Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Γενέθλια


Γενέθλια. Τι σημαίνει άραγε αυτή η μέρα για τον καθένα από σας; Είναι όντως τόσο ιδιαίτερη όσο φαντάζει ή είναι μία μέρα σαν όλες τις άλλες;

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν είναι σαν όλες τις άλλες μέρες. Αυτή η μέρα μπορεί να σημαίνει για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Όσο χρονών και να είσαι, τα γενέθλιά σου θα είναι πάντα ξεχωριστά. Είτε επειδή είσαι τόσο μικρός που αυτό σου δίνει τη δυνατότητα για όνειρα, σχέδια, τρέλα, είτε γιατί είσαι αρκετά μεγάλος, ώστε να έχεις την τύχη να γιορτάζεις όχι γιατί μεγαλώνεις, αλλά για όλα τα χρόνια που πέρασαν, για όλες τις στιγμές που κατάφερες να ζήσεις!

Όχι, σε καμία περίπτωση τα γενέθλια δεν είναι μία απλή μέρα σαν τις άλλες. Είναι η δική σου μέρα. Η μέρα που μπορείς να κάνεις τον απολογισμό σου. Να σκεφτείς το μέλλον σου, να ζυγίσεις τη ζωή σου. Όχι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άλλη μέρα, αλλά είναι αυτή η δική σου στιγμή. Διότι ο καθένας μας έχει μία αξία σ' αυτόν τον κόσμο και πρέπει να θυμάται και να εκτιμά όλα αυτά που με τη δική του προσπάθεια και των αγαπημένων του κατάφερε να δημιουργήσει.

Για μένα τα γενέθλιά μου είναι η πιο αγαπημένη στιγμή ολόκληρου του χρόνου. Την περιμένω πώς και πώς. Ίσως να μετράω και τις μέρες καμιά φορά... Αυτό συμβαίνει επειδή είναι αυτή η μέρα που μου θυμίζει όλους τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου. Όλα εκείνα τα άτομα που έχω ζήσει μαζί τους, έστω και κάτι τόσο μικρό, που μας συνδέει με κάποιον τρόπο.

Ναι, είναι η αγαπημένη μου μέρα, γιατί το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς. Γιατί δέχομαι τα πιο γλυκά μηνύματα. Γιατί δακρύζω από χαρά για όλους αυτούς τους ανθρώπους που κατάφερα να γνωρίσω!

Είναι η αγαπημένη μου μέρα, διότι όσο και να το βαριέμαι καμιά φορά, απολαμβάνω κάθε λεπτό που η μαμά μου περιγράφει με δάκρυα στα μάτια την στιγμή της γέννησής μου.

Υπάρχει άραγε πιο έντονο συναίσθημα απ' αυτό; Όταν καταλαβαίνεις πώς για τους γονείς σου είσαι αιτία της ύπαρξής τους; Άραγε υπάρχει μεγαλύτερο συναίσθημα;


Ναι, είναι η αγαπημένη μου μέρα ξεκάθαρα! Γιατί μπορώ να γιορτάζω αυτήν τη μέρα βγαίνοντας και διασκεδάζοντας. Αλλά είναι η ίδια μέρα που θα με γεμίσει δάκρυα στα μάτια, στην ανάμνηση στιγμών, ανθρώπων, τόπων. Είστε άραγε όλοι τόσο ευάλωτοι αυτήν τη μέρα;

Αισθάνεσαι τόσο σημαντικός. Αισθάνεσαι ότι είσαι χρήσιμος, ακόμα και απαραίτητος. Και αυτό σε γεμίζει ευτυχία. Νιώθεις όμορφα, αλλά ταυτόχρονα σε βαραίνει. Μέσα στις ευχές των αγαπημένων σου ανθρώπων υπάρχει κάθε θετική σου πλευρά, κάθε δυνατό σου σημείο. Κανένα μειονέκτημα, κανένα λάθος. Και είναι όλες αυτές οι ευχές που σε γεμίζουν ευθύνες. Έτσι, μέσα απ' αυτές συνεχίζεις να είσαι ο εαυτός σου και να παλεύεις για να μην απογοητεύσεις κανέναν τους.

Όχι, τα γενέθλια δεν είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Αυτή η μέρα σου θυμίζει τα καλά και τα κακά. Τις επιτυχίες, αλλά και τα λάθη σου. Μα πάνω απ' όλα σου θυμίζει να ζεις! Κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή... Σου θυμίζει γιατί πρέπει να ζεις. Όλους εκείνους τους λόγους, όλους εκείνους τους ανθρώπους για τους οποίους αξίζει να ζεις.

Είναι μια μέρα που μπορεί να γεμίσεις ευτυχία αλλά και μελαγχολία. Κάθε χρόνο τόσο ίδια και τόσο διαφορετική. Κάθε χρόνο αυτήν τη μέρα, τη δική σου μέρα, να είσαι χαρούμενος, να αγαπάς περισσότερο, να μισείς λιγότερο. Αλλά ποτέ αυτήν τη μέρα, και κάθε μέρα, να μην ξεχάσεις να ζεις! Για σένα, γι' αυτούς που αγαπάς, γι' αυτούς που ζώντας θα αγαπήσεις.

Υ.Γ. Ένα χρόνο μεγαλύτερη. Ένα χρόνο λίγο πιο ευτυχισμένη. Μόνο αγάπη στη ζωή σας.



by Cos

2 σχόλια:

  1. Μακάρι Ειρήνη να μπορούσα να πω το ίδιο με σενα! Δυστυχώς, για μενα τα γενέθλια είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου. Τη μέρα αυτή θέλω απλά να γίνομαι αόρατη για όλους!!! Και μόνο η σκέψη των γενεθλίων μου γεννά άσχημα συναισθήματα και σίγουρα ο λόγος δεν είναι το ότι μεγαλώνω. Έχω να γιορτάσω γενέθλια από τα 12 και δεν είναι ότι δεν μου δώθηκε η ευκαιρία γιατί πολύ απλά όσες φορές τόλμησαν οι δικοί μου να μου φέρουν τούρτα ούτε γύρισα να την κοτάξω. Ούτε καν να μπω στη διαδικασία να σβήσω κεράκια! Τα καλύτερα γενέθλια, όσο κι αν σου φανεί περίεργο, ήταν φέτος γιατί η μητέρα μου τα θυμίθηκε αργά το απόγευμα όταν κόντευε να τελειώσει ημέρα και τα θύμισε και στην αδερφή μου, ενώ ο πατέρας μου τα θυμίθηκε την επόμενη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γενέθλια είναι ο έλεγχος που παίρνουμε στο σχολείο στο τέλος της χρονιάς. Τι συμβαίνει με έναν έλεγχο; Αν ξέρουμε ότι έχουμε πάει καλά, ανυπομονούμε να τον πάρουμε και να τον δείξουμε με περηφάνια. Αν ξέρουμε ότι δεν τα πήγαμε καλά, τότε είναι μία μέρα που φοβόμαστε, μία μέρα που θέλουμε να ξεχαστεί γρήγορα. Είναι επίσης σαν το New Year's resolution. Θέτεις δηλαδή τους στόχους της επόμενης χρονιάς. Αν για κάποιον λόγο είναι δύσκολο να πετύχεις τα όνειρα σου τον επόμενο χρόνο, τότε και πάλι τα γενέθλια μπορεί να έχουν άσχημη αίσθηση.

    Για μένα - και αυτό είναι το πολύ ωραίο που γράφει η Cos - τα γενέθλια είναι οι άνθρωποι. Φτάνει η μέρα που κάνεις την καταμέτρηση. Βλέπεις τα πρόσωπα που αγαπάς στην οικογένεια σου, τους πραγματικούς σου φίλους και όποιο άλλο σημαντικό πρόσωπο έχεις. Αν είναι εκεί και είναι υγιείς τότε δεν έχεις λόγο να μη χαμογελάς στα γενέθλια. Αυτή η παρουσία, που μπορεί να την παίρνουμε σαν δεδομένη, είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για ευτυχισμένα γενέθλια. Κι αν το καταλάβουμε νωρίς, τότε θα είναι ευκολότερο να αντέξουμε τα μεγαλύτερα γενέθλια, γιατί θα έχουμε εκτιμήσει εγκαίρως τις στιγμές που στη συνέχεια γίνονται αναμνήσεις.

    Χρόνια Πολλά Ειρήνη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή