Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα

Ό,τι δεν είναι άνθρωπος δεν είναι κατ' ανάγκη αντικείμενο.

Την πρόταση τους για τη νομοθετική αλλαγή αντιμετώπισης της φύσης και του ζώου στο επερχόμενο αναθεωρημένο Σύνταγμα θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 18 Ιουνίου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) σε συνεργασία με τον συνταγματολόγο Κωνσταντίνο Χρυσόγονο παρουσία πολλών προσωπικοτήτων της Αυτοδιοίκησης, των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Η εκδήλωση - παρουσίαση για την προώθηση αυτής της συνταγματικής αλλαγής θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), στο Πάρκο Ελευθερίας επί της οδού Β. Σοφίας (Σταθμός Μετρό Μέγαρο Μουσικής).

Η Π.Φ.Π.Ο σε συνεργασία πάντα με νομικούς, συνταγματολόγους και επιστήμονες παλεύει ουσιαστικά όχι μόνο για την αλλαγή της νοοτροπίας μας ώστε να εξαλειφθούν τα περιστατικά κακοποίησης ζώων αλλά θα παρουσιάσει στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή, στη Βουλή που θα προτείνει τις αλλαγές του Συντάγματος, την ολοκληρωμένη πρόταση ως σε θέματα περιβάλλοντος ώστε τα ζώα νομοθετικά να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που φορέας που ασχολείται με τα δικαιώματα των ζώων καταθέτει κάτι τόσο ριζοσπαστικό για τα ελληνικά δεδομένα και η κίνηση τους αυτή αξίζει την στήριξη όλων μας. Όπως ορθά τονίζεται εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο, ό,τι δεν είναι άνθρωπος δεν είναι κατ' ανάγκη αντικείμενο!

Η Π.Φ.Π.Ο θα παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της για αλλαγή της νομοθεσίας μας, όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς, που η πλειονότητα των πολιτών τα κρατά καθηλωμένα στις αλυσίδες τους για όλη τους τη ζωή.

Η Π.Φ.Π.Ο τονίζει: "Σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει όχι μόνον την απόλυτη φτωχοποίηση, εξαιτίας της οποίας η σκληρότητα προς όλα τα άλλα έμβια ήδη έχει επιταθεί δραματικά, αλλά και ένα Fast Track ξεπούλημα των φυσικών πόρων, με αποτέλεσμα την άμεσα αναμενόμενη διατάραξη του μικροκλίματος και των τελευταίων υπολειμμάτων της άγριας πανίδας. Η εκδήλωση επιλέξαμε να διεξαχθεί στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου από τον Φεβρουάριο του '14 μέχρι και τον Δεκέμβριο του '15 εκτίθενται οι μεγαλύτεροι εικαστικοί της χώρας της γενιάς του '80. Εν προκειμένω, η επίκαιρη έκθεση είναι του, Προέδρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, Ξενή Σαχίνη "out of the box" project exposing, της οποίας το θέμα είναι ακριβώς το ζήτημα της ελευθερίας και του βασανισμού ανθρώπων και λοιπών έμβιων".

Ποια είναι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

H Π.Φ.Π.Ο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία της Ελλάδας. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβιστικό τρόπο.

Στις πολλαπλές δράσεις της περιλαμβάνονται:

Η εκπόνηση επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα των ζώων προς όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς της πολιτείας (καθ' ύλην υπουργεία, αυτοδιοίκηση, κτηνιατρικές υπηρεσίες, εισαγγελικές αρχές, κλπ.) και το καθημερινό λόμπι για την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο

Τον Μάρτιο του 2012 η Π.Φ.Π.Ο κατόπιν συνάντησης της με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου, πέτυχε την έκδοση της 2ης διευκρινιστικής εγκυκλίου προς όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας για την ορθή εφαρμογή του Ν.4039/2012.

Επίσης, πολλές από τις προτάσεις της ενσωματώθηκαν στον παραπάνω νόμο μετά από τις δυναμικές και επίμονες παρεμβάσεις της τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και στη Βουλή κατά την ψηφοφορία του νόμου (π.χ. η κατάργηση της χρήσης ζώων σε παραστάσεις και θεάματα, η έννοια της παθητικής κακοποίησης ως ποινικό αδίκημα, η μη θανάτωση ζώων από λεϊσμάνια βάσει του Π.Δ. 400/83, ο περιορισμός της χρήσης της ευθανασίας μόνο στο στάδιο της μη αναστρέψιμης πλέον κατάστασης της υγείας των ζώων).

Τον Νοέμβρη του 2012 συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με θέμα "Επιβολή πληθυσμιακού ελέγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα".

Οι εκστρατείες και οι ακτιβιστικές διαμαρτυρίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθή και δίκαιη μεταχείριση των ζώων ως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα.

Μερικές από τις εκστρατείες της αφορούν την απελευθέρωση των βαρελόσκυλων και της μόνιμης αλυσόδεσης των ζώων, τη βελτίωση των δημοτικών κυνοκομείων και την ορθή λειτουργία τους, την κατάργηση της πώλησης παντός είδους ζώου, την κατάργηση της χρήσης της γούνας, την κατάργηση του κυνηγιού, την καλύτερη μεταχείριση των παραγωγικών ζώων, την προώθηση της χορτοφαγίας και την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα.

Ιδιαιτέρως, για την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών των βαρελόσκυλων, η Π.Φ.Π.Ο εκτός από την εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου πανελλαδικά, κατάφερε να συνενώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κρήτης.

Συνεργασία με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και πολιτικούς.

Η συνεργασία με μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις του εξωτερικού (Βritish Union for the Abolition of the Vivisection, Anti-Fur Coalition).

Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Συμβιώνω με τα Ζώα" σε όλη τη χώρα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

Η διοργάνωση σεμιναρίων στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας ανά την επικράτεια.

Η διαρκής κυκλοφορία και προώθηση δελτίων τύπου σε όλα τα Μ.Μ.Ε.

Η διαρκής φροντίδα και περίθαλψη ζώων χρηζόντων βοήθειας.

Οι κατασχέσεις ζώων που πωλούνται παρανόμως και οι απελευθερώσεις των.

Η συνεργασία με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων.

Οι καταγγελίες και μηνύσεις κατά ομάδων ή ατόμων που παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα ζώα.

Η διοργάνωση Ημερίδων.

Τον Οκτώβριο του 2011 πραγματοποίησε την Ημερίδα με θέμα: "Α' Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα" και τον Φεβρουάριο 2013 διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Εμμανουήλ-Ρούσσο Παπαδάκη την Ημερίδα με θέμα: "Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος Απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την Ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή". Η Ημερίδα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου του Αρείου Πάγου με θέμα: "Αποσαφήνιση των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του Ν.4039/2012".

Στις Ημερίδες συμμετείχαν με ομιλίες τους νομικοί, συνταγματολόγοι και εισαγγελείς, καθηγητές φιλοσοφίας, κτηνιατρικής, εγκληματολογίας και ψυχιατρικής, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και εκπρόσωποι των δήμων.

Τον Αύγουστο του 2013 η Π.Φ.Π.Ο συμμετείχε με ομιλία της για τα δικαιώματα των ζώων στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διεξήχθη στην Αθήνα, όπου και βράβευσε τον διακεκριμένο φιλόσοφο του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ζώων Garry Steiner και εγκατέστησε ακαδημαϊκή και μελετητική σχέση με το διακεκριμένο Πανεπιστήμιό του.

Η ενεργή και ένθερμη υποστήριξη στις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και των βιότοπων (π.χ. fast track για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας, εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε) στις νήσους Χίος, Λέσβος, Λήμνος, κλπ).

Glenti comment: Η Π.Φ.Π.Ο από το δικό της μέτωπο παλεύει διαρκώς για τις βασικές, ουσιαστικές και μακροχρόνιες αλλαγές. Για πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα, αλλά στη χώρα μας και με το μυαλό που κουβαλάμε, δεν...

Σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη πολύ σημαντική δράση των διάφορων φιλοζωικών ομάδων - κυρίως και κατά βάση, ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με ενεργούς φιλόζωους εθελοντές που παλεύουν στην πρώτη γραμμή, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα ζωάκια του δρόμου αλλά και στα οικόσιτα που κακομεταχειρίζονται - η φιλοζωική δράση & συμπεριφορά σιγά σιγά αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Ένα μικρό φως βλέπουμε όσοι ελπίζουμε ότι θα γίνουμε καλύτεροι, θα μάθουμε να σεβόμαστε τα ζώα, θα αποκτήσουμε παιδεία, και τελικά ίσως καταφέρουμε να σεβόμαστε περισσότερο κάθε τι.

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και μας βοηθάει να προχωράμε μπροστά και να πετυχαίνουμε ό,τι ελπίζουμε. by Kat



πηγή:  zoosos.gr

1 σχόλιο: