Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

"Μετανάστης ο Νεότερος" by liuq


Ο λόγος που αποφάσισα ν' ασχοληθώ στο πρώτο μου κείμενο με το θέμα της μετανάστευσης των νέων είναι γιατί τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα θέμα επικαιρότητας μεγάλης σημασίας, με διάφορες απόψεις να υπάρχουν γύρω από αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, παρατηρούνται μεγάλα κύματα - μορφωμένων κυρίως - ανθρώπων που φεύγουν από την Ελλάδα είτε για να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να μπορέσουν να βρουν έπειτα εκεί εργασία, είτε - όντας ήδη εφοδιασμένοι με προσόντα - για να αναζητήσουν κατευθείαν δουλειά.

Πρόκειται, φυσικά, για ανθρώπους με όνειρα, φιλοδοξίες ή - ακόμη περισσότερο - για ανθρώπους που έχουν ανάγκη για δουλειά!

Σίγουρο είναι ότι η μορφή των μεταναστών έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των ετών. Στις δεκαετίες του '50 και του '60, οι άνθρωποι μετανάστευαν σε μια άλλη χώρα κυρίως για να εργαστούν στους πρωτογενείς τομείς παραγωγής με άμεση ανάγκη να αποκτήσουν χρήματα για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους πίσω στην Ελλάδα.

Στις επόμενες δεκαετίες και μέχρι πριν μερικά χρόνια, οι άνθρωποι έφευγαν στο εξωτερικό για να επιμορφωθούν και να επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας και να θέσουν σε εφαρμογή όλα αυτά που είχαν μάθει.

Σήμερα, όμως, ο μετανάστης έχει αλλάξει εντελώς έννοια, καθώς συνδυάζει τα πάντα. Ανάγκη για εξειδίκευση, ανάγκη για δουλειά ή ανάγκη επιβεβαίωσης για το ποιος είναι κάποιος και τι μπορεί να κάνει. Σίγουρα αναζητά ένα καλύτερο μέλλον. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι εξαναγκάζονται, λόγω των συνθηκών που επικρατούν αυτήν τη στιγμή, να φύγουν παίρνοντας μαζί τους ένα καλό μυαλό, την εργατικότητά τους ή την ανάγκη για δημιουργία και πηγαίνοντας τα όλα αυτά σε μια άλλη χώρα, που προφανώς μπορεί να τους προσφέρει περισσότερα.

Βέβαια, δεν ξέρω τελικά ποιος είναι σε πιο δυσχερή θέση: αυτός που φεύγει και αφήνει πίσω του οικογένεια, φίλους, την πατρίδα του, και πηγαίνει να ζήσει σε μια εντελώς διαφορετική κοινωνία (ίσως πιο αξιοκρατική βέβαια), ή αυτός που αποφασίζει να μείνει εδώ, είτε γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να φύγει είτε γιατί αποφασίζει να παλέψει με μια δύσκολη και απογοητευτική καθημερινότητα.

Σίγουρο θεωρώ πάντως ότι οι δύο αυτές περιπτώσεις ανθρώπων βρίσκονται σε μια περίεργη θέση αυτήν τη στιγμή. Είναι επιφορτισμένοι να κάνουν παραχωρήσεις στα όνειρα και στις ανάγκες τους σε πολλές περιπτώσεις.

Έτσι, λοιπόν, είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που φεύγουν μέρα με τη μέρα με την επιδίωξη ή το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Είναι μια νέα γενιά μεταναστών με εφόδια πνευματικά, η οποία, όμως, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει ή αν θα θέλει γυρίσει πίσω κάποια στιγμή, για να θέσει σε εφαρμογή όλα αυτά που έχει μάθει για το καλό αυτής της χώρας.

Είναι πασιφανές, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να είσαι νέος αυτήν τη στιγμή και να προσπαθείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο για σένα και που θα σε οδηγήσει ο δρόμος που θα πάρεις.



by liuq

4 σχόλια:

  1. Η φράση "ανάγκη επιβεβαίωσης για το ποιος είναι κάποιος και τι μπορεί να κάνει" ήταν αυτή που ξεχώρισα πιο πολύ απ'το κείμενο. Γιατί πράγματι μία συνέπεια της τωρινής κατάστασης μπορεί να είναι και η αμφισβήτηση των δυνατοτήτων μας επειδή δεν μας δίνονται ευκαιρίες να τις δείξουμε. Welcome liuq !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγουρα η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρωπους που ξεκινουν τώρα το ταξιδι στην επαγγελματική ζώη. Υπάρχει το προφίλ ανθρώπων που ειναι καταρτισμένο αλλά δεν μπορεί να διοχευτεύσει αυτήν την κατάρτιση πουθενα στην εγχωρια αγορά. Όμως, επειδή έχω φίλους στο εξωτερικό, δεν είναι μια εύκολη λύση, oυτε βρίσκουν ως δια μαγείας δουλειά έξω, ούτε οι συνθήκες ζωής είναι ιδανικές. Οι περισσότεροι νομίζω έχουν στο μυαλό τους να μεταναστεύσουν περιστασιακά μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για την επιστροφή τους. Το θέμα είναι αν θα γίνει ποτέ αυτό ή θα είναι πια αργά (Δεν είναι αργά για θαύματα Dom ; )

    ΥΓ. Liuq μεγάλη μας χαρά και τιμή γι αυτό το άρθρο. Καλή αρχή και καλύ συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ για την... πάσα Alejandro! χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε καλωσορίζω και εγώ στη τεράστια Γλεντο-οικογένεια.

    Μεγάλο και δύσκολο το θέμα με το οποίο επέλεξες να ξεκινήσεις. Είναι ένα θέμα που πονάει και που μπορεί κανείς να το δει με πολλούς τρόπους. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη απόφαση αλλά το στοίχημα είναι αν εκείνος που θα επιλέξει να φύγει θα φύγει με σκοπό να ξαναγυρίσει και να εφαρμόσει τις γνώσεις του ή θα ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του. Ελπίζω η σκέψη των περισσοτέρων να είναι στο πρώτο σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή