Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Τα "κομμούνια" του Άδωνι


Μάλιστα! Το (ξανα)ακούσαμε και αυτό: Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, όποιος είναι αντίθετος με αυτόν είναι "κομμούνι". Όποιος διαφωνεί με τις προσεγγίσεις του, μία είναι η εξήγηση!

Με αφορμή τα παραπάνω, θέλω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:

1ον: Ο χαρακτηρισμός κομμούνι δεν είναι ούτε προσβολή (χρησιμοποιείται ευρέως ως τέτοια), ούτε μοναδική ερμηνεία της διαφωνίας κάποιου μαζί του. Ας μην συγχέουμε τον κομμουνισμό, θεωρία και πρακτική (;), με όλα όσα στεναχωρούν τον Άδωνι. Καλό είναι και λίγο διάβασμα σχετικά, για όσους το αναπαραγάγουν ως φερέφωνα.

2ον: Η Δημοκρατία, εκτός από κατ' επίφαση, πρέπει να υπάρχει και στην ουσία: Έχουμε σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα; Όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν ίσες ευκαιρίες, μέριμνα, πρόσβαση στα δημόσια αγαθά; Οι θέσεις του Άδωνι συνάδουν με τα παραπάνω;

3ον: Οι φωνές και οι τσαμπουκάδες σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές και αποτελούν λαβή για όλες αυτές τις μαλακίες που ακολούθησαν. Γι' αυτό και τις θεωρώ και λάθος τακτική. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα με τα οποία μπορείς να αντικρούσεις τις θέσεις του, που δεν περιλαμβάνουν τον τσαμπουκά.

4ον: Απόσπασμα από τις δηλώσεις Άδωνι: "Αυτά τα παιδάκια, που με τα λεφτά του μπαμπά τους πουλάνε ακροαριστερά, νόμιζαν ότι με συνθήματα και φασαρίες θα σταματούσαν την ομιλία μου". Σύμφωνα με αυτό το επιχείρημα του Άδωνι: α) Τα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό, δεν δικαιούνται να υποστηρίζουν αριστερές ιδέες, επειδή χρηματοδοτούνται στις περισσότερες περιπτώσεις από τους γονείς τους, β) Οι οργανωτές της εκδήλωσης - σύμφωνα με την παραπάνω λογική του Άδωνι - είναι εξίσου "παιδάκια" που σπουδάζουν με "τα λεφτά του μπαμπά τους", απλά σε αντίθεση με τους άλλους, "αυτά" έχουν τις σωστές απόψεις. Με λίγα λόγια: Δικαιούσαι να σπουδάζεις στο εξωτερικό με χρηματοδότηση των γονιών σου, μόνο αφού δηλώσεις στο αεροδρόμιο "απεταξάμην τις αριστερές ιδέες".

5ον (και πιο γενικόν): Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις πόσες ευκαιρίες σου έχουν δοθεί στη ζωή να προχωρήσεις, να σπουδάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, να αποκτήσεις έναν δυνατό τίτλο σπουδών που θα σου δώσει την απαραίτητη ώθηση να βρεις μια καλή δουλειά. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναγνωρίζεις πόσοι άνθρωποι που μπορεί να έχουν ίδιες ή και περισσότερες δυνατότητες δεν το καταφέρνουν αυτό μονάχα λόγω οικονομικής αδυναμίας. Προτού το παίξετε σκληροί τιμωροί "των κακών" και δεθείτε στα κυβερνητικά άρματα, ας έχετε στο μυαλό σας το παρακάτω: Είστε υπέρ μιας κοινωνίας που θα δίνει σε όλους το δικαίωμα να αναδειχτούν μόνο βάση προσόντων ή είστε υπέρ της διαιώνισης μιας κοινωνίας ιεραρχικά δομημένης με βάση την οικονομική δυνατότητα του καθενός; Η εφαρμογή της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς της ζωής μας αφορά μόνο τους άλλους ή και τον εαυτό μας; Η πολιτική που εκπροσωπεί ο Άδωνις έχει κάποια σχέση με τα παραπάνω;



3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με όλα. Και με το 3, δηλαδή το ότι είναι αποτυχία αν είσαι φοιτητής να φέρεσαι σαν τον Άδωνι και να κάνεις τσαμπουκά, ενώ έχεις την ευκαιρία να τον ξεγυμνώσεις με επιχειρήματα. Και με όλα όσα λες στα 1, 2, 4 & 5. Θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό το σημείο: "Είστε υπέρ μιας κοινωνίας που θα δίνει σε όλους το δικαίωμα να αναδειχτούν μόνο βάση προσόντων ή είστε υπέρ της διαιώνισης μιας κοινωνίας ιεραρχικά δομημένης με βάση την οικονομική δυνατότητα του καθενός;". Και πιο σημαντικό είναι αν κάποιος το πιστεύει αυτό χωρίς να βγάζει τη δική του βολή απ' έξω. Είναι απαραίτητο να βλέπουμε κάποια γεγονότα σχολιασμένα από ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν συμφέροντα κανενός & που δεν κρίνουν "καφενειακά" αλλά έχουν αφιερώσει πραγματικό χρόνο ώστε να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις που βοηθούν την κοινωνικό-πολιτική αντίληψη τους. Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, αυτές οι απόψεις αξίζουν σεβασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάλυση σου είναι πολύ ωραία Αlejandro. Εγώ ήθελα να σταθώ στο σημείο όπου στάθηκε κι ο Dom. Πόσο λύπη μου προκαλεί το γεγονός ότι η κοινωνική ισότητα μοιάζει τόσο απόμακρη για την Ελλάδα, σαν άπιαστο όνειρο. Δεν μπορούν να γίνουν όμως πολλά, όταν ο κάθε Άδωνις υπάρχει στη παρέα μας, στην οικογένεια μας, στη γειτονιά μας και εμείς τον ανεχόμαστε. Αν θέλουμενα κάνουμε κάτι, πρέπει να ξεκινήσουμε απ'αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kala o adwnis genika exei xasei ton mpousoula

    ΑπάντησηΔιαγραφή