Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ρατσισμός (Wednesday's Inspiration, by Alejandro)


"Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δεν είναι η καταγωγή
αλλά η αρετή μόνο που τους κάνει να διαφέρουν", Βολταίρος.

"Να ζεις οπουδήποτε στον κόσμο σήμερα και να είσαι εναντίον της
ισότητας εξαιτίας της φυλής ή του χρώματος, είναι σαν να ζεις
στην Αλάσκα και να είσαι εναντίον του χιονιού",
William Cuthbert Faulkner (1897-1962), Νομπελίστας Αμερικανός συγγραφέας.

Ετυμολογία: Η θεωρία που διακηρύσσει ότι μία φυλή έχει κάποια εγγενή χαρακτηριστικά που την καθιστούν ανώτερη από τις άλλες.


Wednesday's Inspiration Person of the Week:
George Wallace, ο Ρατσιστής

Το υπόβαθρο της εποχής

Ο κύριος Wallace που αποτέλεσε αφορμή για το σημερινό Wednesday's Inspiration έδρασε (κυρίως) στη δεκαετία του 60', μια έντονα πολιτικοποιημένη εποχή, στην οποία οι μαύροι - με πιο επιφανείς τους Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μάλκολμ Χ - διεκδίκησαν να ανατρέψουν τις φυλετικές διακρίσεις που υφίσταντο. Από τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου μέχρι τον διαχωρισμό σε δημόσιους χώρους, σε μέσα μεταφοράς, σε σχολεία και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε. O George Wallace, ως κυβερνήτης της πολιτείας Αλαμπάμα, ήταν υπέρμαχος του διαχωρισμού και από τους κύριους εκφραστές του. Μέχρι που...

Glenti's Weekly Video (Από την εκπομπή "Σαν Σήμερα" της ΝΕΤ)
      



Ρατσισμός στην Ελλάδα

Ο ρατσισμός στην Ελλάδα εκτός από παράλογος είναι και ανιστόρητος. Η Ελλάδα, στη σύντομη ιστορία της ως κράτος, έχει αναγκαστεί πολλές φορές να στείλει τα παιδιά της μετανάστες, επειδή δεν μπορούσε να τα θρέψει η ίδια. Στις ΗΠΑ στις αρχές του αιώνα, τα εμβάσματα των μεταναστών Ελλήνων εργατών, συντηρούσαν σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Στην Αυστραλία, στη Γερμανία και σε τόσες άλλες χώρες οι Έλληνες έφυγαν μετανάστες για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Το ίδιο κάνουν και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή ή παγιδεύτηκαν σ' αυτή, στην προσπάθεια τους να προωθηθούν σε άλλα κράτη της Ευρώπης, λόγω της συνθήκης του Δουβλίνου που δεν επιτρέπει στο κράτος υποδοχής να προωθήσει παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη, παρότι τα κράτη εισόδου για τους παράνομους μετανάστες είναι πολύ συγκεκριμένα.

Ένα έθνος που έχει βιώσει τόσο έντονα τη μετανάστευση στο πετσί του όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να μη δέχεται τώρα τους μετανάστες στηριζόμενο στον ρατσισμό. Στη θεωρία ανωτερότητας της φυλής στηρίχθηκαν διάφορες άλλες θεωρίες όπως αυτή του Φασισμού , του Ναζισμού, του Apartheid με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτές οι θεωρίες ψυχολογικά μπορούν να εξηγηθούν μόνο ως μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τα κόμπλεξ τους ορισμένοι,  ότι είναι καλύτεροι γιατί ανήκουν σε κάτι καλύτερο, και ας είναι ένα τίποτα στη ζωή τους. Στην πράξη εξυπηρετούσαν διάφορα άλλα οικονομικά συμφέροντα.

Όσο δύσκολο κι αν είναι για κάποιους, θα πρέπει να προσπαθούμε να κρίνουμε με βάση την ποιότητα ενός ανθρώπου και όχι με το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνότητα και άλλα όχι τόσο σημαντικά. Και φυσικά αυτό λειτουργεί και αντίστροφα. Δεν γίνεται να υπερασπιζόμαστε όλους τους μετανάστες ανεξαιρέτως επειδή είναι μετανάστες. Αυτό είναι αντίστροφος ρατσισμός. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η ρητορική βασίζεται  στην υποκρισία και όχι σε αληθινή συμπόνοια, καθώς οι περισσότεροι στην πραγματική ζωή τους δεν δείχνουν καμιά συμπόνοια σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Το θέμα του ρατσισμού χρησιμοποιείται για πολλά πολιτικά παιχνίδια εκκατέρωθεν.


Η βλακεία και ο ρατσισμός (comment by Kostas)

Δυστυχώς, η περίπτωση του Wallace στην οποία αναφέρεται το άρθρο προηγουμένως είναι η μοναδική που γνωρίζω (και την έμαθα μόλις τώρα) ενός ανθρώπου ο οποίος, ενώ ήταν ρατσιστής, άλλαξε τα πιστεύω του και στρατόπεδο. Συνήθως, όταν κάποιος είναι ρατσιστής, αυτή η πεποίθηση είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα του που πεθαίνει με αυτήν. Και αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο. Ο ρατσισμός είναι η άμεση συνέπεια της απουσίας μυαλού. Είναι μία ιδεολογία αντιστρόφως ανάλογη με την ποσότητα μυαλού που υπάρχει στον εγκέφαλο. Επομένως, όσο πιο βλάκας είναι ένας άνθρωπος τόσο περισσότερο ρατσιστής μπορεί να γίνει. Και επειδή βλάκας συνήθως ή είσαι ή δεν είσαι, είναι σαφές ότι δύσκολα ξεριζώνεται η ρατσιστική ιδεολογία μέσα από έναν άνθρωπο. Γι' αυτά που λέω υπάρχουν σαφή και τρανταχτά παραδείγματα. Εάν πάρετε οποιονδήποτε οπαδό της Χρυσής Αυγής ο οποίος είναι συνειδητά ρατσιστής (και δεν ψηφίζει το κόμμα από φόβο, απογοήτευση, αγανάκτηση ή κάποιον άλλον λόγο) είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ανήκει σε είδος σαφώς προγενέστερο από τον Homo sapiens. Εάν δείτε οποιονδήποτε βουλευτή της Χρυσής Αυγής θα δείτε επίσης με τι υπέροχο τρόπο μπορεί να συνδυαστεί η βλακεία με την παράνοια.


Wednesday's Inspiration Movie of the Week: The Visitor

Τι συμβαίνει όταν ένας ηλικιωμένος καθηγητής συναντά στο διαμέρισμα του ένα ζευγάρι μεταναστών; Η ταινία αυτή αναδεικνύει με μια τρυφερή προσέγγιση το θέμα της μετανάστευσης, την αλληλεπίδραση μεταξύ των χαρακτήρων και τα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτή. Μια ταινία που εστιάζει στην ανθρώπινη πτυχή της μετανάστευσης και η στήλη μας σας τη συστήνει ανεπιφύλακτα. 


Wednesday's Inspiration Retro Song:
Bill Haley - Rock Around the Clock

Για πολλούς, το πρώτο τραγούδι και ορόσημο στην ιστορία της Rock μουσικής, η οποία είχε μεγάλη συνεισφορά στο να σπάσουν πολλά ταμπού της εποχής.




Υ.Γ: Τι είναι το Wednesday's Inspiration;  Είναι η έμπνευση της Τετάρτης. Στον πυρετό της εβδομάδας. Ένα απόφθεγμα, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα τραγούδι, μια εικόνα, μια μυρωδιά, οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για μια παραπάνω σκέψη. Η στήλη επιδιώκει να είναι μαζί σας κάθε Τετάρτη ή τουλάχιστον κάθε δεύτερη Τετάρτη. Στα σχόλια από κάτω περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις.




5 σχόλια:

  1. Ο ρατσισμός είναι κατά την προσωπική μου άποψη το χειρότερο κοινωνικό φαινόμενο με όποια μορφή και να τον συναντήσεις.

    Και δυστυχώς το 10% στην Ελλάδα του σήμερα (με τα τόσα νέα παιδιά που φεύγουν σαν μετανάστες για αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο) κλείνει τα μάτια και συμμετέχει - εκούσια και ακούσια - σε αποτρόπαιες ρατσιστικές ενέργειες.

    Το σημερινό Wednesday's Inspiration δεν είναι αρκετό δυστυχώς και ούτε θα προσφέρει πολλά όσο υπάρχουν νοοτροπίες "Μακεδόνων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και για τον George Wallace, τον σημερινό μας καλεσμένο, δεν είμαι τόσο σίγουρος εαν αυτή η αλλαγή ήταν εσωτερική, πήγαζε από μέσα του, ή δημοσκοπική και απλά ήταν αρκετά ευέλικτος για να προσαρμοστεί στις αντιλήψεις της νέας εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να ξεκινήσω πρώτα να μιλήσω για το θέμα, αλλά δεν μπορώ γιατί ενθουσιάζομαι! χαχαχαχα! Κάθομαι και το χαζεύω το post πόσο πλήρες είναι και σε πόσο υψηλό επίπεδο. Όσο έχει όρεξη ο Alejandro, θα γινόμαστε άνθρωποι με περισσότερες γνώσεις με τον πιο όμορφο και ευχάριστο τρόπο!

    Για το θέμα, συμφωνώ με όλα όσα λέει ο Alejandro και με το πάντα - to the point - comment του Κώστα (τι συνεργασία κι αυτή!). Συναρπαστική η ιστορία του Wallace. Αν ήμουν μαύρος δεν ξέρω αν θα τον ψήφιζα βέβαια με όσα είχε κάνει.

    Μου άρεσε πολύ και η αναφορά στον αντίστροφο ρατσισμό. Οποιαδήποτε θεωρία κρίνει κάποιον θετικά ή αρνητικά από την καταγωγή του ή από τη μεταναστευτική ή μη κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι χαζή. Κάθε άνθρωπος πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά.

    Μπράβο και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνώ με dom! το κείμενο είναι εξαιρετικό και το θέμα επίκαιρο όσο ποτέ!!! Και φυσικά συμφωνώ με τον κώστα.Πέρα όμως από θέμα ηλιθιότητας, ο ρατσισμός είναι και αποτέλεσμα έλλειψης παιδείας, τόσο από το σχολείο, όσο και μέσα στην κάθε οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κώστα σχετικά με την έλλειψη μυαλού προσωπικά θεωρώ ότι όσο πιο απαίδευτος είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα μπορεί να βρει πατήματα σε αυτόν η ιδεολογία του ρατσισμού. Δεν είναι η αναγκαία ή η μοναδική συνθήκη αλλά είναι ένας παράγοντας που επηρέαζει σημαντικά στην εξάπλωση του. Η άγνοια. Σημαντικό ρόλο σίγουρα παιζουν τα βιώματα και οι καταστάσεις που κάποιος έχει γνωρίσει στην ζωή του ή στο οικογενειακό του περιβάλλον. Η ευστροφία ενός ανθρώπου μπορεί να κατευθύνει έναν άνθρωπο να υπηρετήσει με την ίδια επιτυχία και το καλό και το κακό. Σημασία έχει να γίνει ένα καλό ξεκίνημα στην ζωή του κάθε ανθρώπου προς την μεριά του καλού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή