Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Άφησε το σημάδι του ο Μ.Αλέξανδρος ( NEA)


Η απάντηση στο ζήτημα που απασχολεί τους ιστορικούς, για το αν οι κάτοικοι του ινδικού χωριού Μαλάνα απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα έρθει μέσω πιστοποίησης από εξέταση DNA. Το χωριό θεωρείται μία από τις αρχαιότερες δημοκρατίες παγκοσμίως και χωρίς αμφιβολία, η πιο απομονωμένη, αφού βρίσκεται στα 3.000 μέτρα στα Ιμαλάια και για να φτάσει κανείς απαιτούνται οκτώ ώρες πεζοπορία από το κοντινότερο χωριό, το Γιάρι. Ωστόσο οι μελετητές , σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Τelegraph», δεν βλέπουν την ώρα να φτάσουν στην κοιλάδα του Κουλού για να επιβεβαιώσουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε εκεί απογόνους. Σύμφωνα με τον θρύλο, η Μαλάνα ιδρύθηκε από τους στρατιώτες του Μακεδόνα στρατηλάτη, μετά τη νίκη επί του Ινδού βασιλιά Πώρου στον Υδάσπη ποταμό το 326 π.Χ. Οι στρατιώτες αυτοί, εξαντλημένοι από τις ατέλειωτες μάχες κατέφυγαν στα Ιμαλάια ιδρύοντας μια κοινότητα.

«Τα χαρακτηριστικά τους είναι ευρωπαϊκά. Ακόμη και το πολιτικό τους σύστημα μπορεί να είναι ελληνικής καταγωγής. Είναι πανάρχαιο και μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή», σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα ο Σουηδός καθηγητής Ρ.Κ. Βάιντ.

Ο τοπικός ιερέας ωστόσο, έχει αντίθετη άποψη, αφού υποστηρίζει ότι ο στρατός του Μ. Αλεξάνδρου δεν έφτασε ποτέ στο χωρίο, άποψη που δεν απέχει πολύ από το πνεύμα των κατοίκων της κονότητας, που υποστηρίζουν: «Η θεά μας χτύπησε τους στρατιώτες του και τους σκότωσε όλους». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μαλάνα οι ξένοι δεν ήταν ποτέ καλοδεχούμενοι, απαγορεύονται οι μεικτοί γάμοι, ενώ η διάλεκτος τους δεν μοιάζει με εκείνες τις υπόλοιπες της περιοχής. Αναφέρεται επίσης, ότι αν κάποιος επισκέπτης αγγίξει κάποιον ντόπιο, τιμωρείται με πρόστιμο.

Παρ’ όλα αυτά το πολιτικό σύστημα μοιάζε ιπολύ με το ελληνικό. Συγκεκριμένα, προβλέπει την εκλογή τοπικού κοινοβουλίου, οι διαφορές ανάμεσα στις περίπου 200 οικογένειες λύνονται από ένα δικαστήριο, ενώ οι δεσμοί με τους Μακεδόνες ενισχύονται και από το γεγονός αρκετοί κάτοικοι είναι ξανθοί με ανοικτό δέρμα και χρώμα ματιών!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου