικά events του προσεχούς μέλλοντος: του Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σαφή μειονεκτήματα: όπως αναφέρεται στο βρετανικό ταξιδιωτικό οδηγό για τη Βραζιλία, «περιστατικά βίας και εγκληματικότητας μπορούν να λάβουν χώρα οπουδήποτε, και πολύ συχνά περιλαμβάνουν χρήση πυροβόλων ή όχι όπλων…περιστατικά κατάληψης αυτοκινήτων συμβαίνουν, κάποιες φορές με τους ιδιοκτήτες τους να πιάνονται όμηροι και να εξαναγκάζονται σε αναλήψεις χρημάτων από τους λογαριασμούς τους».

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς: «έχουν υπάρξει περιστατικά πυρπόλησης λεωφορείων από συμμορίες με τους επιβάτες μέσα, αφού πρώτα είχαν προηγηθεί ληστείες». Γενικά, οι ταξιδιωτικές οδηγίες πολύ συχνά είναι αποθαρρυντικές.

Ωστόσο, ο Πίτερ Ρομπ, ειδικός από παλιά σε θέματα βραζιλιάνικης οικονομίας, θεωρεί πως η χώρα έχει τρομερές προοπτικές: «Η Βραζιλία είναι μία χώρα τεράστιου φυσικού πλούτου, έχει πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ δεν υπάρχουν πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό της. Παρόλα αυτά, οι ρυθμοί θανάτων λόγω εγκληματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στάνταρ των Ηνωμένων Εθνών, παραπέμπουν σε μία χώρα εν μέσω εμφυλίου πολέμου» αναφέρει στο βιβλίο του, «A Death in Brazil».

Αναμφίβολα, τα εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν για να διεκδικήσει η χώρα μία θέση ανάμεσα στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη είναι πολλά: πρώτον, το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς είναι χαώδες, ενώ η υποδομή μεταφορών της (λιμάνια, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια) έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Όμως τα πλεονεκτήματα φαίνεται να είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα: εκτός του ότι η ηγεσία της χώρας φαίνεται πρόθυμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα παρά να τα αγνοεί (χαρακτηριστική περίπτωση το θέμα του οργανωμένου εγκλήματος, την ύπαρξη του οποίου, σε σειρά συνδιασκέψεων στο Ρίο και το Σάο Πάολο κανείς δεν αμφισβήτησε), ενώ, εν αντιθέσει με την έτερη ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη, την Κίνα, δεν τίθεται θέμα εθνολογικών διαφορών στο εσωτερικό της. Επίσης, ενεργειακά, βρίσκεται σε αρκετά καλή θέση, τόσο λόγω των πετρελαϊκών της πόρων, όσο και λόγω του ότι καλύπτει μεγάλο τμήμα των αναγκών της μέσω υδροηλεκτρικών σταθμών και επεξεργασμένης αιθανόλης.

Έχει όντως προοπτικές υπερδύναμης; Κατά το Μάικλ Σκάπινκερ των Financial Times, ναι: «Η Βραζιλία θα εξελιχθεί σε μεγάλη υπόθεση. Όχι απλά για τον επόμενο χρόνο, αλλά και αυτούς που θα έρθουν αργότερα».

Πηγή:kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου