Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ήρωες ανάμεσα μας (Wednesday's Inspiration, by Alejandro)


"Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί",
Romain Rolland (1866-1944), Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1915.

"Όσα προτερήματα κι αν δίνει η φύση, δεν είναι μοναχά αυτή που
δημιουργεί τους ήρωες. Γι' αυτό χρειάζεται και η συνδρομή των συνθηκών",

Ετυμολογία: Άνθρωπος που προβαίνει σε γενναία πράξη, συχνά μέχρι σημείου αυτοθυσίας.


Wednesday's Inspiration Person of the Week:
Giovanni Falcone, ο Δίκαιος

Ο πρωταγωνιστής της σημερινής μας στήλης είναι ο Δικαστής Τζιοβάνι Φαλκόνε, ο οποίος πριν από 21 χρόνια έχασε τη ζωή του ύστερα από δολοφονική επίθεση της μαφίας κοντά στην πόλη του Παλέρμο. Ο λόγος ήταν ότι δεν κώλωσε να καταδικάσει πολλά άτομα της μαφίας και ήταν επικεφαλής των ερευνών για την καταπολέμηση της. Τα υπόλοιπα στο βίντεο (2 λεπτά είναι ντε, μη βαρεθείτε να το δείτε!)...

Glenti's Weekly Video (Από την εκπομπή "Σαν Σήμερα" της ΝΕΤ)




Περί ηρωισμού

Έχω ακούσει πολλά άτομα να μιλάνε για ήρωες. Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, ήρωες του 40', ήρωες του Πολυτεχνείου. Έχω ακούσει ακόμα και για ποδοσφαιριστές να τους λένε ήρωες μετά από μεγαλειώδεις εμφανίσεις τους. Τι είναι τελικά ο ήρωας;

Για μένα, ο ήρωας είναι αυτός που ξέρει τι είναι το δίκαιο, ξέρει ποιοι είναι οι κίνδυνοι, και το πράττει για να βελτιώσει το συλλογικό συμφέρον. Είναι κάποιος που δεν διστάζει να υπηρετήσει το καθήκον του, χωρίς να τον σταματούν τα διάφορα εμπόδια. Είναι αυτός που μέσα του ξέρει ότι κάνει το σωστό.

Βεβαίως ως προς το τελευταίο ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος του ορισμού του τι είναι το σωστό το οποίο πηγάζει από μέσα του. Είμαι σίγουρος ότι και ο Αδόλφος μέσα του νόμιζε ότι έκανε το σωστό και μάλιστα οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες, που την περίοδο της παντοκρατορίας του τον είχαν σαν ήρωα, το πίστευαν και αυτοί.


Ουσιαστικά, και το θέμα του ηρωισμού εμπίπτει σε πολιτικές σκοπιμότητες. Κάθε ρεύμα στην πολιτική έχει διαφορετικό ήρωα. Σε κάθε έθνος με αντικρουόμενα συμφέροντα, οι ήρωες είναι διαφορετικοί. Για την Ελλάδα ήρωας (εκτός από αεροδρόμιο) θεωρείται ο Ελευθέριος Βενιζέλος επειδή διπλασίασε το μέγεθος της Ελλάδας υπό την εξουσία του. Για τους Τούρκους ήρωας (εκτός από αεροδρόμιο) ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τέρμα στις εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας και του Βενιζέλου και έδωσε εθνική αξιοπρέπεια στους Τούρκους, ο Κεμάλ Ατατούρκ. Για τη Γαλλία ήρωας (εκτός από αεροδρόμιο) ήταν ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ. Πρέπει να σταματήσω μου φαίνεται αυτήν τη συλλογιστική γιατί στο τέλος θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ήρωας είναι αυτός που έχει δώσει το όνομα του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας του, και δεν θα το ήθελα.

Ο ήρωας θα πρέπει με τις πράξεις του να υπηρετεί το γενικότερο καλό, λοιπόν, και να μην επιδιώκει το ατομικό του συμφέρον μέσω πράξεων που με το κατάλληλο marketing της κάθε εποχής παρουσιάζονται ως ηρωικές. Θα πρέπει η πράξη του να ευνοεί το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τις ισχυρότερες ομάδες (χα! Σου την έσκασα Χίτλερ!) και να είναι αυστηρός με αυτούς που αδικούν την κοινωνία και ευνοούν την πάρτη τους (αν ο ήρωας μας πρόκειται για άτομο με εξουσία). Τέλος, το όνομα μπορεί να είναι σε αεροδρόμιο της πρωτεύουσας ή της περιφέρειας αλλά δεν είναι επαρκές ή απαραίτητο συστατικό της ηρωοσύνης αυτό.

Βεβαίως, με τόσα που είπα δεν περιγράφω έναν ήρωα, αλλά έναν Σούπερ Ήρωα. Συνοψίζω: Ήρωας είναι όποιος διαβάζει Γλέντι. Όχι, αυτό είναι ερμηνεία με σκοπιμότητες, σας την έφερα και εσάς!

Συνοψίζω στα αλήθεια τώρα: Ήρωας είναι αυτός που κάνει μια πράξη ή τηρεί μια στάση ζωής που τελικός της αποδέκτης είναι κάποιος άλλος. Και, επίσης, ήρωας είναι αυτός που με τις πράξεις του ή τη φωνή του εναντιώνεται σε καταστάσεις ή καθεστώτα που είναι αντίθετα σε όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω. Και δεν διστάζει να το κάνει παρά τους ενδεχόμενους κινδύνους. Τέλος, παρότι δεν το αναλύουμε επαρκώς στο σημερινό μας κείμενο, υπάρχει και η κατηγορία του ήρωα της στιγμής. Του απλού ανθρώπου που δεν διστάζει να ριψοκινδυνέψει τη ζωή του για να σώσει άλλους συνανθρώπους σε ατυχήματα, φυσικά φαινόμενα και άλλες αντίστοιχες καταστάσεις.


Wednesday's Inspriation Hero of the Week

H κυρία που θα δείτε παρακάτω έκανε μια πράξη σαφέστατα ηρωική.




Ήρωες υπάρχουν πολλοί αλλά
πεθαίνουν νέοι (comment by Kostas)

Το χαρακτηριστικό στοιχείο του κλασικού ήρωα σχεδόν σε όλα τα μυθιστορήματα είναι ότι είναι ωραίοι και νέοι. Ακόμα και εάν το αισθητικό κριτήριο είναι εντελώς υποκειμενικό, το γεγονός ότι είναι ήρωες τους κάνει αυτομάτως και όμορφους στα μάτια μας. Το άλλο χαρακτηριστικό τους όμως είναι ότι πεθαίνουν όλοι νέοι - ή τουλάχιστον πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Έτσι πέθανε ο Giovanni Falcone, ο Paolo Borsellino (έτερος Σικελός δικαστής που δολοφονήθηκε από τη μαφία), ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Τσε Γκεβάρα, ο Martin Luther King και τόσοι άλλοι... Ακόμα και εάν δεν πεθαίνουν, είναι αναγκασμένοι να ζουν κάτω από τον διαρκή φόβο του θανάτου όπως για παράδειγμα ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Γιατί όλοι οι ήρωες πεθαίνουν νέοι; Γιατί το γεγονός που τους κάνει ήρωες είναι ότι τολμούν να τα βάλουν με το κράτος, με το σύστημα, με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα εδώ και χρόνια... Τα βάζουν με τη μαφία, το κράτος, τη χούντα, την αστυνομία, τον καπιταλισμό... Δεν είναι εύκολο αυτό. Τα συστήματα αλλάζουν πολύ δύσκολα, αργά και σταδιακά. Οι ήρωες προσπαθούν να τα αλλάξουν γρήγορα και δραστικά. Γι' αυτό και συνήθως αποτυγχάνουν... Οι πράξεις τους όμως μένουν για να εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές ώστε στο τέλος, μετά από πολλούς αγώνες και πολλούς χαμένους ήρωες, να έρθει η πολυπόθητη αλλαγή.


Wednesday's Inspiration Movie of the Week:
Freedom Writer

Η ταινία σήμερα συνδέεται άμεσα με το σημερινό μας θέμα. Βασίζεται σε πραγματική ιστορία και περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στις αρχές της δεκαετία του 90' στην περιοχή του Λος Άντζελες στις Η.Π.Α. Οι υψηλοί δείκτες εγκληματικότητας ανάμεσα σε εγκληματικές ομάδες, οι οποίες συγκρούονταν με βάση τη φυλή, αποτελούσαν τροχοπέδη για την ενσωμάτωση τους σε μια σχολική τάξη. Κάθε φυλή και μια διαφορετική ομάδα στην τάξη και οι μαθητές να έχουν ως μοναδικό κριτήριο στην κρίση τους τα στερεότυπα. Εκεί επεμβαίνει η δασκάλα, η οποία με διάφορους τρόπους και διάφορες προσωπικές θυσίες καταφέρνει να γκρεμίζει ένα-ένα τα στερεότυπα και να χτίζει καλύτερους ανθρώπους. Σαφέστατα ηρωική στάση ζωής και ας μη γίνει ποτέ αεροδρόμιο.


Wednesday's Inspiration Retro Song:
Bonnie Tyler - Holding Out for a Hero

Εντάξει, ίσως το παρουσιάζει στερεοτυπικά το θέμα του ήρωα η Bonnie (γι' αυτό κατέληξε και στην Eurovision και όχι να έχει στήλη στο Γλέντι), αλλά ήταν το καλύτερο που μπορούσα να βρω να εμπίπτει στις κατηγορίες Ήρωας και Retro Song.




Υ.Γ: Τι είναι το Wednesday's Inspiration;  Είναι η έμπνευση της Τετάρτης. Στον πυρετό της εβδομάδας. Ένα απόφθεγμα, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα τραγούδι, μια εικόνα, μια μυρωδιά, οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για μια παραπάνω σκέψη. Η στήλη επιδιώκει να είναι μαζί σας κάθε Τετάρτη ή τουλάχιστον κάθε δεύτερη Τετάρτη. Στα σχόλια από κάτω περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις.

Υ.Γ.2: Ήρωες ανάμεσα μας; Χμ... κάποιος προσπάθησε να κλέψει λίγη από τη λάμψη του Σάκη σήμερα!


10 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=koJlIGDImiU

    http://www.youtube.com/watch?v=0IA3ZvCkRkQ

    btw την εχω παρακολουθησει την υποθεση με την μαφια ...συγκλονιστικη !
    δαναη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με συναρπάζουν οι ιστορίες των ανθρώπων που βλέπουμε τις τελευταίες 3 εβδομάδες στα βίντεο! Quisling, Wallace και σήμερα ο Falcone! Ίσως επειδή δεν έβλεπα ποτέ ιστορικά ντοκιμαντέρ πριν, τώρα - μέσα από το Wednesday's Inspiration - ενθουσιάζομαι που μαθαίνω ονόματα και τόσο ιδιαίτερες ιστορίες.

    Εξαιρετική και σήμερα η επιλογή θέματος και ο τρόπος παρουσίασης. Εγώ θεωρώ ανθρώπους όπως ο Falcone και η Reham Said ιδανικά πραδείγματα ηρώων. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήρωα πολιτικού που μπορώ να σκεφτώ είναι ο Martin Luther King. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ήρωας ή ηγέτης (ή και τα δύο) ο Ελ. Βενιζέλος. Η κατηγορία ηρώων πολιτικών με μπερδεύει.

    Τέλος, με τρελαίνουν οι χιουμοριστικές πινελιές (2 λεπτά βίντεο, αεροδρόμια & Bonnie) !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστές οι μουσικές προσθήκες της Δανάης! Ο... Enrique (!) μου θύμισε ότι ήρωας είναι κι αυτός που - όπως στην ταινία Amour - κάνει τα πάντα για τους αγαπημένους του στα δύσκολα ακόμα κι αν αυτό δημιουργεί ασύλληπτο προσωπικό βάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξερω αν οι ανθρωποι που εκαναν την διαφορά στις χώρες τους λέγονται ήρωες, εθνικοί ήρωες η ηγέτες. Με την έννοια που οριζω πάνω δεν θα έδινα σε κανεναν από τους 3 της φωτογραφιας τον χαρακτηρισμό ήρωα γιατί δεν είναι προιον στρατηγικής αυτό που πετυχαν και οχι αυταπάρνησης. Επισης και οι 3 εχουν και πολλα σκοτεινα σημεια στην ιστορία της άσκησης της εξουσίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης να πω ευχαριστώ στον Δομηνικο που κάθε εβδομάδα επιμελείται καλλιτεχνικά την στήλη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ, συμφωνώντας με τον τρόπο που το ορίζεις, προς τα εκεί κλίνω Alejandro για τους 3 της φωτογραφίας.

    Υ.Γ: Η προετοιμασία ενός τόσο ξεχωριστού θέματος είναι πάντα ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συναρπαστικό και τόσο ξεχωριστό. Μην σταματάς ήρωα Alejandro ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρα πολύ ωραίο και το σχόλιο του Κώστα που προστέθηκε αργότερα! Πράγματι έτσι είναι. Και είναι ήρωες γιατί δεν είναι ότι δεν φοβούνται για τη ζωή τους, αλλά τη βάζουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα ιδανικά τους. Και πράγματι συνήθως δεν πραγματοποιούν την αλλαγή μόνοι τους, αλλά γίνονται τα σύμβολα που εμπνέουν λαούς στους αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολύ ωραίο το θέμα alejandro!!κρατάς το ενδιαφέρον αμείωτο και περιμένω τί θα έχεις την επόμενη βδομάδα!!! σχετική με το θέμα ταινία επίσης : Veronica Guerin με την Kate Blanchett, που παρουσίαζει την πραγματική μιας δημοσιογράφου που τα "έβαλε" με εμπόρους ναρκωτικών. Το τέλος δε θα σας το πω για να τη δείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή