Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Όπλα: Η μάστιγα των Η.Π.Α (Danai Lama)

Αρχικά, ας μιλήσουμε με γεγονότα:

Αύγουστος 1966: Ο Charles Whitman, ένας απόστρατος πεζοναύτης, ανεβαίνει στον πύργο που βρίσκεται το ρολόι του Πανεπιστημίου του Τέξας - όπου είχε σπουδάσει στο παρελθόν - και από εκεί σκοτώνει 15 άτομα και τραυματίζει άλλα 32 προτού δεχτεί μια θανάσιμη βολή από τους αστυνομικούς.

Φλεβάρης 1983: Τρία άτομα πυροβολούν και σκοτώνουν 14 ανθρώπους στην Chinatown του Σιάτλ.

Ιούλιος 1984: 21 άνθρωποι δολοφονούνται όταν ένας 41χρονος ξεκινάει να πυροβολεί σε εστιατόριο McDonalds στο Σαν Ντιέγκο. Ο ίδιος πέφτει νεκρός από την αστυνομία.

Αύγουστος 1986: Ένας πρώην υπάλληλος του ταχυδρομείου της Οκλαχόμα εισέρχεται σ' αυτό και πυροβολεί 14 εργαζόμενους προτού αυτοκτονήσει.

Οκτώβριος 1991: O George Hennard μπαίνει στην καφετέρια Luby's στο Τέξας και σκοτώνει 23 άτομα και ύστερα αυτοκτονεί.

Απρίλιος 1999: Δύο μαθητές του Λυκείου σε μια επαρχεία του Κολοράντο πυροβολούν 12 συμμαθητές τους και τη δασκάλα τους και εν συνεχεία αυτοκτονούν.

Μάρτιος 2005: Ο Jeff Weise, ένας μαθητής του λυκείου Red Lake στην Μινεσότα, σκοτώνει 5 μαθητές, μια δασκάλα, έναν σεκιούριτι και μετά τον εαυτό του. Πριν απ' όλα αυτά, όμως, είχε ΗΔΗ σκοτώσει τον παππού του και τη σύντροφο του παππού του.

Απρίλιος 2007: Ο Cho Seung-hui σκοτώνει 32 ανθρώπους και τραυματίζει δεκάδες ακόμα σε κολέγιο της Βιρτζίνια σε δύο διαφορετικές στιγμές της ίδιας μέρας. Ο Cho είχε διαγνωσθεί με σοβαρή διαταραχή λόγω άγχους.

Δεκέμβριος 2008: Άτομο ντυμένο ως Άγιος Βασίλης σκοτώνει 9 καλεσμένους σ' ένα πάρτι για την παραμονή των Χριστουγέννων και ύστερα αυτοκτονεί. Το συμβάν έλαβε μέρος σε προάστιο του Λος Άντζελες.

Και η λίστα αυτή θα μπορούσε να συνεχίζεται για πάρα πολλές σελίδες ακόμα αλλά ειλικρινά δεν το βρίσκω σκόπιμο. Η χρήση βίας στην Αμερική χρησιμοποιώντας ως μέσον το όπλο ολοένα και αυξάνεται. Ενδεικτικά, στην Καλιφόρνια για το έτος 2011 το ποσοστό που έχει χρησιμοποιηθεί πιστόλι για δολοφονία είναι 68% σε σχέση με άλλα όπλα και αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση σ' αυτό.


Οι βιομηχανίες όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες κινούν πολλά νήματα. Ας μιλήσουμε λίγο με αριθμούς:

- 6 δις φαίνεται πώς είναι τα έσοδα από τη βιομηχανία όπλων στην Αμερική.
- 310 εκατ. περίπου όπλα υπάρχουν σε σπίτια όπου τα 114 εκατ. είναι πιστόλια, 110 εκατ. είναι καραμπίνες και τα 86 εκατ. shotguns.
- 30% αύξηση στη ζήτηση εργασίας στις εν λόγω βιομηχανίες μεταξύ 2008 και 2011 σύμφωνα με το National Shooting Sports Foundation.
- 5.459.240 νέα όπλα παράχθηκαν το έτος 2011 εκ των οποίων το 95% ήταν για προσωπική χρήση.
- 14 δις δολάρια ξόδεψε η Εθνική Ένωση Όπλων το 2012 για να αποτρέψει την επανεκλογή του Ομπάμα.
- 47.856 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ από όπλο μεταξύ 2006 και 2010 σύμφωνα με το F.B.I.


Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι πάρα πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να τα βάλει κάποιος με αυτό το κράτος εν κράτει που έχει δημιουργηθεί και έχει ριζώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανένας πολιτικός δεν έχει έρθει άμεσα αντιμέτωπος με τη βιομηχανία όπλων γιατί αφενός θα χάσει πολλές ψήφους και πολλά χρήματα και αφετέρου ίσως και τη ζωή του.


Στο μεταξύ, μέχρι να γίνει κάποια δραστική κίνηση από την μεριά των πολιτικών, έχουν δημιουργηθεί ανά τα χρόνια πολλές καμπάνιες κατά των όπλων. Η πιο πρόσφατη και πολύ αξιόλογη ονομάζεται Moms Demand Action. Η συγκεκριμένη καμπάνια δεν ζητά την απαγόρευση των όπλων, ούτε μποϊκοτάρει τα μαγαζιά που πουλάνε. Ξέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό.

Ζητάνε λοιπόν το αυτονόητο:

- Συνεχείς και εντατικούς ελέγχους για όλες τις αγορές όπλων και γενικότερα πυρομαχικών.
- Εντοπισμό αγορών μεγάλου ποσοστού πυρομαχικών και αποκλεισμό των αγορών μέσω διαδικτύου.
- Εγκαθίδρυση ασφαλούς χρήσης όπλων και απαίτηση να υπάρχει ειδική τεχνολογία στα όπλα έτσι ώστε να μην είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν από παιδιά.
- Υποστήριξη πολιτικών στις εταιρίες και στα δημόσια ιδρύματα που προωθούν την ασφάλεια των όπλων.
- Αντιμετώπιση των προσπαθειών της οπλικής βιομηχανίας να χαλαρώσει (τους ήδη χαλαρούς) νόμους για τα όπλα σε κάθε πολιτεία της Αμερικής.


Οι θάνατοι και η χρήση βίας που προκαλούνται λόγω των όπλων στην Αμερική αποτελεί μάστιγα και είναι λάθος να θεωρήσει κανείς ότι δεν τον αφορά άμεσα, ακόμα και εάν μένει εκτός των Η.Π.Α. Πρόκειται για θέμα ανθρωπιάς και αντίστασης σε ένα κατεστημένο που αφαιρεί ανθρώπινες ζωές και αυτό το καθιστά πανανθρώπινο πρόβλημα. Κάντε τον κόπο να ενημερωθείτε και να ευαισθητοποιηθείτε, λοιπόν!



by Danai

6 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα Δανάη! Το θέμα των όπλων στις Η.Π.Α εγώ το γνώρισα από το αγαπημένο μου ντοκιμαντέρ (Bowling for Columbine). Η ταινία βγήκε το 2002. Πήρε Όσκαρ. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο. Πέρασαν 11 χρόνια και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα περιστατικά συνεχίζονται όπως είδαμε και με το Aurora shooting τον περασμένο Ιούλιο. Ό,τι οι βιομηχανίες ξόδεψαν 14 δις για να μη βγει ο Ομπάμα, είναι ένα θετικότατο παράσημο για τον ίδιο.

    Υ.Γ: Η διαφήμιση από την καμπάνια Moms Demand Action είναι ΦΟΒΕΡΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όντως πολύ ενδιαφέρον το θέμα! αλλά είναι τόσοοο μεγάλα τα συμφέροντααα και φυσικά η δύναμη των βιομηχανιών όπλων που δε νομίζω ότι θα δούμε λύση σύντομα στο πρόβλημα. Κι αυτό είναι κρίμα γιατί θα συνεχίζονται να χάνονται ζωές έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Δανάη. Πολυ ενδιαφερον θέμα. Οι βιομηχανίες των οπλων δεν επηρεαζουν μονο την εσωτεριη κατανάλωση αλλά και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Κάθε φορά που υπαρχουν ενοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, οι βιομηχανίες των όπλων ευνοούνται....

    Εξαιρετική για το Thursday's Lama ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν την εχω δει την ταινια ειναι η αληθεια .. Δυστυχως και εγω γενικα δν πιστευω οτι θα αλλαξουν πολλα πραγματα γτ υπαρχουν τρομακτικα πολλα συμφεροντα για να γινει κατι τετοιο...
    Αλεξ... ας μην ξεχναμε οτι η Πεμπτη ειναι το νεο Σαββατο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπάβο Δανάη. Καταπιάνεσαι με ένα τεράστιο κεφάλαιο που αφορά τους στενόμυαλους Αμερικάνους για τους οποίους δεν είχα ποτέ μου καλά συναισθήματα που δυστυχώς εξαπλώνεται και γίνεται - όπως σωστά αναφέρεις - πανανθρώπινο πρόβλημα. Ας μη ξεχνάμε πως υπάρχουν χώρες που στρατολογούν μικρά παιδιά και τους κάνουν πλύση εγκεφάλου.

    Καταπληκτική η διαφήμιση από την καμπάνια Moms Demand Action που έχει πολλαπλό νόημα κατα εμένα. Η ουσία είναι πως όλα αλλάζουν στο βωμό του χρήματος.

    Τέλος δεν θέλω να σε αποθαρρύνω αλλά είναι κρατημένη η πρώτη θέση. Μην τα παραλέμε 1 μέρα μόλις πριν την υπερμέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή