Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Περί μετανάστευσης ( Καθημερινή 9-8-2009)


Συνωστισμός λαθρομεταναστών
Ανεπαρκή τα κρατητήρια - Τον Οκτώβριο έτοιμο το κέντρο Ριτσώνας

Η κατά κυριολεξία κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών όλης της Ελλάδας, όπου οδηγούνται όσοι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις, κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας, επιταχύνει τις διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας των τριών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στη Ριτσώνα, τον Ασπρόπυργο και τον Eβρο. Υπό την πίεση των συνθηκών, οι προσπάθειες επικεντρώνονται ώστε το κέντρο στη Ριτσώνα να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τα τέλη του Οκτωβρίου. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω του αδιαχώρητου που έχει διαμορφωθεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, οι «πλεονάζοντες» συλληφθέντες αλλοδαποί μεταφέρονται με τουριστικά λεωφορεία στα κρατητήρια αστυνομικών διευθύνσεων όλης της χώρας, όπου διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, υγειονομικά επικίνδυνες, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Οι ένστολοι υποστηρίζουν ακόμα ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μεταδοτικές ασθένειες. Ανάλογο πρόβλημα καταγράφεται και στα κέντρα φιλοξενίας του Ανατολικού Αιγαίου, όπου κρατείται υπερδιπλάσιος του προβλεπομένου αριθμός λαθρομεταναστών.

Ασφυξία στα κρατητήρια όλης της χώρας
Οι αστυνομικοί δηλώνουν αδυναμία να διαχειριστούν τον όγκο των αλλοδαπών κρατουμένων και ανησυχούν για τις συνθήκες υγιεινής

Tου Γιαννη Σουλιωτη

Κατάσταση ασφυξίας επικρατεί ήδη στα κρατητήρια των περισσότερων αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας (και της Αττικής), όπου, ελλείψει χώρου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, οδηγούνται όσοι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται στις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Μόνον τον Ιούλιο οι συλληφθέντες στην Αττική για παράβαση του νόμου «περί αλλοδαπών» ανήλθαν σε 2.550, τη στιγμή που, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη είναι χωρητικότητας μόλις 300 ατόμων.

Αστυνομικοί της περιφέρειας με επιστολές τους προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούν για αδυναμία διαχείρισης του όγκου των αλλοδαπών κρατουμένων, περιγράφουν με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης των συλληφθέντων, ενώ για τους ίδιους κάνουν λόγο για «έκθεσή τους σε μεταδοτικές ασθένειες». Υπό την πίεση όλων αυτών, επιταχύνεται η διαδικασία για τη λειτουργία των πρώτων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.

Μάλιστα, η παράταση του ανώτατου χρονικού ορίου κράτησης από τρεις σε έξι μήνες αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες κράτησης, ενώ πληθαίνουν και οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων για απαράδεκτες συνθήκες. Η όλη κατάσταση και το κλίμα που επικρατεί τελούν σε γνώση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κινεί με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη δημιουργία των τριών νέων κέντρων φιλοξενίας σε Ασπρόπυργο, Ριτσώνα και Εβρο. Πηγές μάλιστα από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη αποκαλύπτουν ότι το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα θα έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Προς έγκριση

Στέλεχος του υπουργείου μιλώντας στην «Κ» δήλωνε ότι «αύριο αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη Ριτσώνα». Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο καταυλισμούς σε Ασπρόπυργο και στην περιοχή Πέπλο του Εβρου, πρόθεση είναι η λειτουργία τους να ξεκινήσει το αργότερο έως το τέλος του έτους. Διαφορετική είναι η περίπτωση στην Κεραμωτή του νομού Καβάλας, όπου η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προκαλεί αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Η συνολική χωρητικότητα αυτών των κέντρων εκτιμάται στα 2.500 άτομα.

Προς το παρόν, ενδεικτική της κατάστασης είναι επιστολή αστυνομικού της Διεύθυνσης Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία αναφέρεται ότι «στα κρατητήρια του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος Αγρινίου κρατούνται εδώ και είκοσι ημέρες 25 αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν σοβαρά μεταδιδόμενα νοσήματα. Η κατάσταση είναι σοβαρή έως ανησυχητική για το προσωπικό, καθώς παρά τις όποιες προφυλάξεις με μάσκες και γάντια είναι ενδεχόμενο οι αθένειες αυτές να μεταδοθούν».

Με φυματίωση

Αστυνομικός του τμήματος λέει στην «Κ» ότι «στα κρατητήρια ζουν για πάνω από ένα μήνα Αφγανοί και Σομαλοί λαθρομετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν σε Αθήνα και Πάτρα. Υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις και προέκυψε ότι πολλοί πάσχουν από φυματίωση και ψώρα, ενώ στα πορίσματά τους οι γιατροί μάς είπαν ξεκάθαρα «κινδυνεύετε». Για να μην ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, αφήνουμε ανοικτή την πόρτα του κρατητηρίου ώστε να πηγαίνουν μόνοι τους στην τουαλέτα, ενώ τα χάπια στους ασθενείς τα πετάμε από απόσταση». Προ δεκαημέρου έφτασε στο Αγρίνιο από το αρχηγείο σήμα, σύμφωνα με το οποίο όσοι κρατούμενοι επιθυμούσαν μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με έξοδα του ελληνικού κράτους. Κανείς τους ωστόσο δεν δέχτηκε.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, όπου εδώ και 40 ημέρες έχουν μεταχθεί από την Αττική λαθρομετανάστες,κυρίως Αλβανοί.

Σε επιστολή τους προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Βασ. Τσιατούρα, τους βουλευτές του νομού και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι αστυνομικοί της Κοζάνης αναφέρουν: «Προκαλεί ανησυχία η απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταγωγή 19 λαθρομεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης. Οι αστυνομικές υπηρεσίες διαθέτουν χώρους κράτησης για ολιγόωρη ή για ολιγοήμερη παραμονή. Η πέραν των προβλεπομένων χρόνων κράτηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης υγιεινής και ασφάλειας».

Στα τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πτολεμαΐδας, Σέρβιας και Τσοτιλίου οι λαθρομετανάστες έχουν ήδη συμπληρώσει ένα μήνα παραμονής στα κρατητήρια. «Παρακαλούμε το Κέντρο Υγείας να μας παραχωρήσει γάντια, μάσκες και αντισηπτικά προκειμένου να μπορέσουμε να τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής» λένε στην «Κ» αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί.

Στην Αρτα το πρόβλημα έλαβε μεγαλύτερη δημοσιότητα χάρη στην ενεργοποίηση φορέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και βουλευτών της αντιπολίτευσης. Στις 16 Ιουλίου ο δήμαρχος της πόλης κ. Πάνος Οικονομίδης απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία έγγραφε ότι «η κατάσταση είναι δραματική και, δυστυχώς, μέρα με την ημέρα γίνεται χειρότερη». Οι πρώτοι έξι συλληφθέντες σε επιχειρήσεις «σκούπα» στην Αθήνα μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αρτας στις 20 Ιουνίου και μάλιστα ένας εξ αυτών, αλβανικής υπηκοότητας, συνεχίζει να παραμένει εκεί. Στις 7 Ιουλίου από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών μετήχθησαν πέντε ακόμα Ιρακινοί, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία πείνας, με συνέπεια δύο από αυτούς να διακομισθούν στο νοσοκομείο έπειτα από λιποθυμικά επεισόδια. Το αποκορύφωμα ήταν όταν στις 31 Ιουλίου μετήχθησαν από τη Θεσπρωτία δύο οικογένειες Ιρακινών ανάμεσα στις οποίες βρίσκονταν και βρέφη ηλικίας 8 μηνών. Οι δύο οικογένειες αποχώρησαν τελικά την περασμένη Πέμπτη 6 Αυγούστου και αφού παρενέβησαν μεταξύ άλλων ο δικηγορικός και ο φαρμακευτικός σύλλογος της πόλης.

Στην ύπαιθρο

Παρόμοιες εικόνες μεταφέρουν ένστολοι και από την περιφέρεια Δωδεκανήσου. Στη Σύμη κρατούνται σήμερα 20 λαθρομετανάστες, στο Αγαθονήσι 50, στη Λέρο 95. Τα κρατητήρια των τμημάτων δεν χωρούν παρά έναν ή δύο κρατουμένους, με συνέπεια οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες να «φιλοξενούνται» σε υπαίθριους χώρους, γεγονός που προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Στις 25 Ιουνίου στο Αγαθονήσι κάτοικοι εμπόδισαν πλωτό του Λιμενικού, έμφορτο με λαθρομετανάστες, να δέσει στο λιμάνι προκειμένου με τον τρόπο αυτόν να αποτρέψουν την αποβίβαση των αλλοδαπών στο νησί. Ο δήμαρχος της Σύμης ζήτησε πρόσφατα την αποχώρηση των αστυνομικών από το νησί, διαμαρτυρόμενος για την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης, μιας και ο ούτως ή άλλως περιορισμένος αριθμός ενστόλων απασχολείται στη διαχείριση των λαθρομεταναστών. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, προχωρούν με δική τους πρωτοβουλία σε καθαρισμό και απολύμανση των σημείων που κρατούνται οι αλλοδαποί, καθώς παραπονούνται ότι η δυσοσμία απομακρύνει τους επισκέπτες του νησιού.

Μετακινήσεις μεταναστών από γειτονιά σε γειτονιά

Αναδιαμορφώνεται συνεχώς ο χάρτης όπου καταγράφεται η παρουσία αλλοδαπών (κυρίως λαθρομεταναστών) σε διάφορες περιοχές μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα. Ειδικότερα, από τον Αγιο Παντελεήμονα μετανάστες «εξωθήθηκαν» προς την Πλατεία Αττικής και την πλατεία Βάθης. Πολλοί αλλοδαποί από το κτίριο του παλαιού Εφετείου έχουν «μετακομίσει» στα στενά πέριξ της πλατείας Κουμουνδούρου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός από τους μετανάστες που ζούσαν στον καταυλισμό της Πάτρας κατάφερε να φύγει στο εξωτερικό. Οπως αναφέρει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με καθαρή άποψη για το θέμα, ο αριθμός των μεταναστών που εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου διέμεναν εξαιτίας των αστυνομικών μέτρων «δεν είναι τόσο μεγάλος όσο φαίνεται, αφού πολλοί από αυτούς αποφεύγουν να συγκεντρώνονται έξω όπως έκαναν παλαιότερα, κυρίως σε ό,τι αφορά την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να προχωρήσει η αστυνομία στην εκκένωση του Εφετείου περίμενε πρώτα να αδειάσει από τους «ενοίκους» του. Οι αλλοδαποί είχαν ενημερωθεί από πριν ότι επρόκειτο να ακολουθήσει επιχείρηση, ενώ και η ίδια η αστυνομία πραγματοποιούσε «επισκέψεις» με αποκλεισμό της εισόδου, ελέγχους εγγράφων παραμονής και προσαγωγές πέριξ του Εφετείου. Αποτέλεσμα; Κατά τη διάρκεια της επέμβασης από τους περίπου 600 αλλοδαπούς που διέμεναν εκεί, μέσα βρίσκονταν μόλις οι έξι. Αντίθετα, όσον αφορά τον οικισμό της Πάτρας, οι περισσότεροι από τους μετανάστες είχαν φύγει πριν από ημέρες, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, νέα κυκλώματα βρήκαν τρόπο να τους «διοχετεύουν» στο εξωτερικό μέσω Βουλγαρίας.

Μετά τη σύλληψη

«Προκύπτει ένα θέμα για το τι γίνονται οι μετανάστες που συλλαμβάνονται. Δεν έχουμε κάποια σαφή εικόνα για ποια είναι η μετέπειτα εξέλιξή τους» αναφέρει σχετικά ο κ. Ανδρέας Τάκης, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη. «Εχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό μεγάλη κινητικότητα σε πληθυσμό των κρατουμένων αλλοδαπών προς άγνωστη κατεύθυνση. Μετά έρευνα εντοπίζουμε πολλούς από αυτούς σε διάσπαρτα κέντρα στη Β. Ελλάδα. Υπάρχει ένας φόβος ότι πρόκειται για διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη συνοπτική απομάκρυνσή τους προς την Τουρκία, ακόμα και μέσω παράνομων επαναπροωθήσεων. Ωστόσο, δεν έχουμε στοιχεία για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Τάκης.

Οι επιχειρήσεις «σκούπα» αποδίδουν

Εάν η εικόνα στα κρατητήρια των διευθύνσεων της περιφέρειας είναι η άλλη όψη των «επιχειρήσεων εξωραϊσμού» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ανάλογη κατάσταση επικρατεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και στα τμήματα της Αττικής. Μόλις την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας νέα αστυνομική επιχείρηση στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 52 άτομα, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής ακολούθησε επιχείρηση εκκένωσης του ξενοδοχείου «Απόλλων» στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Δεληγιώργη στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο τοξικoμανείς και λαθρομετανάστες. Συνολικά, τον Ιούλιο στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών 2.369 άτομα, έναντι 1.551 τον Ιούνιο.

Τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αστυνόμευσης στο κέντρο, μολονότι την ίδια ώρα δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες στα κρατητήρια των περισσότερων αστυνομικών υπηρεσιών του Λεκανοπεδίου.

Αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τόνισαν στην «Κ» ότι στα 21 τμήματα της υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών συνολικής χωρητικότητας 292 ατόμων, ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει το όριο κατά 30%. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και τον Ιούνιο, καθώς, ενδεικτικά, στις 30 Ιουνίου κρατούνταν συνολικά 373 άτομα. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στην «Κ» επισήμανε ότι σε καθημερινή βάση υπερκαλύπτεται ο αριθμός των 2.000 ατόμων, όση δηλαδή η συνολική χωρητικότητα των κρατητηρίων της Αττικής, ενώ προκειμένου να μεταφέρουν τους αλλοδαπούς συλληφθέντες σε νομούς της περιφέρειας υποχρεώνονται να μισθώνουν ακόμα και τουριστικά λεωφορεία, καθώς τα αντίστοιχα της ΕΛ.ΑΣ. δεν επαρκούν!

Το αδιαχώρητο και σε Σάμο - Λέσβο

«Οι συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών αυτήn την περίοδο απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν κατάλληλες», δηλώνει στην «Κ» ο αντινομάρχης Σάμου, αρμόδιος για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας του νησιού, κ. Στυλιανός Θάνος. Οπως επεσήμανε, στις εγκαταστάσεις του κέντρου, το οποίο είναι χωρητικότητας 285 ατόμων, κρατούνται αυτές τις ημέρες 600 άτομα, Αφγανοί και Σομαλοί λαθρομετανάστες στην πλειονότητα. Η κατάσταση, εκτιμά ο ίδιος, πρόκειται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς το ανώτατο χρονικό όριο κράτησης επιμηκύνθηκε από τους τρεις στους έξι μήνες, ενώ και η ροή λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια παραδοσιακά αυξάνεται τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Την περασμένη Τετάρτη, φοβούμενοι ότι επίκειται απέλασή τους, οι κρατούμενοι του κέντρου προχώρησαν σε εξέγερση και προσωρινή αποχή από το συσσίτιο. Στη διάρκεια των επεισοδίων, στις εγκαταστάσεις του κέντρου προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές. Με παρέμβαση πάντως της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίστηκε ότι οι όποιες μεταγωγές αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση του κέντρου, με αποτέλεσμα 32 άτομα να αποχωρήσουν δίχως ένταση το πρωί της Παρασκευής με προορισμό του κέντρο Φιλοξενίας στον Κυπρίνο. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στη Λέσβο, όπου κρατούνται σήμερα 760 λαθρομετανάστες αντί 350 που είναι ο προβλεπόμενος αριθμός. «Εάν δεν υπάρξουν μεταγωγές τη Δευτέρα ο αριθμός τους θα έχει ξεπεράσει τους 1.000. Πλέον έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά» σχολίασε στην «Κ» ο αρμόδιος αντινομάρχης Λέσβου κ. Σταύρος Ψαρόπουλος. Ο ίδιος περιγράφει ότι «δεν διαθέτουμε άλλα κρεβάτια και πλέον απλώνουμε στρώματα όπου υπάρχει λίγος χώρος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου