Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Μέσα κοινωνικής (απο)δικτύωσης


Η κλασική ατάκα μόλις γνωρίσεις κάποιον τώρα ποια είναι; Έλα, μην κάνεις πως δεν την ξέρεις... "Πώς σε λένε στο facebook για να σε κάνω add;". Φαντάζεσαι, λοιπόν, την έκπληξή τους όταν λέω ότι δεν έχω facebook και ούτε είχα ποτέ.

- Μα καλά, τι κοπέλα είσαι εσύ;
- Είναι δυνατόν; Πού ζεις;

Κι όμως, ναι. Είναι δυνατόν. Ο λόγος είναι απλούστατος: ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ. Συμφωνώ ότι είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο όταν χρησιμοποιείται σωστά και ότι έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα, αλλά το θέμα είναι ότι ελάχιστοι το χρησιμοποιούν σωστά. Ειδικά τους πρώτους μήνες του καινούριου τους προφίλ, όλοι είναι σε συνεχή επαγρύπνηση...

- Ποιος έκανε check-in; Πού; Με ποιους;
- Τι φόρεσε η κάθε "φίλη" όταν βγήκε;
- Μήπως με έκανε κανένας add;
- Ενημέρωσα το status μου;
- Μήπως έχω καμία ενημέρωση;

Και άλλα πολλά - ίδιας φύσεως - ερωτήματα βασανίζουν τον κάτοχο καινούριου προφίλ και, χωρίς να το καταλάβει, με τον πιο ύπουλο τρόπο καταντάει να ζει μπροστά από οθόνες.

Ok, επιλογή σου είναι. Εγώ, όμως, δεν έχω ανάγκη από εικονική επικοινωνία αλλά από πραγματική, ανθρώπινη. Μου έχει τύχει άπειρες φορές, τόσο στο σχολείο όσο και στο πανεπιστήμιο, να βλέπω κολλητές φίλες να κάθονται η μία δίπλα στην άλλη σε ώρα διαλείμματος ή κάποιου κενού ή σε κάποια καφετέρια και να μιλάνε μέσω chat στο  facebook. Ε Λ Ε Ο Σ !!! Κλείσ' το το ρημάδι κοπελιά και μίλα με την κολλητή σου κανονικά, tête-à-tête.

Και για να είμαι δίκαιη, και τα αγόρια δεν πάνε πίσω... Συχνό φαινόμενο είναι όταν γουστάρει κάποιος μια κοπέλα να της τα ρίχνει μέσω facebook και, όταν τελικά την ψήσει να βγούνε, κάθεται και την κοιτάζει σα χάχας και δεν μπορεί να αρθρώσει ολοκληρωμένα μια απλή πρόταση. (Φιλική συμβουλή στους άντρες αναγνώστες: Τόλμα... Πλησίασε την κοπέλα που γουστάρεις και πες της το στα ίσα. Πίστεψέ με θα τα εκτιμήσει περισσότερο από το να την ζαχαρώνεις κρυμμένος πίσω από έναν υπολογιστή. Το πολύ-πολύ να σου ρίξει χυλόπιτα. Και τι έγινε; Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους ούτε μπορείς να την κάνεις να σε γουστάρει κι αυτή με το ζόρι.)

Κλείνοντας, θα αναφερθώ στο ζήτημα των πειραγμένων profile photos. Δυστυχώς, έχω φτάσει σε σημείο, όταν βλέπω φωτογραφίες γνωστών μου που τις έχουν ανεβάσει στο facebook, να μην μπορώ να τους αναγνωρίσω από το πολύ photoshop. Εντάξει, είπαμε, σβήσε τα ενοχλητικά σημάδια ακμής ή την ακμή που έχεις αλλά όχι και να εμφανίζεσαι με άλλα μούτρα. Αυτό παραπάει... Όλοι τους έχουν τα τέλεια καλογυμνασμένα σώματα, κανένας τους δεν έχει - ούτε είχε ποτέ του - ακμή και φυσικά κανένας δεν έχει στραβά δόντια ή φοράει σιδεράκια.

Οι άνθρωποι που σε ξέρουν και σ' αγαπάνε γι' αυτό που είσαι δεν χρειάζονται τις φωτογραφίες αυτές για να το κάνουν. Κλείσε, λοιπόν, τον υπολογιστή ή το tablet, βγες από το internet στο smartphone και πάρε ένα τηλέφωνο τους φίλους σου να βγείτε για έναν καφέ ή ένα ποτό. Ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό και δεν έχει ανάγκη από εικονικούς φίλους αλλά από κανονικούς.

Υ.Γ.1: Επικεντρώθηκα στο facebook γιατί είναι το πιο διαδεδομένο μέσο κοινωνικής (απο)δικτύωσης στον κόσμο.

Υ.Γ.2: Αφορμή γι' αυτό το κείμενο στάθηκε μια διαφήμιση αναψυκτικού που είδα πρόσφατα.


Υ.Γ.3: Το παραπάνω κείμενο έχει ως μοναδικό στόχο να ταρακουνήσει τους αναγνώστες για να (ξανα)σκεφτούν τον ρόλο που παίζει το facebook στην καθημερινότητά τους.


4 σχόλια:

  1. Καλωσορίζουμε και τη Meggiez στην Γλεντο-παρέα! Στο πρώτο σου κείμενο ασχολήθηκες μ' ένα θέμα που σχολιάζεται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και τώρα με τα smartphones ακόμα περισσότερο. Εγώ είμαι με την άποψη ότι όλα έχουν να κάνουν με τη χρήση και το μέτρο. Κάθε γενιά έχει τα εργαλεία της. Και κάθε γενιά χρησιμοποιεί τα εργαλεία της και λάθος και σωστά. Θέτεις κάποια ζητήματα χρήσης που είναι και τα πιο σημαντικά. Το facebook είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας αλλά πρέπει να μην επισκιάζει την tête-à-tête επικοινωνία γιατί αυτό είναι ένα βήμα προς τα πίσω για τον άνθρωπο. Επίσης, ισχύει ότι στο facebook υπάρχει η τάση να δημιουργούμε ένα image. Να μην προβάλουμε τον πραγματικό μας εαυτό, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά. Κι αυτό είναι, επίσης, πολύ ανησυχητικό. Αυτά τα ανησυχητικά θέματα τα συναντάμε βέβαια και παλιότερα, πριν το facebook. Τα sms του κινητού έχουν αντικατασταθεί με το inbox. Και το θέμα του image υπάρχει και χωρίς το facebook. Οπότε επιστρέφουμε στη χρήση. Με τη σωστή χρήση αποφεύγουμε την μείωση της ικανότητας μας για ανθρώπινη επαφή. Αυτό, όμως, που δεν καταφέρνουμε είναι τον έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα παιδιά! Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι μέλος της οικογένειας του Γλεντιού. Όντως, το γεγονός ότι στο facebook δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων είναι τεράστιο πρόβλημα. Γι αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανεβάζει ο καθένας ότι του κατεβαίνει στο κεφάλι on impulse. Δεν μπορεί να ξέρει ποτέ το αποτέλεσμα που θα έχει η απερισκεψία μιας ή περισσοτέρων στιγμών στη ζωή του (κυρίως στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή).

      Διαγραφή
  2. Καλώς ήρθες Meggiez στο Γλέντι :) αν και χρησιμοποιώ συνεχώς το facebook, μπορώ να πω ότι έχεις δίκιο σε πολλά απ' αυτά που γράφεις, ωστόσο, θα ευθυγραμμιστώ με dom. Μπορείς να το έχεις και να το χρησιμοποιείς εσύ όπως θες. Να κάνεις την χρήση που εσύ θεωρείς σκόπιμη και τότε θα δεις ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που το υπερ-χρησιμοποιούν αλλά πάντα μπορείς αν τους κάνεις hide από το news feed και έτσι έισαι κυριλέ :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή